Het vergeten Bloedbad van Bogdanovka uitgevoerd door de Roemenen zelves

Roemeense gendarmes en lokale medewerkers deporteren Joden uit Bricevas in 1941, met rabbijn Dov Beri Yechiel aan het hoofd

Toen 80 jaar geleden tyfus uitbrak in een Roemeens concentratiekamp, ​​besloten de autoriteiten in Bogdanovka om 40.000 Joodse gevangenen te vermoorden en het kamp in brand te steken.

Het bloedbad in Bogdanovka in het door Roemenië bezette Oekraïne, werd uitgevoerd door Roemeense soldaten, de Oekraïense reguliere politie en lokale etnische Duitsers.

Het bloedbad werd grotendeels genegeerd door historici, evenals de “duidelijke” rol van Roemenië in de genocide op de Europese joden. “Ik schaam me om te zeggen dat ik niets afwist van die gruweldaad,” vertelde Efraim Zuroff, de hoofd nazi-jager van het Simon Wiesenthal Centrum, aan The Times of Israel in verwijzing naar Bogdanovka.

“De vraag is niet hoe gruwelijk het was, aangezien talloze Holocaust-gruweldaden ongelooflijk gruwelijk waren, maar het is een kwestie van ‘berichtgeving’, bij gebrek aan een beter woord,” zei Zuroff.

Het Roemeense leger zat achter de meeste Holocaust-bloedbaden in het land, in tegenstelling tot het latere model van door Duitsland gebouwde vernietigingskampen in het bezette Polen. De meeste Joden die door Roemenen zijn vermoord, kwamen uit het bezette Oekraïne, in tegenstelling tot het zogenaamde ‘Oude Roemenië’.

Om het verhaal nog ingewikkelder te maken, vielen sommige Roemeense Joden onder de controle van Hongarije na de “Weense Diktat” van 1940. Die Joden bleven relatief veilig tot het voorjaar van 1944, ongeveer drie jaar nadat het Roemeense leger de bezette gebieden van Joden had “gezuiverd”.

“Over het algemeen krijgen de misdaden die door nazi-collaborateurs buiten hun land zijn gepleegd minder ‘dekking’ dan die in hun eigen land”, zei Zuroff, die wees op het verwante voorbeeld van de Holocaust in Wit-Rusland, waarin Litouwers, Letten en Esten deelgenomen aan de moord op tienduizenden lokale joden.

In Roemenië breidde Hitlers trouwe bondgenoot dictator maarschalk Ion Antonescu zijn grenzen uit na de Duitse invasie van de Sovjet-Unie in 1941. Hitler gaf Antonescu de vrije hand om Roemenië’s eigen ‘joodse kwestie’ op te lossen en naar schatting 420.000 Joden onder Antonescu’s controle werden relatief vroeg vermoord in de oorlog.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er meer dan 750.000 Joden in Groot-Roemenië. Antisemitisme was tientallen jaren vóór de Holocaust een kenmerk van het Roemeense leven, maar de opkomst van het fascisme omvatte een virulente vorm van ‘raciaal’ antisemitisme. Vanaf 1940 werden ongeveer 32 wetten en 31 decreten tegen de Roemeense joden aangenomen.

Net als de Bruinhemden in Duitsland had Roemenië een paramilitaire groep genaamd de IJzeren Garde, opgericht in 1927. Ook bekend als de Legionairs of Groenhemden, beloofde de organisatie de “rabbijnse agressie tegen de christelijke wereld” te verslaan.

Na een mislukte poging tot staatsgreep in januari 1941 voerde de IJzeren Garde een pogrom uit tegen de Joden van Boekarest. Minstens 125 Joden werden vermoord voordat Antonescu een einde maakte aan het geweld, maar de genocide op Joden – en Roma – kwam die zomer in een stroomversnelling in de nieuw verworven landen van Roemenië.

“Het Joodse volk heeft gedurende verschillende eeuwen de ontwikkeling van het Roemeense volk verduisterd en verarmd, gespeculeerd en belemmerd”, zei Antonescu. “De noodzaak om ons te bevrijden van deze plaag is vanzelfsprekend .”

