De oorlog van de VN tegen Joods Jeruzalem: een ontkenning van inheemse rechten

“Indien ik u vergeet, o Jeruzalem! zo vergete mijn rechterhand zichzelve! Mijn tong kleve aan mijn gehemelte, zo ik aan u niet gedenke, zo ik Jeruzalem niet verheffe boven het hoogste mijner blijdschap!” (Psalmen 137; 5-6)

De psalmist vermeldt de klaagzang over Jeruzalem na de verovering door de Chaldeeën in de zesde eeuw voor Christus. 

Vanuit hun ballingschap in Babylon riepen Joden: “Hoe zullen we het lied van de Heer zingen in een vreemd land?” Deze gevoelens zijn een uitdrukking van het diepe verlangen naar het Joodse thuisland en de hoofdstad, het verlangen van een inheems volk naar het land van hun geboorte.

Je zou je kunnen voorstellen dat de lange geschiedenis van de Joodse connectie met Jeruzalem en de diepe gevoelens die de Heilige Stad gedurende millennia in de Joodse harten heeft gehouden, als onaantastbaar bewijs van Joodse connectie met Israël zouden gelden. Niet zo, voor degenen die in de machtshallen van de VN zitten.

De VN hebben laten zien vastbesloten te zijn om alle Joodse associaties met Jeruzalem te verbreken. Dit vormt een ontkenning van de geschiedenis, een inbreuk op zelfbeschikking onder internationaal recht en een schending van inheemse rechten in voorouderlijk land.

De Algemene Vergadering van de VN heeft onlangs de “Resolutie van Jeruzalem” aangenomen, waarin de Joodse banden met de Tempelberg worden verworpen en er alleen naar wordt verwezen met de islamitische naam, al-Haram al-Sharif.

Dit was de normale gang van zaken bij de VN, de voortzetting van een campagne om het Joods-zijn van Jeruzalem uit te wissen. Inderdaad, de culturele tak van de VN, UNESCO, was in 2016 betrokken bij dezelfde culturele kolonisatie en verwees toen alleen naar de Tempelberg met zijn Arabische naam.

De resolutie van Jeruzalem (129-11) negeert niet alleen het gebruik van de Hebreeuwse naam voor de heiligste plaats in het jodendom, maar verwerpt ook alle aanspraken van Israël op Jeruzalem. Het stelt dat “alle acties die door Israël, de bezettende macht, worden ondernomen om zijn wetten, jurisdictie en bestuur op te leggen aan de heilige stad Jeruzalem onwettig zijn.”

Verder herhaalt de resolutie dat de basiswet van Israël over Jeruzalem en de proclamatie van Jeruzalem als “de hoofdstad van Israël” “nietig waren en onmiddellijk moesten worden ingetrokken, evenals de eerdere resoluties over Jeruzalem.”

De basiswet van 1980 stelt dat “Jeruzalem, compleet en verenigd, de hoofdstad van Israël is”, en dat “Jeruzalem de zetel is van de president van de staat, de Knesset, de regering en het Hooggerechtshof.” Het voorziet ook in de bescherming van heilige plaatsen en in de voortdurende ontwikkeling van Jeruzalem.

Israël heeft deze wet in 2018 verder aangescherpt met de goedkeuring van zijn “14e basiswet: Israël als de natiestaat van het Joodse volk”, waarin het onder andere opnieuw bevestigde dat:

 • Het land Israël is het historische thuisland van het Joodse volk, waarin de staat Israël werd opgericht.
 • De staat Israël is de natiestaat van het Joodse volk, waarin het zijn natuurlijke, culturele, religieuze en historische recht op zelfbeschikking realiseert. De wet bevestigde ook dat “Jeruzalem, compleet en verenigd, de hoofdstad van Israël is.”

