Toch ook goed nieuws in de strijd tegen antisemitisme en anti-Zionisme

Duitsers manifesteren tegen de antisemitische BDS beweging die Israël van de kaart wil wissen

In deze tijd van eindejaarsherinneringen mogen we niet vergeten dat het antisemitisme  dit jaar een historisch niveau heeft bereikt, inclusief aanvallen op joden in de straten van  Boston,  New York,  Los Angeles  en  Zuid-Florida

Maar het jaar is niet helemaal somber geweest. Er is goed nieuws geweest. Ook de strijd tegen antisemitisme neemt toe. Voor degenen die zilveren lijnen zoeken in de donkere wolken die zich samenpakken, hier zijn 10 positieve punten uit 2021.

1. Enquêtes documenteren het groeiende probleem

Ik weet het, dit klinkt als slecht nieuws. De  Anti-Defamation League,  American Jewish Committee,  Hillel International  en mijn eigen  Louis D. Brandeis Center hebben rapporten gepubliceerd die bevestigen dat antisemitisme toeneemt en dat Joodse Amerikanen vaak de behoefte voelen hun identiteit te verbergen uit angst voor een aanval. 

Maar dat we nu beter onderzoek doen, is positief. We weten nu bijvoorbeeld dat twee derde van de Amerikaanse joden antisemitisme hebben ondervonden in de afgelopen vijf jaar. (En we kunnen ons afvragen waar het andere derde deel zich heeft verstopt.) Dergelijke gegevens zetten aan tot actie.

2. Europese Commissie stelt antisemitismestrategie vast

In januari heeft de Europese Commissie een  handboek gepubliceerd voor het gebruik van de cruciale werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance. Deze belangrijke publicatie demonstreerde zowel de brede internationale steun van de IHRA-definitie, ondanks hardnekkige tegenstanders, als het praktische nut ervan. 

De Commissie volgde later in het jaar en kondigde  haar allereerste officiële  strategie aan ter bestrijding van antisemitisme en bevordering van het joodse leven. Men kan alleen maar hopen dat ook de Verenigde Staten ooit een nationale strategie zullen ontwikkelen.

3. Biden-administratie omarmt de werkdefinitie van IHRA

In februari kondigde Kara McDonald, ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken,  de steun van de regering Biden aan voor de “onschatbare” IHRA-definitie en de “real-world voorbeelden”, vergelijkbaar met de steun die de definitie heeft gekregen van de laatste paar administraties. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bevestigde dat de regering de definitie “enthousiast omarmt”. Het Witte Huis volgde een belangrijke, zij het nauwelijks opgemerkte bepaling in zijn Unified Agenda voor het voorjaar van 2021 , waarbij  het Amerikaanse ministerie van Onderwijs werd  verplicht het Executive Order van president Trump inzake de bestrijding van antisemitisme te codificeren. Met andere woorden, de regering van Biden zet zich niet alleen in om IHRA te omarmen, maar ook om het uit te voeren.

Een belangrijke passage uit de IHRA definitie:

4. Max Price overleeft afzettingspoging van Tufts

In februari behaalde Max Price, de leider van de studentenregering van de Tufts University, een zeldzame maar belangrijke overwinning op het antizionisme. Een SJP-klacht tegen Price had Israël en zijn Joodse aanhangers ervan beschuldigd racistische Amerikaanse wetshandhavers aan te wakkeren. SJP trok haar klacht in nadat Price, verdedigd door het Brandeis Center, de organisatie had ontmaskerd vanwege haar antisemitisme en de universiteit had geïnformeerd over haar wettelijke verplichting om in te grijpen. 

Price heeft aangedrongen op verdere actie om antisemitisme aan te pakken, maar merkte op: “Ik ben opgelucht dat mijn joodsheid iet langer terechtstaat.” Aangezien antizionistische organisaties zich steeds meer richten op individuele Joodse studentenleiders voor marginalisering en uitsluiting, biedt deze casus een routekaart voor hoe Joodse studenten kunnen zegevieren.

5. Studenten organiseren om Jodenhaat tegen te gaan

Meer dan ik ooit heb gezien, gaan Joodse studenten (zoals Max Price) de strijd aan tegen antisemitisme. In maart kondigde Blake Flayton, junior aan de George Washington University, de oprichting aan van een nieuwe nationale organisatie, het New Zionist Congress, om “op te komen voor het Joodse volk, niet alleen in de Verenigde Staten, maar overal ter wereld”. 

Evenzo vormde Julia Jassey, tweedejaarsstudent van de University of Chicago, Jewish on Campus, dat antisemitisme bestrijdt op universiteitscampussen in het hele land. Jongere leerlingen laten hun stem horen. High school student Zachary Singerman gevormd  Gen Z Joden zijn generatie noemen aan de strijd.

6. Civil Rights Commission slaat alarm

In juli heeft de Amerikaanse Commissie voor Burgerrechten een verklaring afgegeven waarin zij het anti-joodse geweld na het conflict in mei tussen Israël en Gaza veroordeelt. De laatste keer dat het panel zulke stoutmoedige  taal gebruikte om antisemitisme te veroordelen, was ik de directeur van de Commissie en was Saddam Hoessein net uit zijn rattenhol gehaald. 

