Spanje en Portugal hebben sinds 2015 meer dan 90.000 nakomelingen van Sefardische joden genaturaliseerd

Lissabon, Portugal: Vooraan de katholieke inquisitoren, achteraan branden de Joden. Een auto-da-fé (publieke verbranding van Joden op de brandstapel) tijdens de Rooms-Katholieke Portugese Inquisitie (1536-1821) [beeldbron: ingekleurde houtgravure van René de Moraine uit1846/AKG Images]

Ten minste 90.000 nakomelingen van Sefardische joden zijn sinds 2015 staatsburgers van Portugal of Spanje geworden, toen die landen wetten aannamen die een naturalisatieproces voor dergelijke aanvragers aanbieden, volgens de meest recente informatiegegevens van de twee landen.

De wetten waren bedoeld als verzoening voor de inquisitie, een campagne van religieuze vervolging die aan het einde van de 15e eeuw werd losgelaten op de honderdduizenden joden die het Iberisch schiereiland hadden bewoond en daar floreerden.

Spanje heeft minstens 153.000 aanvragen voor staatsburgerschap ontvangen, terwijl Portugal minstens 86.000 aanvragen heeft ontvangen, volgens gegevens die onlangs in Spaanse en Portugese media zijn gepubliceerd als onderdeel van jaarverslagen over immigratietrends.

Spanje heeft het staatsburgerschap toegekend aan 36.000 aanvragers, of ongeveer 23% van het totaal dat een aanvraag heeft ingediend. Portugal heeft het staatsburgerschap verleend aan 63% van de aanvragers, of meer dan 54.000 mensen. In beide landen wachten nog vele duizenden aanvragen op beoordeling.

Meer dan tweederde van de aanvragers in Portugal is Israëlisch, volgens een bericht zondag in de Observador-krant in Lissabon. In Spanje was het aandeel Israëli’s lager dan 5%, volgens gegevens van eind 2019.

De laatste gegevens bevatten geen cijfers uit 2021 in Portugal. In Spanje zijn alleen gegevens beschikbaar van de eerste drie kwartalen van dat jaar, toen het land voor het eerst een groot aantal burgerschapszoekers afwees op grond van de herstelwet.

Spanje heeft ten minste 3.019 aanvragen afgewezen, op één na allemaal in 2021, toen de procedure voor naturalisatie werd verscherpt uit angst voor criminele activiteiten door aanvragers. Het land heeft ook geweigerd om over veel zaken te beslissen, wat tot protesten leidde van aanvragers in het buitenland. Portugal heeft slechts een paar honderd personen afgewezen.

Het Tribunaal van het Heilig Officie van de Inquisitie, of de Spaanse Inquisitie, werd opgericht in 1478 onder het bewind van Ferdinand II van Aragon en zijn vrouw Isabella I van Castilië. De katholieke vorsten wilden dat hun land zich zou verenigen onder één religie en één cultuur. Het Alhambra Edict van 31 maart 1492 impliceerde de verdrijving van de Joden uit Spanje [beeldbron: History.net]

Het venster voor afstammelingen van Joden die uit Spanje zijn verdreven om hun burgerschapsaanvragen in te vullen, wordt gesloten. De Spaanse staatsburgerschapswet stond aanvankelijk aanvragen voor slechts drie jaar toe, maar de regering verlengde de deadline twee keer, waaronder afgelopen september om rekenschap te geven van bureaucratische problemen in verband met COVID-19. Aanvragers die zich vóór september 2021 hebben aangemeld, hebben tot februari 2022 de tijd om de notariële bekrachtiging van hun aanvraag af te ronden.

Ondertussen heeft de Portugese wet een open einde. Maar de onthulling vorige maand dat Roman Abramovich, een Russisch-joodse miljardair, in april in Portugal werd genaturaliseerd, heeft daar het debat over de 2015-wetgeving opnieuw aangewakkerd. Sommige Portugese wetgevers stelden vorig jaar voor om de reikwijdte van de wet te beperken, maar trokken hun voorgestelde wijzigingen in na verontwaardiging van Joodse groeperingen.

In Spanje heeft de wet van 2015 ook geleid tot discussie over de vraag of de afstammelingen van moslims die ook tijdens de inquisitie zijn verdreven, een pad naar burgerschap moeten krijgen.

In beide landen onderzoekt de officiële Joodse gemeenschap de aanvragen en geeft ze alleen de aanvragen door aan de regering die ze geloofwaardig acht.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Spain and Portugal have naturalized more than 90,000 descendants of Sephardic Jews since 2015” van 3 januari 2022 en een artikel van Cnaan Liphshiz “Palestinian refugee receives Spanish citizenship after discovering Jewish Sephardic roots” van 24 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Melanie Lidman “500 years after Inquisition, 10,000 Sephardi Jews close circle with citizenships” van 31 juli 2019 en een artikelPortugal and Spain give 10,000 passports to Sephardic new citizens since 2015” van 23 november 2018 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van David B. Green “1536: The Inquisition Is Formally Introduced Into Portugal – The Church’s anti-heresy force was formed after thousands of Jews forced into exile in Spain moved westward to Portugal” van 23 mei 2014 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Spanje en Portugal hebben sinds 2015 meer dan 90.000 nakomelingen van Sefardische joden genaturaliseerd

  1. Tot er weer een Spaanse/Portugeese leider opstaat die vind dat de Inquisitie toch niet zo een slecht idee was..

    Wees maar gerust…….als deze 2 landen niet bij de EU waren aangesloten (open grenzen) had er een pak minder animo voor dit project geweest.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.