Met Iran in gedachten tekent Israël een deal met de VS voor zware helikopters en bijtank vliegtuigen

Een Lockheed Martin CH-53K-helikopter van het Amerikaanse leger

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft een overeenkomst getekend met de Amerikaanse regering voor de aankoop van 12 Lockheed Martin CH-53K-helikopters en twee extra Boeing KC-46-tankvliegtuigen.

De inkoopdelegatie van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft donderdagavond de acceptatiebrieven (LOA’s) met Israël ondertekend ter vervanging van de CH-53 Yasur heavy-lift helikopters en Ra’am (Boeing 707) tankervliegtuigen van de Israëlische luchtmacht die nodig zijn voor langeafstandsvluchten.

“Deze aanbestedingsovereenkomsten zijn belangrijke mijlpalen in de strijdkrachtopbouwprocessen van de IDF”, zei minister van Defensie Benny Gantz . “We blijven onze capaciteiten versterken en onze luchtmacht veranderen en aanpassen om toekomstige uitdagingen zowel dichtbij als veraf het hoofd te bieden.”

De deal met betrekking tot de helikopters wordt geschat op $ 2 miljard en de eerste zal naar verwachting in 2026 in Israël aankomen en de optie om nog eens zes helikopters aan te schaffen. 

De overeenkomst werd ondertekend met de Amerikaanse marine door het hoofd van de missie van het Ministerie van Defensie bij de Amerikaanse brigadegeneraal. (bd.) Michel Ben Baruch. 

Israël kondigde afgelopen februari aan dat het één squadron CH-53K boven Boeing’s CH-47 zou kopen om zijn vloot van Yasur-helikopters op Tel Nof Air Base te vervangen. De Yasur, voor het eerst gebruikt door de IAF in 1969, is de belangrijkste helikopter van de luchtmacht die wordt gebruikt om soldaten en uitrusting te vervoeren en heeft deelgenomen aan een breed scala aan missies, waaronder geheime operaties en zoek- en reddingsmissies.

Joshua (Shiki) Shani, chief executive, Lockheed Martin Israel, zei dat het bedrijf

zich blijft inzetten voor het ondersteunen van de Israëlische luchtmacht en hen de belangrijkste heavy-lift helikopter te leveren voor hun kritieke missies, die de Israëlische nationale veiligheid decennialang zullen helpen versterken. We zijn ervan overtuigd dat de CH-53K-helikopter, ontworpen en gebouwd door Lockheed Martin, de meest capabele, efficiënte en betrouwbare oplossing is om aan de behoeften van de IAF te voldoen.”

Een Boeing KC-46-tankvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht

Een andere overeenkomst ter waarde van ongeveer $ 1,1 miljard werd ondertekend voor de aanschaf van twee extra Boeing KC-46-tankvliegtuigen, naast de twee reeds gekochte.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken keurde afgelopen maart de mogelijke verkoop goed van maximaal acht KC-46 tankvliegtuigen en aanverwante uitrusting aan Israël, wat de eerste keer was dat Washington Jeruzalem toestond nieuwe tankers te kopen. 

Twee weken geleden heeft Washington het verzoek van Jeruzalem afgewezen om de levering van twee KC-46-tankvliegtuigen te bespoedigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel, US sign deal for 12 helicopters and refueling aircraft” van 31 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Judah Ari Gross “With Iran in mind, Israel signs deal with US for heavy choppers, refueling planes” van 31 december 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Met Iran in gedachten tekent Israël een deal met de VS voor zware helikopters en bijtank vliegtuigen

  1. Dat Israël met ondersteuning van symphatiserende landen (burgers) alles blijven doen om zichzelf te verdedigen tegen vijandige, bevooroordeelde landen, is mijn wens in 2022 voor dit moedige volk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.