Israël zwicht voor de druk: gearresteerde terrorist beëindigt hongerstaking en komt binnenkort weer vrij

Zoals op het plaatje te zien is, valt het leven van een Palestijn in een Israëlische cel zoals hier in de gevangenis van Ofer wel best mee [beeldbron: Atzuma]

Dinsdag werd een akkoord bereikt tussen de administratief gedetineerde Hisham Abu Hawash en het militaire parket, volgens welke hij zijn hongerstaking, die al 141 dagen aan de gang is, zou stopzetten in ruil voor het niet verlengen van zijn detentie.

 • Hisham Abu Hawash is een militant van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn Al Quds Brigades, zat in de cel op verdenking van het beramen van een grote aanslag tegen de Joodse staat en werd daarom administratief in hechtenis genomen. Voordien werd hij verschillende malen opgepakt voor terreuractiviteiten.

Na dreigementen van escalatie vanuit Gaza als Abu Hawash zou overlijden als gevolg van de hongerstaking, stemde Israël ermee in dat het detentiebevel niet zou worden verlengd na 26 februari. Veel factoren speelden een rol in de contacten, waaronder het kantoor van de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas.

De officiële PA-televisie meldde dat onder leiding van Abbas en onder nauw toezicht van de PA-inlichtingenchef de kwestie van gevangene Hisham Abu Hawash tot een einde was gekomen.

Boegbeeld van de PLO, Hanan Ashrawi, twitterde opgetogen: “Hij heeft gewonnen! Wij hebben gewonnen!“:

Een Hamas-woordvoerder zei dat hij “Hisham Abu Hawash feliciteert met zijn overwinning op de zionistische gevangenissen, hij heeft opnieuw het vermogen van het Palestijnse volk getoond om veerkracht te tonen en hun overwinningen op Israël met geweld te behalen.”

“Geef je over aan het terrorisme”, zei MK Bezalel Smotrich van de partij Religieus Zionisme. “Er is geen andere manier om het te noemen. Een regering die vertrouwt op terroristen en ons allemaal tot hun gijzelaars heeft gemaakt.”

Terroristen in de gevangenis hebben meer dan eens de methode van hongerstakingen gebruikt om Israël onder druk te zetten om hen vrij te laten of de omstandigheden van hun gevangenschap te verbeteren.

Israël heeft in het verleden verschillende keren toegegeven aan de druk en heeft een aantal hongerstakers vrijgelaten.

Zo’n 1.550 Palestijnse Arabieren die in Israël gevangen zaten, beëindigden in mei 2012 een hongerstaking in ruil voor een pakket maatregelen dat bezoeken van familieleden in Gaza en de overbrenging van gedetineerden uit eenzame opsluiting mogelijk zou maken.

Soms bleken de terroristen tijdens de hongerstaking in het geheim te eten. Een prominent voorbeeld hiervan was in 2017, toen de Israëlische politie beelden vrijgaf van aartsterrorist Marwan Barghouti, die betrapt werd op het in het geheim eten terwijl hij de pretenties van zijn eigen hongerstaking volhield.

Addameer, die Palestijnse veiligheidsgevangenen vertegenwoordigt in Israëlische militaire rechtbanken en die enkele maanden geleden één van de zes NGO’s is, die in Israël op een zwarte lijst werden geplaatst omwille van banden met de marxistische terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), twitterde:

Bronnen:

 • naar een artikel van Elad Benari “Israel caves, detained terrorist to end hunger strike” van 5 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
 • naar een artikel van EoZ “Hunger striker Hisham Abu Hawash is a terrorist. Here’s what he’s done” van 3 januari 2022 op de site van Elder of Ziyon
 • naar een artikel van Aaron Boxerman “Islamic Jihad, PA demand release of hunger-striking Palestinian detainee” van 1 januari 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël zwicht voor de druk: gearresteerde terrorist beëindigt hongerstaking en komt binnenkort weer vrij

 1. Bezopen actie maar prima als voorbeeld voor de volgende groep hongerstakers om vrij te komen.

  Het is net zo bezopen als de helpers die de “vluchtelingen” komen redden maar dat volgens hen géén aanzuigende werking heeft.

  Dacht altijd dat de Israeli’s meer gezond verstand hadden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.