Abbas streeft naar implementatie van ‘recht op terugkeer’ en eist vrijlating van gevangen hongerstaker

Het kabinet van de Palestijnse Autoriteit (PA) zei maandag dat het de politieke stappen van PA-voorzitter Mahmoud Abbas in de internationale arena om legitieme Palestijnse nationale rechten te vestigen, waaronder het recht op zelfbeschikking, de oprichting van een onafhankelijke staat met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad en het “recht op terugkeer van vluchtelingen”.

In een verklaring die aan het einde van haar wekelijkse bijeenkomst in Ramallah werd uitgegeven, riep het PA-kabinet bevriende staten op om een ​​internationale vredesconferentie bijeen te roepen om de patstelling in het vredesproces te doorbreken en een politiek pad te creëren dat de tweestatenoplossing zou redden van Israëls pogingen om het te elimineren door middel van “nederzettingen” en leiden tot de uitvoering van resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad, die “de legitimiteit van de nederzettingen in de in 1967 bezette gebieden” ontkent.

Daarnaast heeft het PA-kabinet dringende brieven gestuurd naar internationale organisaties om Israël onder druk te zetten om de veiligheidsgevangene Hisham Abu Hawash, die al 140 dagen in hongerstaking is, onmiddellijk vrij te laten, terwijl hij zegt dat de Israëlische regering de volledige verantwoordelijkheid draagt ​​voor zijn leven.

Hisham Abu Hawash

De media staan ​​vol met verhalen over Hisham Abu Hawash, een terrorist van de Palestijnse Islamitisch Jihad (PIJ), die ca. 138 dagen geleden in hongerstaking is gegaan om vrijlating te bekomen en die momenteel in levensgevaar verkeerd.

Arabische leden van de Knesset bezoeken hem. Rashida Tlaib roept op tot zijn vrijlating. De Islamitische Jihad dreigt met oorlog als hij sterft.

Niemand heeft het echter over zijn lijst misdaden. Hoewel de redenen voor zijn huidige detentie niet zijn vrijgegeven, heeft hij een lange staat van dienst op het gebied van terreur – en de media berichten niet over zijn eerdere aanvallen, die vandaag zeker relevant zijn. 

Hij is geen onschuldig lam. Zijn huidige administratieve detentie is om een ​​geplande aanval te stoppen, maar de details zijn vertrouwelijk.

Het Israëlische Channel 14 deed het onderzoek. In 2002 hielp hij andere terroristen door IDF-bewegingen te bespioneren en hen de details te vertellen. Hij hielp ook bij het vinden van schuilplaatsen voor een andere terrorist.

In 2004 kreeg hij een geweer en verborg het tot een geplande aanval. De aanval kwam later in 2004 toen hij probeerde te schieten op IDF-jeeps, maar zijn wapen werkte niet goed en hij werd gepakt. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 56 maanden.

Men kan aannemen dat hij na zijn gevangenisstraf actief is gebleven in de Islamitische Jihad en door zijn rangen is gestegen. 39-jarigen zijn senior agenten. Als Israël zegt dat hij een grote aanval aan het plannen was, lijkt het erop dat ze dat niet verzonnen hebben.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dalit Halevi “PA: Abbas seeks implementation of ‘right of return’” van 4 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van EoZ “Hunger striker Hisham Abu Hawash is a terrorist. Here’s what he’s done” van 3 januari 2022 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “Islamic Jihad, PA demand release of hunger-striking Palestinian detainee” van 1 januari 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.