‘Dodentrein’ van Iasi

Het eerste grootschalige Holocaust-bloedbad in Roemenië vond plaats in Iasi, een universiteitsstad vlakbij de grens met Moldavië, in juni 1941.

Aangemoedigd door Antonescu werkten Roemeense soldaten samen met de politie en lokale bendes om 13.266 Joden te vermoorden. De bewoners van Iasi hielpen bij het arresteren van Joden en plunderden hun huizen, evenals vernederde Joden die uit de stad werden gejaagd.

Net als in Boekarest leidde de IJzeren Garde bendes bij het vermoorden van Joden op straat en in hun huizen, waarbij behalve geweren ook koevoeten en messen werden ingezet. Na het eerste bloedbad werden 5.000 Joden in goederenwagons gepakt voor een “dodentrein” -reis waarbij 4.000 van hen omkwamen.

Nasleep van een pogrom in Iasi, Roemenië, juli 1941. Tijdens de deportatie van overlevenden van een pogrom in Iasi naar Calarasi of Podul Iloaei, stopten de Roemenen even om de lichamen uit de trein te gooien van diegenen die onderweg waren gestorven [beeldbron: Historisches Archiv der Stadt Koln]

In tegenstelling tot de Holocaust in Duitsland waren er geen “black-ops” in Roemenië. De genocide werd “op klaarlichte dag” uitgevoerd onder leiding van de Roemeense autoriteiten. Valse persartikelen over Joden die geallieerde vliegtuigen signaleerden, hielpen de bloedbaden te “rechtvaardigen” en aanzetten tot collaborateurs, maar die verhaalplaatsingen waren niet bedoeld om Joden te misleiden.

“De slachtingen waren grotendeels ongecoördineerd, en hoewel de meedogenloosheid waarmee het Roemeense leger de Oekraïense en Roemeense joden afslachtte Hitler’s goedkeuring won, verdienden ze niettemin de minachting van veel SS-functionarissen, die de primitieve technieken die door de Roemenen werden gebruikt, minachtten”, schreef historicus Christopher. J. Kshyk.

Hoe primitief de Roemeense methoden ook leken, het leger, de politie en civiele medewerkers van het land vormden een “blauwdruk” voor Holocaust-bloedbaden elders, waaronder Kiev.

Het bloedbad van 33.771 Joden in september 1941 in Babyn Yar, een ravijn in Kiev, werd op dezelfde manier gekatalyseerd door valse persberichten over Joodse sabotage. Op de plaats van het bloedbad werkten Duitse SS “Einsatzgruppen”-eenheden samen met Oekraïners, in navolging van het Roemeense leger dat eerder die zomer lokale medewerkers had ingezet.

Vijf maanden na de Iasi-pogrom zou de Holocaust in Roemenië een waanzinnig – maar grotendeels vergeten – hoogtepunt bereiken in het concentratiekamp Bogdanovka.

‘Met hun blote handen’

Bogdanovka, gelegen in het huidige Oekraïne, was een reeks kampen – in het Roemeens “kolonies” genoemd – die waren opgezet in de buurt van een voormalige Joodse collectieve boerderij aan de zuidelijke Bug-rivier. In november 1941 hield het kamp 54.000 Joden vast uit de door Roemenië gecontroleerde regio van Odessa en Moldavië.

In december 1941 werden in Bogdanovka enkele gevallen van tyfus gemeld. Als reactie daarop besloten de Duitse adviseur van het district en de Roemeense bestuurders om 40.000 gevangenen te vermoorden en de faciliteiten in brand te steken.

Vanaf 21 december dwongen Roemeense soldaten en medewerkers – waaronder lokale etnische Duitsers onder Oekraïens politiebevel – duizenden gehandicapte en oudere Joden in twee afgesloten stallen. De gebouwen werden overgoten met kerosine en in brand gestoken, waarbij iedereen binnen om het leven kwam.

Na dat inferno leidden de daders groepen van 300 tot 400 Joden het bos in waar ze in de nek werden geschoten op een plek die Roemeense soldaten ‘de grote vallei’ noemden.

Transnistrië, 10 juni 1942. Joden werden samengedreven op de westoever van de Dnijestr rivier in afwachting van hun deportatie naar de oostelijke oever van de rivier

De technologie van de Duitse vernietigingskampen was nog maanden verwijderd van voltooiing, dus Roemeense soldaten zagen duizenden Joden doodvriezen langs de rivieroever tijdens de laatste dagen van 1941.

