Israël heeft in 2021 tientallen doelwitten in Syrië bestookt om leveringen van wapens aan Iraanse proxies te verstoren

Rook stijgt op van een brand in een containeropslagplaats, nadat Syrische staatsmedia op 7 december berichtten over een Israëlische luchtaanval op de haven van Latakia [beeldbron: Sana/Reuters]

Het Israëlische leger zei dinsdag dat luchtaanval operaties die dit jaar zijn uitgevoerd, “tientallen” doelen in Syrië hebben getroffen en het vermogen van Iran hebben beperkt om wapens naar zijn proxies (Hamas, Hezbollah enz.) in de regio te sturen.

“De toename van de reikwijdte van de operaties in het afgelopen jaar heeft geleid tot een aanzienlijke verstoring van de verplaatsing van wapens naar de verschillende arena’s door onze vijanden”, verklaarde luitenant-generaal van de IDF, Aviv Kochavi.

In 2021 heeft het Israëlische leger tientallen doelen in Syrië en drie doelen in Libanon aangevallen als onderdeel van de zogenaamde ‘campagne tussen oorlogen’ van het land, zei de IDF in een eindejaarsrapport. 

De campagne richt zich op het aanvallen van doelen op Syrisch grondgebied en Libanon, meestal verbonden met Iran en zijn volmachten, om de militaire opbouw en capaciteiten van de Islamitische Republiek te raken, terwijl escalatie wordt vermeden.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz twitterde:

Ik heb vandaag de luchtmachtbasis in Ramat David bezocht. De IDF sluit een jaar van zeer belangrijke operationele activiteit af. We hebben te maken gehad met dreigingen op verschillende fronten, die allemaal worden aangewakkerd door Iran. Ik roep de landen in de regio op om te voorkomen dat Iran inbreuk maakt op hun soevereiniteit. We zullen niet toestaan ​​dat Iran onevenwichtige wapens naar zijn afgezanten stuurt die de burgers van Israël bedreigen.

Syrische staatsmedia hebben Israël dinsdag beschuldigd van het uitvoeren van een luchtaanval op de Syrische haven van Latakia, het veroorzaken van brand in het containeropslaggebied, het beschadigen van nabijgelegen gebouwen en leidend tot “grote materiële schade”, bij een tweede aanval op de faciliteit deze maand.

Israëlische media meldden eerder deze maand dat driekwart van Irans wapenvoorraad in Syrië is getroffen door IDF-aanvallen.

Ondertussen heeft het Israëlische leger de afgelopen maanden zijn paraatheid voor een mogelijk conflict opgevoerd en versterkt het de civiele weerbaarheid langs de noordgrens met Syrië en Libanon. 

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid herhaalde dinsdag het voornemen van Israël om “alleen te handelen” om “indien nodig” te voorkomen dat Iran een nucleaire drempelstaat wordt, terwijl de onderhandelingen tussen Teheran en wereldmachten in Wenen werden hervat.

Israël werd dit jaar geconfronteerd met 31 raket- en mortieraanvallen die vanuit Libanon werden afgevuurd door de terreurorganisatie Hezbollah en door Palestijnse militanten, aldus de IDF. 

Twee raketten werden afgevuurd vanuit Syrië tijdens de vijandelijkheden in mei tussen Israël en de terreurgroep Hamas. Als reactie op het raket- en mortiervuur ​​vanuit Libanon vuurde het Israëlische leger ongeveer 200 artilleriegranaten en 15 munitie af vanuit straaljagers.

Het Israëlische leger zei ook dat het negen infiltratiepogingen uit Libanon en één uit Syrië heeft verijdeld, waarbij het in de loop van dit jaar 120 kilo drugs en 75 wapens in beslag nam. In totaal heeft de IDF in 2021 13 smokkelpogingen in Libanon en Syrië verijdeld, vergeleken met acht vorig jaar en negen in 2019.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “‘Campaign Between Wars’: Israel Struck ‘Dozens’ of Syrian Targets in 2021 to Disrupt Weapons Transfer to Iranian Proxies” van 28 december 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Elad Benari “Syria claims Israel attacked port of Latakia” van 28 december 2021 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Tzvi Joffre “Alleged Israeli airstrike hits Latakia port for second time in a month” van 28 december 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.