IDF verijdelt steekaanval bij bushalte in Samaria; terrorist gedood

Een Israëlische soldaat toont het mes dat is gebruikt bij een poging tot steekpartij in de buurt van Ariel op 31 december 2021 [beeldbron: IDF]

De IDF verijdelde een steekpartij tegen burgers bij een bushalte bij het knooppunt Giti Avishar in de regio Samaria van Israël, waarbij een Palestijnse terrorist werd gedood.

Bij de aanval van vrijdagochtend raakten geen burgers of soldaten gewond. De soldaat die op de terrorist schoot, beschreef de gebeurtenissen van de aanval in een video die naar de Israëlische media werd gestuurd.

“Er stopte iemand vlakbij mij”, zei hij. “Een terrorist stapte uit de auto met een mes, riep ‘Allahu Akbar’ [God is groot] en rende naar me toe. Ik schoot om hem te neutraliseren.” 

De IDF legde uit dat de terrorist in de richting van een bushalte was gerend waar zowel soldaten als burgers stonden. De IDF arresteerde later de man die de aanvaller ter plaatse had gebracht. Hij droeg geen wapens en werd meegenomen voor verhoor.

Eerder deze week had minister van Defensie Benny Gantz een ontmoeting met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, in een poging een gewelddadige Palestijnse opstand op de Westelijke Jordaanoever te dwarsbomen. De zeldzame ontmoeting, die plaatsvond in het huis van Gantz in Rosh Ha’ayin, was de tweede tussen de twee leiders. Ze hadden elkaar in augustus in Ramallah ontmoet.

Vorige maand hebben Palestijnse terroristen de 25-jarige Yehuda Dimentman vermoord en twee anderen licht verwond. Ze schoten kogels op een voertuig toen het de heuveltop van Homesh verliet in de richting van de Shavei Shomron-nederzetting, in de regio Samaria.

In een interview met de Leger Radio op donderdag, vertelde coördinator van regeringsactiviteiten in de gebieden (Cogat) Maj.-Gen. Ghassan Alian dat de situatie gespannen was en dat de PA de stabiliteit wilde handhaven en de situatie wilde de-escaleren.

De voorzitter van de regionale raad van Samaria, Yossi Dagan, bezocht de plaats van de aanval. Na het gedrag van de soldaten tijdens het incident te hebben geprezen, beschuldigde Dagan het beleid van de regering om niet sterk genoeg op te treden tegen terreur:

De Israëlische regering schaadt helaas haar afschrikking en verliest die keer op keer; we zien dit in ernstige aanvalspogingen, keer op keer. Ik roep de Israëlische regering op om wakker te worden en van IDF-soldaten te leren hoe ze terrorisme kunnen bestrijden. Over terrorisme wordt niet onderhandeld, terrorisme wordt niet omarmd: terrorisme wordt verslagen en terrorisme wordt bestreden en uitgeroeid.

Khan Younis, Gaza, 12 november 2015. Een 5-jarig Palestijns meisje demonstreert hier wat ze geleerd heeft van haar ouders hoe ze Joden moet vermoorden. “Als ik groot ben wil ik ook Joden doodsteken,” giechelde de kleine Aïsha.

Volgens IDF-gegevens die halverwege de week zijn vrijgegeven, is het aantal Palestijnse schiet- en steekaanvallen op Israëlische burgers en veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever verdubbeld tot de hoogste in vier jaar. De gegevens omvatten niet heel december.

In 2019 waren er 31 incidenten waarbij Palestijnen op Israëlische veiligheidstroepen en burgers schoten, vergeleken met 61 dit jaar. Ook waren er negen steekincidenten tegen 18 in 2021.

Het Israëlische dodental bleef echter laag. Vorig jaar waren er twee slachtoffers: St.-Sgt. Amit Ben Yigal, 21, gedood tijdens een militaire operatie in het dorp Yabad op de Westelijke Jordaanoever, en Esther Horgan, een burger die werd gedood tijdens het joggen in de buurt van haar huis in de Tal Menashe-nederzetting.

Dit jaar vielen er twee burgerslachtoffers, beide in de regio Samaria: Dimentman en Yehuda Guetta, 19, die omkwamen bij het knooppunt Tapuah.

Bronnen:

  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “IDF thwarts stabbing attack at West Bank bus stop, kills terrorist” van 1 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “IDF verijdelt steekaanval bij bushalte in Samaria; terrorist gedood

  1. De zovéélste palestijnse idioot die zijn schoolessen in praktijk brengt en nu op weg is naar het paradijs met achterlating van een trots paar ouders.

    I.p. dat de EU/ UN / UNHRC / HRW & friends dit criminele gedrag van de onderwijsinstellingen in “”palestina”” onderzoekt/stopt…..gooien ze er $$$$$$ tegenaan en zetten ze Israel in de beklaagde bank!

    Dé manier om het probleem op te lossen…..maar dat is het plan ook niet!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.