Zoals te verwachten was, hebben verschillende mensenrechtenorganisaties de basiswet aangevochten voor de Israëlische rechtbanken, maar in juli 2021 verwierp het Hooggerechtshof hun verzoekschriften grotendeels en verklaarde dat “de basiswet niets nieuws introduceerde, maar alleen het voor de hand liggende verklaarde – dat de staat Israël is de natiestaat van het Joodse volk. Dit was het uitgangspunt waarop de staat werd opgericht, zoals vastgelegd in de Proclamatie van Onafhankelijkheid.

”De uitspraak van het Hooggerechtshof bevestigde de grondwettelijkheid van de basiswetten die erkennen dat “het recht op nationale zelfbeschikking in de staat Israël uniek is voor het Joodse volk” en principes verankeren die al duidelijk zijn in reguliere wetgeving die het Joodse karakter van de staat weerspiegelen. Deze omvatten de staatssymbolen en het embleem, het volkslied, Jeruzalem als hoofdstad van de staat, Joodse immigratie, feestdagen zoals de herdenkingsdag voor de gevallenen van de Israëlische oorlogen en de Holocaustherdenkingsdag.

Acht stellingen over Jeruzalem

 1. Joden hebben een onvervreemdbaar recht om te bidden op de Tempelberg
 2. Joden verbieden te leven en te bidden in hun heiligste stad is flagrant antisemitisme, net als het ontkennen van de Joodse geschiedenis
 3. Er is geen “judaïserend” Jeruzalem, aangezien de Joden sinds de jaren 1860 de meerderheid in Jeruzalem waren en zich sinds 1000 v. Chr. aan de stad hebben toegewijd
 4. De veiligheid van Israël vereist dat zijn hoofdstad ruim binnen zijn grenzen zit
 5. Verdeelde hoofdsteden zijn een functie van oorlog, niet van vrede. De plaats die bekend staat als “Oost-Jeruzalem” bestond slechts een paar jaar, 1949-1967
 6. Geen enkel deel van Jeruzalem werd ooit overwogen om deel uit te maken van Palestina. Niet alleen is “Oost-Jeruzalem” geen echte stad, maar er is geen basis om het “bezet Palestijns gebied” te noemen
 7. Arabieren in Jeruzalem hebben en krijgen Israëlisch staatsburgerschap aangeboden
 8. Er is geen etnische zuivering van Arabieren. De Arabische bevolking in Jeruzalem is sneller gegroeid dan de Joden sinds Israël de stad herenigde

De aanval van de VN op Joods Jeruzalem maakt gewoon deel uit van haar bredere anti-Israëlische strategie om de enige Joodse staat ter wereld te ondermijnen en te delegitimeren. De vooringenomenheid van de VN is algemeen bekend, met zijn demografische samenstelling die grotendeels zorgt voor een automatische meerderheid voor elke voorgestelde anti-Israëlische resolutie. Het standpunt van de organisatie druist niet alleen in tegen 3000 jaar geschiedenis van de stad, maar is ook in flagrante tegenspraak met haar eigen standpunt over de rechten van inheemse volkeren.

Het was in het land Israël dat het Joodse volk zijn unieke cultuur en religieuze praktijken ontwikkelde. Het voldoet duidelijk aan de criteria van inheemse volkeren, volgens de eigen definities van de VN: zelfidentificatie; historische continuïteit met prekoloniale en/of pre-kolonisten samenlevingen; sterke banden met gebieden en omliggende natuurlijke hulpbronnen; verschillende sociale, economische of politieke systemen; verschillende taal, cultuur en overtuigingen; vastbesloten om voorouderlijke omgevingen en systemen te behouden en te reproduceren als afzonderlijke gemeenschappen.

Het is meer dan alleen onbeleefdheid om het gebruik van de Joodse namen en termen te vermijden – de VN is rechtstreeks in tegenspraak met haar eigen Verklaring van 2007 over de Rechten van Inheemse Volkeren door Joodse inheemse rechten te ontkennen “met betrekking tot hun land, territoria en hulpbronnen, inclusief die welke werden traditioneel eigendom of anderszins bewoond of gebruikt.” Met haar antihistorische en onrechtvaardige verklaringen brengt de VN zichzelf alleen maar in diskrediet en ondermijnt zij haar status als mensenrechtenorgaan.