“De rest [van Bogdanovka’s Joden] bleef ijskoud in de kou, wachtend aan de oevers van de rivier op hun beurt om te sterven“, aldus Yad Vashem. “Met hun blote handen groeven ze gaten in de grond, vulden ze met bevroren lijken en probeerden zich op deze manier te beschermen tegen de kou. Niettemin zijn duizenden van hen doodgevroren.”

Na een pauze voor Kerstmis, werd het bloedbad drie dagen later hervat. Tussen 21 december en de laatste dag van 1941 werden in Bogdanovka minstens 40.000 Joden vermoord.

‘Een apart hoofdstuk’

In de tweede helft van 1941 slaagde Antonescu erin om nazi-Duitsland voorbij te streven bij de genocide op de Europese joden.

“Antonescu’s beleid van etnische zuivering werd onafhankelijk uitgevoerd, zij het met de goedkeuring, van Hitlers Derde Rijk, waardoor de Jodenvervolging in Roemenië een apart hoofdstuk werd in de geschiedenis van de Holocaust”, schreef historicus Kshyk.

In de herfst van 1941 stemde Antonescu er voorlopig mee in om de rest van de Roemeense Joden naar vernietigingskampen te deporteren, maar die plannen werden in 1942 afgeblazen. Mede om economische redenen besloot Antonescu naar schatting 290.000 Joden te sparen in het “Oude Roemenië” en hij faciliteerde de emigratie van 5.000 Joden naar Palestina tegen een hoge vergoeding.

Bij het terugdraaien van de genocide op de Joden onder zijn controle keek Antonescu op een naoorlogse vredesconferentie naar de onderhandelingspositie van Roemenië. Al in het voorjaar van 1942 bedacht de slimme dictator dat Duitsland de oorlog zou verliezen. Nadat Sovjettroepen Roemenië in 1944 waren binnengevallen, werd Antonescu gearresteerd en twee jaar later buiten Boekarest geëxecuteerd.

Hoewel een groot aantal Roemeense nazi-collaborateurs in de onmiddellijke naoorlogse periode werden vervolgd en gestraft, wisten veel Holocaust-daders aan gerechtigheid te ontsnappen. Tot op heden, zei Zuroff, zijn slechts vier mensen veroordeeld voor betrokkenheid bij Holocaust-gruweldaden in post-communistisch Oost-Europa en slechts twee van de vier zijn gestraft.

“We hebben potentieel waardevolle informatie ontvangen in ten minste één zaak van een persoon die naar verluidt heeft deelgenomen aan de massamoord op Joden in Odessa”, zei Zuroff, verwijzend naar de “Operatie Laatste Kans”-poging van het Simon Wiesenthal Centrum om Holocaust-daders voor het gerecht te brengen.

“Helaas stierf hij voordat hij kon worden vervolgd”, zei Zuroff.

In 2003 erkende de Roemeense regering de rol van het land in de genocide. Er is echter “teruggekomen” op die erkenning en spanningen over het ontluikende Holocaustmuseum van Boekarest . Een gedenkteken bij Bogdanovka is de afgelopen jaren verschillende keren vernield.

“Wat de ontkenning en vervorming van de Holocaust betreft, heeft Roemenië een groot aandeel gehad in beide, zoals typisch is voor alle postcommunistische ‘nieuwe democratieën’ van Oost-Europa,” zei Zuroff.

Bronnen:

  • naar een artikel van Matt Lebovic “Romania’s ‘homegrown’ Holocaust: 80 years since forgotten Bogdanovka massacre” van 1 januari 2022 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Het vergeten Bloedbad van Bogdanovka uitgevoerd door de Roemenen zelves

  1. Het Roemeense bloedbad past prima in het Europeese plaatje.

    Laten we eens ophouden om nog stééds verbaasd te zijn over de intense Jodenhaat in Europa (ja Rusland hoort hier ook bij) van toen & nu en beginnen hen te benoeme, die dit niet zijn.

    Het zal snel zijn, want het word maar een piepklein lijstje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.