Waarom Palestijnse COVID-complottheorieën er toe doen

Een antisemitische cartoon in Al-Hayat Al-Jadida van 23 maart 2020 die veelvuldig wordt verspreidt via de sociale media. Een Israëlische soldaat in een corona outfit leidt een gevangene op. Volgens de PA zouden Israëlisch soldaten met opzet het virus in de gevangenissen verspreiden [beeldbron: PMW]

Er doen tegenwoordig nogal wat gekke samenzweringstheorieën over COVID-19 de ronde. De gekste komen van Palestijnse Arabische leiders. Als je de details hoort van wat ze beweren, is het verleidelijk om te lachen. Maar deze samenzweringstheorieën zijn geen lachertje – in feite kunnen de gevolgen dodelijk zijn.

Het laatste komt uit de pen van Muwaffaq Matar, een vaste columnist voor het officiële dagblad van de Palestijnse Autoriteit, Al-Hayat Al-Jadida

De racistische bezettingsregering heeft gewerkt om de Covid-19-epidemie naar ons te exporteren, nadat onze instellingen erin zijn geslaagd de verspreiding ervan te beperken en te verminderen. [Israël] gebruikte het virus als een nieuw wapen om de reikwijdte van het economische leven tot het laagste punt te verzwakken en het in een bijna noodlottige afhankelijkheid van zijn economie te laten!

Als een geïsoleerde gek die woorden zou schrijven, zou er geen reden zijn om hem serieus te nemen. Maar de publicatie van die samenzweringstheorie in de officiële PA-krant betekent dat het de standpunten van de PA-leiding weerspiegelt. En het betekent dat dit is wat de PA het Palestijns-Arabische publiek wil laten geloven.

Ondertussen heeft Mahmoud al-Habbash, adviseur over religieuze zaken van PA-chef Mahmoud Abbas, zijn eigen gekke samenzweringstheorie met betrekking tot COVID-19 aangeboden. Volgens al-Habbash …

[…] zijn alle problemen in de wereld van vandaag, van coronavirus tot inflatie, een goddelijke straf voor het onrecht gericht tegen [de Palestijnse Arabieren]… Ons land werd gestolen, onze mensen werden verdreven, onze heilige plaatsen werden ontheiligd, en niet alleen is de hele wereld stil tegenover de onderdrukkers, maar ze geven ook het slachtoffer de schuld. De straf die de hele mensheid treft – de stijging van de prijzen, de economische ineenstorting, epidemieën, klimaatverandering, de opwarming van de aarde – alles wat er in het universum gebeurt, is het gevolg van het onrecht.

Nogmaals, als dit het geraaskal was van een of andere mafkees in een gekkenhuis, zouden we er geen aandacht aan schenken. Maar het zijn de opvattingen van een hoge PA-regeringsfunctionaris – en ze werden uitgezonden op de officiële PA-televisie op 26 november. Al-Habbash zei wat zijn mede-PA-leiders geloven en wat ze willen dat alle Palestijnse Arabieren geloven.

Samen met Muwaffaq Matar en Mahmoud al-Habbash in de gekke hoek is Sheikh Issam Amira, de officiële imam van de Al Aqsa-moskee, op de Tempelberg van Jeruzalem. 

Volgens The Jerusalem Post presenteerde Amira zijn eigen schuimbekkende draai aan de COVID-19-complottheorieën in een recente preek in de Al-Aqsa-moskee:

Waarom heeft deze gruwel zich verspreid? Waarom heeft het coronavirus – met zijn Indiase variant en zijn Omicron-variant – zich verspreid? Wat zijn deze namen, deze ziekten, die onze voorouders niet kenden? De reden is duidelijk … Het zijn de ongelovige en losbandige media [en] heersers die homoseksualiteit toestaan ​​en promoten [en] de heersers die de feministische organisaties volgen… Dit zijn allemaal de voorlopers van de verspreiding van ziekten die ​​niet bij bestonden bij onze voorouders.

Natuurlijk zijn de COVID-19-samenzweringstheorieën van de PA-leiding slechts het topje van de ijsberg. Iedereen die de uitspraken van PA-regeringsfunctionarissen heeft gevolgd, weet dat de lijst met wilde (en vaak antisemitische) samenzweringstheorieën bijna eindeloos is. Hier is een kleine greep uit wat PA-leiders en hun officiële publicaties de afgelopen jaren hebben beweerd:

  • De Holocaust is verzonnen door Joden (om internationale sympathie te krijgen).
  • De Protocollen van de Wijzen van Zion zijn een authentieke onthulling van het Joodse complot om de wereld te regeren.
  • Israëlische rabbijnen leren joodse kinderen om alle niet-joden te doden.
  • Israël vergiftigt de lucht in de door de PA gecontroleerde gebieden (om de bevolking daar te verminderen).
  • Israël voedt Arabische kinderen snoep doorspekt met een chemische stof die hen onvruchtbaar maakt.
  • Israël veroorzaakt aardbevingen in PA-gebied.
  • Israël en/of de VS voerden de aanslagen van 9/11 uit (om de invasie van moslimlanden te rechtvaardigen).

De reden dat deze waanzin van belang is, is dat als er een Palestijns-Arabische staat wordt gecreëerd naast Israël, zijn leiderschap, publieke opinie en populaire cultuur doordrenkt zullen zijn van deze overtuigingen.

Landen kunnen vreedzaam naast elkaar bestaan ​​zonder het over alles eens te zijn. Zij kunnen zeer uiteenlopende opvattingen hebben over allerlei politieke, religieuze en maatschappelijke vraagstukken. Maar ze moeten het wel eens zijn over een paar basiszaken, zoals wat agressie inhoudt en wat zelfverdediging inhoudt. Of de aarde rond of plat is. Want als een van de landen niet wordt bestuurd door rationele, verstandige mensen, dan kun je verwachten dat ze irrationele en krankzinnige dingen gaan doen.

Niemand wil naast een land wonen dat wordt geregeerd door krankzinnigen. Tsjecho-Slowakije leerde dat op de harde manier in 1938. Hetzelfde voor Polen in 1939 en Frankrijk in 1940.

Alles wat Palestijns-Arabische leiders zeggen, illustreert dat ze, om het zacht uit te drukken, geen stevige greep op de realiteit hebben. Ze leven in een soort mentaal alternatief universum, waar ze oprecht gekke dingen geloven en hun beleid daarop afstemmen. Zulke mensen een soevereine staat geven – en Israël verkleinen tot negen mijl breed om er ruimte voor te maken – zou het toppunt van dwaasheid zijn.

Bronnen:

  • naar een artikel van Stephen M. Flatow “Palestinian COVID conspiracy theories do matter” van 28 december 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.