Openhartige Holocaust-overlevende Gertrude Pressburger sterft op 94-jarige leeftijd

Oostenrijkse Joden vertrekken in juni 1942 aan het Zuid-Station van Wenen op transport naar het vernietigingskamp van Sobibor. In 1923 telde Oostenrijk 201.513 Joden, bijna 10,89 % van de bevolking. Vandaag nauwelijks 9000 Joden of zowat 0.09 %. Een hernieuwde golf van antisemitisme werkt erg verontrustend

De uitgesproken Holocaust-overlevende Gertrude Pressburger is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden in haar geboortestad Wenen, Oostenrijk na een lange ziekte.

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen twitterde dat

de dood van Gertrude Pressburger me met diepe droefheid vervult … Mevr. Pressburger had de moed om haar verhaal te vertellen als overlevende van de Holocaust. Ze had de moed om bij haar mening te blijven. Om feiten aan te kaarten. Om de waarheid te spreken.

Pressburger werd beroemd tijdens de presidentiële campagne van 2016 in Oostenrijk met een videoboodschap waarin “Mrs. Gertrude” waarschuwde voor haat en uitsluiting veroorzaakt door extreemrechts.

Pressburger is geboren en getogen in Wenen. Haar joodse familie bekeerde zich tot het katholicisme, maar dat behoedde hen niet voor vervolging door de nazi’s nadat Oostenrijk in 1938 door Duitsland was geannexeerd.

Nadat haar vader was gearresteerd en gemarteld door de geheime politie van de Gestapo van de nazi’s wegens vermeende politieke activiteiten, kon het gezin ontsnappen naar Joegoslavië en later naar Italië, meldde APA .

Waarschuwing uit 2016 van Gertrude Pressburger voor de opkomst van extreemrechts in Oostenrijk

In 1944 werd het gezin gevangengenomen en gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz van de nazi’s in het door Duitsland bezette Polen, waar haar moeder en twee jongere broers werden vermoord. Haar vader werd ook vermoord door de nazi’s.

Pressburger keerde na de oorlog terug naar Wenen, maar sprak aanvankelijk niet over haar gruwelijke lijden tijdens de Holocaust. Uiteindelijk vertelde ze over de Holocaust en over het antisemitische misbruik dat ze in het naoorlogse Oostenrijk had ondergaan.

Video: een uniek tijdsdocument: The Auschwitz Album

Bronnen:

  • naar een artikelOutspoken Holocaust survivor Gertrude Pressburger dies at 94” van 1 januari 2021 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.