Beerschot supporters scandeerden na verloren match tegen Anderlecht: ‘Hamas, alle Joden aan het gas!’

De harde racistische en antisemitische kern van de Beerschot supporters. Het spandoek met een doorstreepte Davidster in april 2018 zorgde voor heel wat commotie [beeldbron: GvA/Belga]

Op maandag 27 december 2021 verloor de Antwerpse voetbalclub Beerschot met 7-0 de match tegen RSC Anderlecht. Maar dat was niet eens het echte dieptepunt voor Beerschot, daar zorgde even later de harde kern hooligans wel voor.

Een filmpje dat online werd geplaatst, met beelden die werden gemaakt aan Café Stadion op het Kiel, toont hoe leden van de harde kern van Beerschot zich bezondigen aan anti-Joodse en zelfs nazistische slogans. “Sieg Heil”, klinkt het overduidelijk. En ook: “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas.” Ook de (Antwerpse) politie moest het ontgelden: “All Cops are Gay.

De aanleiding was wellicht het feit dat de Israëliër Lior Refaelov, een spits van Anderlecht van Joodse origine, in het begin van de tweede helft van de match van maandag ‘het waagde’ om het vierde doelpunt (van 7 goals) te scoren tegen Beerschot. De vernedering voor de Beerschotfans was hiermee totaal: “Een Jood die een goal maakte tegen Beerschot, hoe durft hij dat!”

Voetbalster Lior Refaelov en echtgenote Gal toen hij op 13 januari 2021 de Gouden Schoen mocht ontvangen, de hoogste trofee die een voetballer kan krijgen in België [beeldbron: RTBF/Belga].

Lior Refaelov, geboren op 26 april 1986 in Or Akiva, Israël, begon zijn carrière bij Maccabi Haifa, waar hij driemaal de Israëlische Premier League won. In 2011 stapte hij over naar Club Brugge voor € 2,5 miljoen. Van Belgische zijde won hij twee titels in de eerste divisie in 2016 en 2018 en scoorde hij het winnende doelpunt in de finale van de Beker van België in 2015. Begin dit jaar ontving hij de Gouden Schoen als beste voetbalspeler van 2020.

Israëliër zijn in het buitenland betekent dat je het land op de best mogelijke manier moet kunnen vertegenwoordigen. Natuurlijk brengt dat op zichzelf tal van uitdagingen met zich mee, aangezien de meeste spelers en teamgenoten waarmee Refaelov in contact komt, echt niet begrijpen waar Israël voor staat. De voetbalsterspeler verduidelijkte:

“Ik heb altijd het gevoel dat ik een ambassadeur voor Israël ben. Ik leg mijn teamgenoten altijd uit over hoe Israël werkelijk is en wat het Arabisch-Israëlisch conflict is. Ik probeer ze te leren wat er echt aan de hand is, omdat de media in Europa niet de ware realiteit weerspiegelen van wat er in Israël gebeurt.”

“Of het nu in de kleedkamer is, met de fans of op straat, ik probeer Israël altijd zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Ik ben geboren in Israël en Israël is mijn land. Uiteindelijk hebben we maar één land en degenen onder ons die in de diaspora zijn, zijn verplicht om het meeste te doen om ervoor te zorgen dat mensen alleen maar goede dingen te zeggen hebben over ons land, Israël.”

Bronnen:

  • naar een artikelPERSBERICHT: FJO veroordeelt antisemitische gezangen van supporters voetbalmatch Beerschot”” van 29 december 2021 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)
  • naar een artikel van Rik Arnaudt “Antwerpse politie start onderzoek naar anti-Joodse gezangen Beerschotsupporters” van 28 december 2021 op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Joshua Halickman “Lior Refaelov: A true Israeli sports ambassador” van 9 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelAnti-Joodse spandoeken tijdens Beerschot-Antwerp: Joodse organisaties vragen nultolerantie” van 1 mei 2018 en een artikelOnderzoek naar anti-Joodse gezangen door Beerschot-aanhang: “Alle Joden aan het gas”” van 28 december 2021 op de site van de Gazet van Antwerpen (GvA)
  • een artikel op deze blogIsraëlische voetballer bezorgt Royal Antwerp FC na 28 jaar opnieuw de Beker van België” van 2 augustus 2020 en een artikelGouden Schoen voor Israëlische voetballer Lior Refaelov als beste speler van België” van 14 januari 2021

Een gedachte over “Beerschot supporters scandeerden na verloren match tegen Anderlecht: ‘Hamas, alle Joden aan het gas!’

  1. Verliezen met 7 – 0….. dát doet pijn, en dan ook nog eens via een Israeli én ook nog een Jood want als niet hij dan hadden ze deze wedstrijd zéker gewonnen……LOL.

    Mischien toch een beetje beter voetballen de volgende keer…..of de ballen uit de hersenen halen zodat die weer opgestart kunnen worden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.