Joden zijn onmiskenbaar de inheemse bevolking van Jeruzalem, een bewering die wordt ondersteund door historisch, archeologisch en genetisch bewijs. Jeruzalem, ook wel bekend als Zion, is de heilige stad van het Joodse volk. Israëls verklaring van Jeruzalem als zijn volledige en verenigde hoofdstad zou moeten worden gesteund door iedereen die om inheemse volkeren en hun rechten geeft.

Als de VN alle energie die tegen de joden en hun oude en onlosmakelijke band met Jeruzalem is gestoken, voor een goed doel zouden inzetten, zou er zoveel goeds kunnen worden bereikt.

We roepen mensen van goede wil overal op om hun respectieve regeringen aan te sporen om aan de kant van waarheid en gerechtigheid te staan, en om verandering te brengen bij de VN.

Bronnen:

 • naar een artikel van Sheree Trotter “UN’s war on Jewish Jerusalem: A denial of indigenous rights” van 28 december 2021 en een artikel van Tovah Lazaroff “129 nations ignore Jewish ties to Temple Mount, call it solely Muslim” van 2 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “De oorlog van de VN tegen Joods Jeruzalem: een ontkenning van inheemse rechten

 1. De VN bestaat voor het leeuwendeel uit incompetente en primitieve bende van Derde Derdewereldlanden, die op geen enkele wijze bijdragen aan de wereld. De rest bestaat uit blanke landen die decennialang onderworpen waren (nog steeds) aan diepe psychologische hersenspoeling; ontworpen door de Soviet GRU en KGB. https://www.youtube.com/watch?v=IQPsKvG6WMI De blanken zijn tegenwoordig zo geestesziek, dat zij hun recht van bestaan opgeven t.b.v. zwermen niet-Europese immigranten, die straks hun landen van binnenin zouden ontvolken. Als Israël geen plannen heeft ontvolkt te worden, en haar recht op bestaan op te geven, MOET ZE DE VN VERLATEN. Er is geen enkel zin bij deze bedorven zooi verder te blijven hokken. LES NR. 2 IS: Er alles aan doen om nieuwe technologieën en nieuwe wapens te ontwikkelen. Wapens die anderen nog niet hebben. Denken buiten de doos. Er worden in Israël genoeg kinderen geboren met goede perspectieven om de nieuwe Nicola Tesla’s, Elon Musks of Niels Bohrs van de toekomst te worden; m.n. bij Oost Europese Joden. Men moet er alles aan doen, om ze te vinden, en ze te begeleiden. Normaliter 1,5% van de kinderen is hoogbegaafd. Helaas, te veel van deze kinderen worden geboren bij arme gezinnen met zeer laagopgeleide ouders- of analfabeten. In zo’n situatie zijn deze briljante brains verloren. Ze hebben geen enkele kans om überhaupt wat te worden. Helaas, valt de keuze op ministers van onderwijs op de verkeerde mensen. Dat geldt trouwens ook voor West Europa. De linksige nivellering tactiek (wij zijn allemaal gelijk) maakt alles kapot. .

  Like

 2. Zolang Israel blijft meewerken met deze UN farce gaat er natuurlijk niets veranderen.

  Tijd voor actie.

  EU ambassade sluiten, VN personeel eruit, ‘Oost’ Jeruzalem palestijnse/vijandige instanties dicht , haat imams de mond snoeren en Har Habayit openstellen voor iedereen, ja ook Joden en nee, niet mondjesmaat……etc.etc.

  Israel moet eens ophouden de roepende in de woestijn te blijven en maar blijven klagen over zoveel ‘antisemitisme terwijl ze er zelf niets tegen doet!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.