Sociale media platforms verwijderen slechts 25% van de berichten die als antisemitisch zijn gemeld

Slechts 25% van de antisemitische berichten en andere inhoud op sociale media werd in 2021 verwijderd, zo blijkt uit een nieuw rapport dat maandag is vrijgegeven door een Israëlische waakhondgroep.

Volgens de bevindingen van Fighting Online Antisemitism (FOA) ontvingen Instagram, TikTok, Twitter, Telegram, YouTube, Facebook en VK in 2021 samen 3.922 meldingen van antisemitische inhoud, maar verwijderden slechts 1.004 van dergelijke berichten.

Online Antisemitisme Bestrijden (FOA) is een niet-gouvernementele organisatie opgericht in 2020. Haar missie is “online antisemitisme te bestrijden door middel van vrijwilligerstraining, het rapporteren van haatdragende inhoud en het vergroten van het bewustzijn van het fenomeen cyberhaat.”

De Israëlische waakhondgroep is een van de weinige vergelijkbare organisaties wereldwijd die antisemitische inhoud online monitort en rapporteert.

Uit een segmentering van de gegevens blijkt dat er in 2021 1.732 antisemitische Twitter-berichten zijn gemeld, waarvan er 391 zijn verwijderd (22,5%). Op Instagram werden 1.039 berichten als aanstootgevend gerapporteerd en 329 (31,7%) verwijderd, en van de 577 Facebook-berichten die als antisemitisch werden gerapporteerd, werden er 133 verwijderd (23%).

Van de 114 YouTube-video’s waarvan werd gemeld dat ze antisemitische inhoud bevatten, werden 28 (24,5%) verwijderd en op TikTok werden van de 101 clips die als aanstootgevend werden gerapporteerd, 35 (34,6%) verwijderd.

Het Russische sociale-medianetwerk VK zag 359 berichten als antisemitisch en verwijderde 88 (24,5%) van hen.

Het rapport merkte op dat VK over het algemeen de meest virulente berichten bevatte – in niet minder dan 16 talen. Ongeveer 57,9% van de beledigende berichten waren in het Engels, 13,8% in het Russisch, 13,1% in het Arabisch, 9,8% in het Spaans, 2,4% in het Frans en nog eens 3% in andere talen.

FOA merkte in haar rapport op dat er verschillen zijn tussen elk van de sociale-mediaplatforms, wat van invloed is op hoe ze kunnen worden gecontroleerd – een proces dat op dit moment grotendeels handmatig is.

De groep ontwikkelt momenteel technologieën die in de toekomst naast handmatig zoeken ook antisemitische inhoud kunnen ontcijferen en ontdekken.

“Het beleid om [aanstootgevende] inhoud te verwijderen is inconsistent en het varieert tussen de sociale-mediaplatforms en hun reactietijd is schromelijk laag”, legt FOA-hoofd Tomer Aldubi uit.

De aandacht die social media-captains hieraan besteden moet verbeteren, benadrukte hij.

“Er zijn platforms zoals LinkedIn, Telegram of VK waarmee niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd en we zien dat er steeds meer antisemitische gebruikers zijn die via deze platforms haat proberen te verspreiden.

Aldubi merkte op dat Fighting Online Antisemitism hoopt zijn online activiteiten in 2020 uit te breiden. “We roepen iedereen op die kan helpen om zich bij ons aan te sluiten en ervoor te zorgen dat antisemitische inhoud wordt verwijderd”, zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hanan Greenwood “Watchdog: Social media platforms remove only 25% of posts reported at antisemitic” van 27 december 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.