Onderzoekers ontdekken ruïnes van 16de eeuwse Joodse gemeenschap in Marokko

Ruïnes van een 16de eeuwse synagoge in het dorp Aguerd, in de landelijke gemeente Tamanart, provincie Tata, in de regio Souss-Massa (Marokko) [beeldbron: Hespress]

Onderzoekers uit Israël, Marokko en Frankrijk hebben in de bergen van Marokko overblijfselen van een kleine joodse gemeenschap ontdekt, meldde Haaretz maandag.

De ruïnes van de synagoge van de gemeenschap in het kleine dorpje Tamanart – gelegen aan de rand van de Sahara – werden gevonden tijdens een voorlopig onderzoek van Joodse locaties in het gebied en na een gesprek met de lokale bevolking die zich hun Joodse buren herinnerden die het gebied verlieten 70 jaren geleden.

De onderzoekers zeggen dat hier vanaf de 16e eeuw tot het begin van de 19e eeuw joden woonden. Zij herstelden geschriften, documenten en Kabbalist amuletten uit de synagoge Genizah of schuilplaats voor versleten teksten die niet meer bruikbaar zijn. 

Orit Ouaknine-Yekutieli, een onderzoeker van het moderne Marokko aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, vertelde Haaretz dat de synagoge van de site was beschadigd door plunderaars en door natuurlijke gebeurtenissen zoals overstromingen, maar de onderzoekers waren in staat om teksten te redden en over te dragen naar een veilige locatie voor verdere analyse.

De ontdekking komt weken nadat koning Mohammed VI van Marokko opdracht had gegeven tot het herstel van honderden Joodse locaties in het koninkrijk, en een jaar nadat Israël en Marokko instemden met formele diplomatieke betrekkingen. Het restauratieplan omvat de site in Tamanart, evenals begraafplaatsen en honderden synagogen.

Er wordt aangenomen dat joden meer dan 2000 jaar geleden voor het eerst gemeenschappen in Marokko hebben gesticht. In het midden van de 20e eeuw bereikte de Joodse bevolking een piek van 250.000. Er wordt geschat dat vandaag er slechts 2.000 joden overblijven.

Het Joodse dorp Aguerd, in de landelijke gemeente Tamanart, provincie Tata, in de regio Souss-Massa (Marokko) [beeldbron: Hespress]

Bronnen:

  • naar een artikel van Jordyn Haime “Researchers discover ruins of 16th-century Jewish community in Morocco as king orders restoration of sites” van 2 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Ofer Adaret “Synagogue Ruins Tell Secrets of Jewish Community in Morocco’s Atlas Mountains” van 27 december 2021 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.