Israël zal de Golanhoogten nooit opgeven

Het grenshekken tussen Israël’s Golan Hoogte en Syrië en Libanon

De Syrische regering bekritiseert het plan van de Israëlische minister-president Naftali Bennett om de Israëlische bevolking in de Golanhoogten de komende jaren te verdubbelen.

Tijdens de kabinetszitting afgelopen zondag, die plaatsvond in de Golanhoogten, beloofde de Israëlische minister-president Naftali Bennett om de Israëlische bevolking op het strategische plateau de komende jaren te verdubbelen.

Dit is ons moment. Dit is het uur van de Golanhoogten. Na lange en statische jaren wat betreft de omvang van de bevolking, is het nu ons doel om de bevolking van de Golanhoogten te verdubbelen”, zei de minister-president.

Op dit moment wonen er 27.000 Joden en 24.000 Druzen in de Golanhoogten. Bennett wil het inwoneraantal graag tot minstens 100.000 uitbreiden. Om dit doel te bereiken, zal zijn regering 1 miljard NIS (€ 280 miljoen) voor de bouw van nieuwe stadsdelen in de grootste stad van het gebied, Katzrin, twee nieuwe nederzettingen en andere infrastructuurprojecten uitgeven, die de bevolkingsgroei moeten bevorderen.

Gevaarlijk en uniek”

De Syrische regering reageerde maandag op het plan van Bennett en noemde het “gevaarlijk en uniek”. In een door het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerde verklaring staat:

Syrië veroordeelt ten scherpste de gevaarlijke en nog nooit eerder voorgekomen escalatie van de Israëlische bezettingstroepen op de bezette Syrische Golanhoogten en hun voortdurende bevolkingspolitiek evenals hun zware en methodische schendingen, die het niveau van oorlogsmisdaden bereiken.”

De vrede moeilijker maken of de realiteit accepteren?

Commentatoren hebben geklaagd dat Bennett´s plan de toekomstige inspanningen voor een vrede tussen Israël en Syrië nog moeilijker zouden maken.

Israël beweert echter al lange tijd dat het zich in het kader van een toekomstig vredesakkoord niet zou kunnen veroorloven om de Golanhoogten volledig op te geven, die voor 1967 door Syrische strijdkrachten voor regelmatige aanvallen op Israëlische steden en dorpen in de regio Galilea werden gebruikt.

Israël annexeerde de Golan in 1981, maar tot nu toe erkennen alleen de VS de Israëlische soevereiniteit daar.

Maar zelfs Washington beschouwde de Golan officieel als “bezet gebied”, totdat Donald Trump er op stond dat het tijd zou zijn om de realiteit te accepteren.

Zal Biden zijn koers wijzigen?

Sinds Trump´s nederlaag tegen Joe Biden in november 2020 zijn de Israëli´s onrustig, omdat ze vrezen dat de concessies van de voormalige president teruggedraaid zouden kunnen worden.

Toen een in Washington gevestigd nieuwsblad beweerde dat de regering-Biden de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten door de VS ongedaan zou maken, stortten de belangrijkste Hebreeuws-talige media zich erop en minstens twee ministers van het kabinet van de nieuwe Israëlische regering gaven commentaar.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde snel om de geruchten uit de wereld te helpen en de Israëlische bedenkingen te ontzenuwen. In een tweet benadrukte het Bureau voor Midden-Oosten-aangelegenheden van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Amerikaanse politiek van de Trump-periode met betrekking tot de Golanhoogten niet veranderd zou zijn en dat tegenovergestelde berichten onjuist zouden zijn.

Maar omdat politiek nu eenmaal politiek is, was niet iedereen overtuigd.

In een interview met CNN in februari 2021 zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, dat de Golan op dit moment weliswaar Israëlisch zou zijn en ook zou moeten blijven, maar “wanneer de situatie in Syrië mocht veranderen, wij daar rekening mee zouden houden.”

Bennett´s initiatief om de Israëlische bevolking op de Golan te verdubbelen, zou als poging beoordeeld kunnen om een toekomstige verandering van de Amerikaanse politiek preventief af te remmen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ryan Jones “Israel wird die Golanhöhen niemals aufgeben” van 29 december 2021 op de site van Israel Heute in een vertaling door E.J. Bron als “Israël zal de Golanhoogten nooit opgeven” van 29 december 2021 op de site van de auteur
  • naar een artikel “Government set to approve NIS 1 billion Golan Heights development plan on Sunday” van 25 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Lucy Gorman “Israel Says It Will Keep Golan Heights Despite No Recognition Of Ownership” van 18 oktober 2021 op de site van The Organization for World Peace (OWP)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.