Deze keer donderde de Commissie, in woorden die sterk genoeg waren om de haters van vandaag terug te sturen naar hun rattenholen, “antisemitische onverdraagzaamheid vermomd als anti-zionisme is niet minder moreel betreurenswaardig dan elke andere vorm van haat.”

7. Achtendertig landen boycotten antisemitische conferentie in Durban

In september boycotten een recordaantal van 38 landen de conferentie van de Verenigde Naties ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Wereldconferentie tegen racisme in Durban, Zuid-Afrika. Ze trokken zich terug vanwege het flagrante antisemitisme en antizionisme tijdens het evenement in 2001. 

Het goede nieuws is dat veel landen, waaronder de Verenigde Staten, weigeren deel te nemen aan de ergste internationale vieringen van antisemitisme. De vraag is wanneer ze zullen inzien hoe gemeengoed antisemitisme ook in binnenlandse antiracismeprogramma  ‘s is geworden.

De intensief gevoerde campagne om Durban IV te boycotten, die de viering van de 20ste verjaardag van het antisemitisch haatfestijn moest worden, heeft zijn vruchten afgeworpen. Zes slechts mensen daagden op in het halfrond van de Verenigde Naties

8. Wereldleiders negeren de in diskrediet geraakte verklaring van “Jeruzalem”

In oktober, voorafgaand aan het Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism, faalden linkse academici op spectaculaire wijze in hun  pogingen  om de IHRA-definitie te laten ontsporen ten gunste van de controversiële “Jeruzalem”-verklaring. De laatste verklaring is  bekritiseerd omdat het tegemoetkomt aan wat wel “het nieuwe antisemitisme” wordt genoemd. 

Voor hun inspanningen zagen de critici de Australische premier Scott Morrison van de gelegenheid gebruikmaken om aan te kondigen  dat zijn land het dertigste land zou worden dat IHRA formeel zou omarmen, slechts enkele weken nadat Madrid  zich had aangesloten bij  de groeiende lijst van regeringen die tweepartijen- of meerpartijensteun verlenen aan de maatregel.

9. Jury houdt relschoppers in Charlottesville aansprakelijk

In november oordeelde een federale jury van Virginia dat de belangrijkste organisatoren van de “Unite the Right”-rally van 2017 volgens de staatswet aansprakelijk waren voor verwondingen aan tegendemonstranten, waarbij meer dan $ 25 miljoen aan schadevergoeding werd toegekend. 

De mars in Charlottesville, Virginia was begonnen als een demonstratie tegen de verwijdering van een Zuidelijk standbeeld. Alt-right demonstranten  scandeerden “Joden zullen ons niet vervangen.” Een beklaagde sloeg tegendemonstrant Heather Heyer met een auto aan en doodde haar. Het vonnis onderstreept dat de wet een onmisbaar instrument is om zowel rechts als links antisemitisme te bestrijden.

10. Nationwide Chanoeka-initiatief schijnt een licht

Tijdens de acht nachten van Chanoeka werkten tientallen Joodse organisaties (waaronder de mijne) samen  om antisemitisme te ‘ Shine a Light ‘. Dit thema werd geweven door middel van activiteiten, variërend van het Times Square kaars-verlichting  om billboards te gubernatorial  bezoeken  en  mayoral adressen

Het initiatief het beleid  doelen omvatte het aansporen van bedrijven om antisemitisme-educatie op te nemen in hun diversiteits-, gelijkheids- en inclusieprogramma’s, en het overtuigen van regeringen om de Biden-regering te volgen bij het aannemen van de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme. Nu kunnen we alleen maar hopen dat een beetje van dit Chanoeka-licht nog verder reikt, terwijl we het komende jaar doorgaan met de strijd tegen de duisternis.

Conclusie

Wat we hieruit moeten opmaken, is dat we uit een moeilijk jaar komen met heel wat successen om daaruit te laten zien. Er is nu een groter publiek bewustzijn van antisemitisme dan een jaar geleden. Bij de Verenigde Naties weigerden tientallen landen deel te nemen aan de antisemitische Durban-herdenking.

In Europa wordt veel vooruitgang geboekt om de IHRA-definitie breder en consistenter te gebruiken. In de Verenigde Staten belooft de regering-Biden soortgelijke instrumenten te gebruiken als de eerdere regeringen van Obama, Bush en Trump hadden gedaan. 

Op universiteitscampussen worden nieuwe stemmen van studenten gehoord. Waar nodig worden juridische instrumenten ingezet om antisemitisme van zowel links als rechts te verslaan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Kenneth L. MarcusGood news in the fight against anti-Semitism” van 26 december 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een rapport “Simon Wiesenthal Center Releases its Global Anti-Semitism 2021 Top Ten List” van 28 december 2021 op de site van het Simon Wiesenthal Center (SWC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.