Ben & Jerry’s Anuradha Mittal verkozen tot ‘antisemiet van het jaar’

De 54-jarige Anuradha Mittal, een Amerikaanse vrouw geboren in India, en CEO van ijsfabrikant Ben & Jerry’s (van de Unilever groep) mag zich voortaan Antisemiet van het Jaar 2021 noemen

Anuradha Mittal, het hoofd van de raad van bestuur van Ben & Jerry’s en vice-president van Ben & Jerry’s Foundation Inc., heeft dit jaar de Antisemite of the Year- competitie gewonnen, een project van de waakhond StopAntisemitism.

“Er moeten consequenties zijn voor degenen die haat en onverdraagzaamheid zaaien tegen het Joodse volk en de natie”, zei StopAntisemitism-oprichter en uitvoerend directeur Liora Rez. “Een finalist zijn in deze jaarlijkse competitie is een van die gevolgen.”

Mittal leidde Ben & Jerry’s beslissing om te stoppen met de verkoop van zijn ijs aan Joden die in verschillende delen van Israël wonen, een beslissing die volgens StopAntisemitism “duidelijk niet is genomen in het belang van het Palestijnse volk dat nu ook geen pint kan kopen van de Vermont ijsmaker. Dit is een flagrante antisemitische boycot.”

Meerdere Amerikaanse staten hebben hun pensioenfondsbeleggingen van Ben & Jerry’s moederbedrijf, Unilever, afgestoten als reactie op de boycot. Ook de beurskoers van het bedrijf kreeg een klap.

Bovendien nam Mittal in 2018 de controversiële beslissing om Ben & Jerry’s partner te hebben met Linda Sarsour, een Amerikaans-Palestijnse activiste die van de Women’s March werd ontslagen wegens het promoten van haat tegen het Joodse volk en de natie.

Mittal is de oprichter en uitvoerend directeur van het Oakland Institute, een ‘beleidsdenktank’ die Israël valselijk beschuldigde van apartheid, kolonialisme en meer. Ze heeft haar status bij Ben & Jerry’s op ongepaste wijze gebruikt om antisemitische projecten te financieren via het Oakland Institute, aan organisaties als Badil, een Palestijnse groep die banden heeft met terreurorganisaties en een geschiedenis heeft van verachtelijke jodenhaat, waaronder het publiceren van cartoons uit het nazi-tijdperk.

“Voor ons en voor de kiezers was Mittal duidelijk de Antisemiet van het Jaar 2021″, zei Rez. “De boycot van Ben & Jerry’s is schaamteloos bevooroordeeld en Mittals inzet om haar antisemitische en anti-Israëlische agenda te promoten is betreurenswaardig.”

“De manier waarop ze haar naamgenoot en macht in het bedrijfsleven heeft gebruikt om antisemitische initiatieven te promoten, is afschuwelijk”, vervolgde Rez. “Helaas is het antisemitisme van Ben en Jerry’s geen alleenstaand geval. “StopAntisemitisme heeft in ons rapport voor 2021 antisemitische incidenten gevonden bij veel grote Amerikaanse bedrijven. Het maakt niet uit hoeveel invloed ze hebben, we zijn hier om antisemieten verantwoordelijk te houden voor hun onverdraagzame acties.”

Op 29 oktober 2020 bracht de zangeres Dua Lipa (l.) samen met Angèle (r.), een Belgische zangeres uit Linkebeek, een single uit getiteld Fever‘ die een Nr. 1 hit was in Frankrijk [beeldbron: © Joel Smedley/Pars Match]

Dua Lipa

Runner-up dit jaar is de Britse zangeres en songwriter Dua Lipa, die ook in België scoorde met een single ‘Fever’ die ze onlangs opnam met de Belgisch Franstalige zangeres Angèle, die miljoenen individuen online heeft bereikt.

Lipa, die eerdere beschuldigingen van antisemitisme heeft ontkend, heeft steun uitgesproken voor Palestijnse doelen en heeft ooit een bericht gedeeld van regisseur Vin Arfuso waarin hij beweerde dat de Israëlische strijdkrachten “ervan genieten om kinderen te slaan en neer te schieten”.

De zangeres ‘heeft haar bekendheid gebruikt om de Joodse natie en haar mensen te belasteren en antisemitisme te promoten bij haar fans’, waaronder haar 76 miljoen Instagram-volgers, stelt de groep.

“Toen we de wedstrijd voor het eerst bekendmaakten, merkten veel mensen op dat ze verrast waren dat bepaalde personen op onze lijst eerder antisemitische overtuigingen hadden omarmd”, zei ze. 

“Een visagiste nam bijvoorbeeld contact met ons op en zei dat hij op de set had gewerkt voor een Dua Lipa-project en dat hij nooit met haar zou hebben ingestemd als hij van haar antisemitisme had geweten.”

StopAntisemitism werd in 2018 opgericht als een waakhond die zich inzet om antisemieten verantwoordelijk te houden en consequenties te creëren voor hun acties. De wedstrijd Antisemiet van het Jaar vestigt brede aandacht op degenen die antisemitische retoriek aanhangen of daden van antisemitisme begaan en laat hen weten dat hun acties niet onopgemerkt zullen blijven.

“We zullen antisemitisme blijven aanklagen waar en wanneer we het zien”, zei Rez.

Ook het Simon Wiesenthal Center (SWC) plaatste Ben & Jerry’s op haar Global Anti-Semitism 2021 Top Ten List:

Bronnen:

  • naar een artikel “Ben & Jerry’s Anuradha Mittal voted ‘Antisemite of the Year’” van 30 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelBen & Jerry’s board chair said accused of self-dealing to fund Palestinian group” van 30 augustus 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelBen & Jerry’s board chair speaks out: I am not an antisemite” van 28 juli 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Kerry J. Byrne “Antisemite of the Year: Three powerful women contend for 2021 infamy” van 11 december 2021 op de site van The New York Post
  • naar een artikel “2021 Antisemite of the Year Contest – Presenting the Top 3 Finalists” van 11 december 2021 op de site van StopAntisemism.org
  • naar een rapport “Simon Wiesenthal Center Releases its Global Anti-Semitism 2021 Top Ten List” van 28 december 2021 op de site van het Simon Wiesenthal Center (SWC)

Een gedachte over “Ben & Jerry’s Anuradha Mittal verkozen tot ‘antisemiet van het jaar’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.