IAA legt 2700 jaar oude toiletpot bloot die werd ontdekt in Jeruzalem

De Israel Antiquities Authority berichtte dat onlangs een 2700 jaar oud privétoilet uit de tijd van de Eerste Tempel werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in Jeruzalem.

De kalkstenen toiletruimte werd opgegraven bij een opgraving in de wijk Armon Hanatziv in Jeruzalem, als onderdeel van de inspanningen om een ​​nieuw toeristisch complex in het gebied te bouwen.

Yaakov Billig, directeur van de opgraving van de Israel Antiquities Authority, vertelde:

Een privétoiletcabine was in de oudheid zeer zeldzaam, en tot nu toe zijn er maar een paar gevonden, de meeste in de Stad van David. Eigenlijk konden alleen de rijken toiletten betalen. Duizend jaar later brachten de Misjna en de Talmoed verschillende criteria naar voren die een rijk persoon definieerden, en Rabbi Yossi suggereerde dat rijk zijn betekent ‘het toilet naast zijn tafel hebben’.

De badkamer had een gebeeldhouwd stenen toilet met een gat in het midden, was gepositioneerd boven een diepe septische tank, zei de IAA. De vondst dateert uit de Eerste Tempelperiode en wordt verondersteld te behoren tot een “oud koninklijk landgoed” dat in de 7e eeuw v.Chr. opereerde, suggereerde de Antiquities Authority.

“Het is fascinerend om te zien hoe iets dat voor ons vandaag de dag duidelijk is, zoals toiletten, een luxeartikel was tijdens het bewind van de koningen van Juda”, zegt Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority. “Jeruzalem blijft verbazen. Je kunt je het adembenemende uitzicht alleen maar voorstellen.”

In de septische tank onder het toilet werden ook een aantal aardewerkscherven en botten van dieren ontdekt, die ons mogelijk “kunnen leren over de levensstijl en diëten van de mensen van de Eerste Tempel, evenals over oude ziekten”, aldus de IAA.

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de eigenaren welvarend waren, maar leden aan een reeks darmparasieten die hun spijsverteringskanaal zouden hebben aangetast, wat leidde tot buikpijn en jeuk, zeiden Universiteit van Tel Aviv en de Israel Antiques Authority.

Wormeieren, geïdentificeerd in sedimentmonsters genomen uit een beerput onder het stenen toilet, behoorden tot vier verschillende soorten darmparasieten, rondworm, lintworm, zweepworm en pinworm.

Naast het toilet hebben archeologen die op de opgravingslocatie werkten, stenen kapitelen blootgelegd die ooit bovenop kolommen stonden, evenals kleine architecturale kolommen die ooit als balustrades voor ramen dienden.

Er is ook bewijs gevonden van een tuin met fruitbomen en andere planten die ooit in de buurt van de toiletruimte stond, symbolisch voor het eens ‘weelderige herenhuis’.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amy Spiro “Royal flush: Rare First Temple-era private toilet unearthed in Jerusalem” van 5 oktober 2021 en een artikel van Stuart Winer “Ancient toilet shows Jerusalem’s rich wallowed in luxury – and discomfort” van 4 januari 2022 op de site van The Times of Israel (TOI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.