Honderden Oekraïense nationalisten marcheren ter ere van nazi-collaborateur

Activisten van verschillende nationalistische partijen dragen fakkels en een portret van Stepan Bandera tijdens een rally in Kiev, Oekraïne, op zaterdag 1 januari 2022. Ook christen-orthodoxe priesters stapten mee op [beeldbron: AP Photo/Efrem Lukatsky]

Honderden Oekraïense nationalisten hielden een fakkeltocht in de hoofdstad Kiev ter gelegenheid van de verjaardag van Stepan Bandera, de leider van een rebellenmilitie die samen met nazi-soldaten vocht in de Tweede Wereldoorlog.

De zondagsmars vond plaats in het kader van aanhoudend grote bezorgdheid over de troepenmassa van Rusland nabij de Oekraïense grens, die volgens velen een opmaat zou kunnen zijn voor een invasie. Een groot deel van Oost-Oekraïne staat sinds 2014 onder controle van door Rusland gesteunde separatistische rebellen.

“Tegenwoordig, wanneer er een oorlog is met de bezetter aan het front en de strijd tegen de ‘vijfde colonne’ aan de achterzijde voortduurt, herdenken en eren we de nagedachtenis van Stepan Bandera”, zei Andriy Tarasenko, leider van de nationalistische partij Right Sector.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde Bandera het Oekraïense opstandelingenleger, wiens mannen duizenden Joden en Polen vermoordden, waaronder vrouwen en kinderen, terwijl ze samen met nazi-Duitsland vochten tegen het Rode Leger en de communisten.

Bandera’s aanhangers beweren dat ze de kant van de nazi’s kozen tegen het Sovjetleger in de overtuiging dat Adolf Hitler Oekraïne onafhankelijkheid zou verlenen.

Het Simon Wiesenthal Centrum heeft vandaag een protestbrief gestuurd naar de Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Korniychuk, als reactie op de massale mars in Kiev op nieuwjaarsdag.

De brief van de directeur voor Oost-Europese Zaken van het Centrum, Holocaust-historicus Dr. Efraim Zuroff, benadrukte de beledigende boodschap die werd overgebracht door de viering van de geboorte van een persoon die verantwoordelijk is voor de moord op duizenden onschuldige personen.

Volgens Dr. Zuroff:

Geen enkele zichzelf respecterende democratie zou ooit zulke uitingen van bewondering toestaan ​​voor een collaborateur van het Derde Rijk, die verantwoordelijk was voor de dood van zoveel onschuldige mensen. Demonstraties als deze zijn een flagrante belediging van de gevoeligheden van Oekraïense joden en joden over de hele wereld en geven duidelijk aan dat, hoewel Oekraïne een democratie is, het er niet in is geslaagd de diepgewortelde vijandigheid van sommige van zijn burgers jegens joden te elimineren.

Uitingen van bewondering voor Bandera en andere medewerkers zijn in reikwijdte en status toegenomen na de revolutie van 2014 in Oekraïne, die het regime van Viktor Janoekovitsj omverwierp te midden van beweringen dat hij een Russische stroman is, en een gewapend conflict met Rusland veroorzaakte.

De verering van nazi-collaborateurs, inclusief moordenaars van joden, is een groeiend fenomeen in Oost-Europa, waar velen zulke individuen als helden beschouwen omdat ze zich verzetten tegen het Sovjet-communisme.

Stepan Bandera (1909-1959) was de leider van de Oekraïense nationalisten (OUN) die collaboreerden met de Nazi’s. In zijn programma van mei 1941 stond onder meer te lezen:

Moskali [d.w.z. etnische Russen], Polen en Joden die vijandig tegenover ons staan, moeten worden vernietigd in de strijd, in het bijzonder die zich verzetten tegen het regime, door: hen te deporteren naar hun eigen land, hun intelligentsia uit te roeien, die niet tot enige regering mag worden toegelaten posities, en algehele voorkoming van elke creatie van deze intelligentsia (bijv. toegang tot onderwijs enz.) … Joden moeten geïsoleerd worden, verwijderd van overheidsfuncties om sabotage te voorkomen … Degenen die noodzakelijk worden geacht mogen alleen onder strikt toezicht werken en verwijderd van hun posities voor de geringste wangedrag … Joodse assimilatie is niet mogelijk.

Bronnen:

  • naar een artikelHundreds of Ukrainian nationalists march in honor of Nazi collaborator” van 1 januari 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelWiesenthal Center Protests Kiev March to Honor Birthday of Ukrainian Nazi Collaborator Stefan Bandera” van 3 januari 2022 op de site van The Simon Wiesenthal Center (SWC)
  • een artikel op deze blogOekraïne viert Nazi-collaborateur en verbiedt kritisch boek over pogromleider” van 28 december 2018 en een artikelOekraïne zegt tegen Israël dat het zich niet mag moeien met het vereren van nazi-collaborateurs” van 11 januari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.