Heeft de aartsbisschop van Canterbury een probleem met Israël of was het enkel een opstoot van oude christen Jodenhaat?

Aan de vooravond van Kerstmis haalde de aartsbisschop van de Kerk van Engeland, Justin Welby, andermaal uit naar de Joden van Israël. Kerstmis is traditioneel een prima gelegenheid voor christen leiders om zich te profileren als de enige ware verkondigers van ‘het zuivere geloof’… en … zoals al eeuwen het geval is: ten koste van de Joden.

De recente opmerkingen van de Anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby over de situatie van christenen in Israël roepen vragen op over zijn latent antisemitisme. 

Op 13 december bracht een groep christelijke geestelijken in Jeruzalem een verklaring uit met de titel “De huidige bedreiging voor de christelijke aanwezigheid in het Heilige Land”. 

Met volledige steun schreef de aartsbisschop (vergezeld door een Palestijnse Anglicaanse bisschop in Jeruzalem) op 19 december een artikel voor de Times of London getiteld “Laten we bidden voor de christenen die uit het Heilige Land worden verdreven.”

 Op zijn eigen website, archbishopofcanterbury.org, vinden we de kop “Aartsbisschoppen waarschuwen voor ‘gezamenlijke inspanning’ om christenen uit het Heilige Land te verdrijven”: 

De aartsbisschop erkent wel dat “christenen in Israël democratische en religieuze vrijheden genieten die een baken zijn in de regio” en dat “in Israël het totale aantal christenen enigszins toeneemt”. Maar hij steunt en onderschrijft een verklaring van “leiders van lokale kerken in Jeruzalem” die “een ongekende en dringende alarmoproep doen uitgaan”, waarin wordt beweerd dat “christenen in het hele Heilige Land het doelwit zijn geworden van frequente en aanhoudende aanvallen door marginale radicale groeperingen.” 

Bovendien zegt de verklaring dat er “talloze incidenten” zijn geweest van fysieke en verbale aanvallen, “heilige plaatsen regelmatig vernield” en “voortdurende intimidatie”. Hij gaat verder met het citeren, en daarmee geloofwaardig maken van, de bewering dat dit allemaal deel uitmaakt van “een systematische poging om de christelijke gemeenschap uit Jeruzalem en andere delen van het Heilige Land te verdrijven”.

Dit is niet de eerste poging van de aartsbisschop tot retorische excessen. In november moest hij zich verontschuldigen omdat hij had voorspeld dat politici die de opwarming van de aarde niet stoppen , in de toekomst veroordeeld zullen worden “in veel sterkere bewoordingen dan we vandaag spreken over de politici van de (19)30s, over de politici die negeerden wat er gebeurde in nazi-Duitsland.” 

De aartsbisschop, die door de Brits-Joodse gemeenschap sterk werd bekritiseerd voor deze opmerking, zei vervolgens: “Ik verontschuldig me ondubbelzinnig voor de woorden die ik heb gebruikt toen ik probeerde de ernst van de situatie te benadrukken waarmee we worden geconfronteerd tijdens COP26 [de internationale klimaattop]. Het is nooit juist om vergelijkingen te maken met de gruweldaden van de nazi’s, en het spijt me voor de belediging die de joden door deze woorden zijn aangedaan.”

Extra excuses zijn misschien denkbaar. Ik merkte het opmerkelijke antwoord van aartsbisschop Welby op toen ik enkele jaren geleden werd gevraagd of het Verenigd Koninkrijk meer christelijke vluchtelingen uit Irak zou moeten opnemen . “Het laatste wat we willen doen is het Midden-Oosten leegmaken van christenen”, zei hij, en voegde eraan toe dat “christenen er al langer zijn dan wie dan ook, wat niet vergeten moet worden.” 

De aartsbisschop zou kunnen overwegen zijn evangeliën opnieuw te bekijken, omdat Jezus ergens vandaan kwam en tot iemand predikte. Nebukadnezar bracht 600 jaar vóór Jezus Joden uit hun historische thuisland naar de Babylonische ballingschap, en veel van hun nakomelingen woonden daar onafgebroken totdat ze werden verdreven na de oprichting van de staat Israël. Blijkbaar is dat niet iets “dat moet worden onthouden”.

Er ontstaat een patroon. De christelijke bevolking lijkt toe te nemen in Israël, maar neemt af op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Waarom dan Israël de schuld geven in plaats van de Palestijnse Autoriteit en Hamas? Een vergelijking van de opmerkingen van de aartsbisschop over Israël met zijn stilzwijgen over India suggereert dat hij Israël vasthoudt aan een norm die hij niet algemeen toepast. De definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance houdt in: “met twee maten meten door van haar [de staat Israël] gedrag te eisen dat niet wordt verwacht of geëist van een andere democratische natie.”

In het Verenigd Koninkrijk werd flink gereageerd op de opmerkingen van de aartsbisschop. Sir Eric Pickles , een voormalig parlementslid die de Conservative Friends of Israel in het House of Lords voorzit en de speciale gezant van het VK is voor post-Holocaust-kwesties zoals teruggave van activa en Holocaust-educatie, zei dat hij “teleurgesteld was in de kortzichtige en gedeeltelijke kijk op waar het echte probleem voor de afnemende christelijke aantallen in de regio ligt. Zonder actieve bescherming van de christelijke rechten door Israël, zou er een reëel gevaar zijn dat het [christendom] helemaal uit de regio verdwijnt.”

Robert Nicholson vatte de situatie goed samen: “Als de Kerk van Engeland een christelijke renaissance in het Nabije Oosten wil, moet ze een vriendschappelijke hand uitstrekken naar het enige land waar dat project nog levensvatbaar is.” 

Aartsbisschop van Canterbury Welby zou moeten begrijpen dat zijn verontschuldiging voor de acties van de kerk met betrekking tot joden in Engeland 800 jaar geleden van veel minder belang is voor joden overal vandaag, ook in Engeland en vooral in Israël, dan dat ze de joodse staat eerlijk behandelen. Als hij dat niet voor elkaar krijgt, zijn excuses nooit voldoende.

Bronnen:

 • naar een artikel van Elliott Abrams “Does the Archbishop of Canterbury Have an Israel Problem?” van 3 januari 2022 op de site van The Bullwark
 • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “Archbishop of Canterbury Suggests Israel to Blame for Decline in Christian Palestinians” van 22 december 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Stuart Winer “Jerusalem church leaders: ‘Radical’ Israeli groups driving Christians from Holy Land” van 19 december 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel van Justin Welby en Hosam Naoum “Let us pray for the Christians being driven from the Holy Land” van 19 december 2021 op de site van The Sunday Times
 • naar een artikel van Simon Rocker “Board of Deputies protests to Archbishop of Canterbury over ‘troubling’ comments about Christians in Israel” van 19 december 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Heeft de aartsbisschop van Canterbury een probleem met Israël of was het enkel een opstoot van oude christen Jodenhaat?

 1. Wat is een Christen, een Anglicaan, een Katholiek, Protestant, Evangelist etc.etc.etc.

  Sorry mensen, maar het zijn gewoon Joden wiens voorouders een commune hebben opgericht met een nieuwe naam.

  Deze aartsbisschop is niets anders de zovéélste kerkelijk leider met een domme mening……om zijn échte afkomst te verbergen.

  Ja het is gewoon een Antisemiet want al zijn citaten & uitspraken zijn door hem niet met bewijzen te staven.

  De énigen die voor een vaak gedwongen/wrede leegloop van Christenelijke gemeenschappen zorgen zijn de Moslim landen…….en dát is makkelijk te bewijzen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.