Jeruzalem: de verdeelde stad onder de Jordaanse bezetting van 1948 tot 1967

De Verdeelde Stad. Arabische sluipschutters vuren vanop de muren van de Oude Stad in ‘Oost’-Jeruzalem op Joodse burgers in ‘West’-Jeruzalem in 1948

“De slechte oude tijd onder Jordaanse controle, toen joden de toegang tot hun heilige plaatsen werd ontzegd, zijn het bewijs dat ‘gedeelde soevereiniteit’ een waanidee is.”

Als Jeruzalemiet is de mate waarin de moderne geschiedenis van onze stad wordt verminkt, vervormd en herschreven door journalisten, buitenlandse politici en diplomaten, en minder strikte academici een grote bron van frustratie, vooral rond de viering van Jeruzalemdag.

Bijna onvermijdelijk wordt ons verteld dat “Oost-Jeruzalem” en de “Oude Stad tijdens de oorlog van 1967 door Israël op Jordanië werden veroverd”, zonder verwijzing naar de status van deze stad tussen 1948 en 1967. Buiten Israël wordt het valse verhaal verteld dat uitsluitend Palestijnen uitbeeldt als slachtoffers en Israël als “bezetters”, wat de feitelijke geschiedenis heeft vervangen en propaganda in de plaats gesteld van gerechtigheid.

De aanhoudende impact van de Jordaanse bezetting van 1948-1967 staat centraal in het begrijpen van de brede Israëlische afwijzing van grootse vredesplannen om deze stad opnieuw te verdelen, inclusief de luchtspiegelingen van “gedeelde soevereiniteit” en internationalisering. Hoewel een dergelijke creatieve politieke architectuur goed klinkt, zou de geschiedenis van deze periode ons eraan moeten herinneren dat dergelijke visies ons in de praktijk zullen doen terugkeren naar de slechte oude tijd.

De Verdeelde Stad (1948-1967)

Joden hebben continu in Jeruzalem gewoond en vormden de meerderheid van de bevolking in de decennia voor de oorlog van 1948. De vernietiging en etnische zuivering van de oude Joodse wijk in de oude stad begon na de verdelingsresolutie van de VN op 27 november 1947.

Arabische troepen blokkeerden de toegangsweg van Tel Aviv naar Jeruzalem, en talloze Israëlische pogingen om deze blokkade te beëindigen mislukten, met grote slachtoffers tot gevolg. Als gevolg hiervan waren er weinig versterkingen beschikbaar en op 28 mei voltooide het Jordaanse leger (ook bekend als het “Arabische Legioen”) de verovering van de Joodse wijk.

De Jordaanse commandant, Abdallah el-Tal, pochte dat “de operaties van berekende vernietiging in gang werden gezet… Slechts vier dagen na onze intocht in Jeruzalem was de Joodse wijk een kerkhof geworden.” (Ramp van Palestina, Caïro 1959)

Alle Joodse inwoners werden verbannen – de etnische zuivering was voltooid. Joden kregen geen toegang tot de Tempelberg, verwoest door de Romeinen in het jaar 70 na Christus, of aan de Kotel (aka de Klaagmuur of Westelijke Muur), die de vernietiging overleefde. (Dit waren en blijven de heiligste plaatsen in de Joodse religie.)

De 3000 jaar oude Joodse begraafplaats aan de Olijfberg, verwoest door het Jordaanse leger

Verwoesting en islamisering

Zelfs na de val van de Joodse wijk ontheiligden de veroveraars systematisch alle overblijfselen van 3000 jaar Joods Jeruzalem. 57 oude synagogen, bibliotheken en centra voor religieuze studie werden geplunderd en 12 werden totaal en opzettelijk vernietigd. 

Degenen die overeind bleven, werden onherkenbaar gemaakt en veranderd in schuren voor geiten, schapen en ezels. Er werd een beroep gedaan op de Verenigde Naties en in de internationale gemeenschap om de Oude Stad tot ‘open stad’ te verklaren en deze verwoesting een halt toe te roepen, maar er kwam geen reactie.

Daarnaast werden duizenden grafstenen van de oude begraafplaats op de Olijfberg gebruikt als straatstenen voor wegen en als bouwmateriaal in Jordaanse legerkampen. Na de oorlog van 1967 merkten Israëli’s die de begraafplaats op de Olijfberg bezochten en de ontheiligde graven en vernielde grafstenen zagen op “dat Jordaanse soldaten en lokale bewoners zichzelf hadden geholpen om de stenen te gebruiken als bouwmateriaal.” 

Graven werden in stukken gebroken of gebruikt als plavuizen, trappen of bouwmaterialen. In 1967 werden graven gevonden open met de botten verspreid. Delen van de begraafplaats werden omgebouwd tot parkeerplaatsen, een tankstation en er werd een asfaltweg aangelegd om er doorheen te snijden. Het Intercontinental Hotel werd gebouwd op de top van de begraafplaats. Sadar Khalil, benoemd door de Jordaanse regering. als officieel beheerder van de begraafplaats.

In 1967, direct na de oorlog, werden talloze foto’s gepubliceerd waarop joodse grafstenen in Jordaanse legerkampen, zoals El Azariya, en in Palestijnse buurten te zien waren, gebruikt in looppaden, trappen en stoepen. 

Het verraad van de VN en G-B

Toen de oorlog eindigde en de onderhandelingen begonnen, benadrukten de Israëlische vertegenwoordigers het herwinnen van toegang tot Joods Jeruzalem. 

Artikel VIII van de Israëlisch-Jordanische wapenstilstandsovereenkomst, ondertekend op 3 april 1949, riep op tot de oprichting van een speciaal comité, “bestaande uit twee vertegenwoordigers van elke partij met het oog op het formuleren van overeengekomen plannen”, waaronder “vrije toegang tot de heilige plaatsen en culturele instellingen en gebruik van de begraafplaats op de Olijfberg”.

Ambtenaren en internationale bemiddelaars verklaarden plechtig: “Er is een goede kans dat wegen naar de heilige plaatsen worden geopend zodat Joden dit Pascha naar de Klaagmuur kunnen gaan. Het probleem van de toegang tot de heilige plaatsen is overgelaten aan de lokale militaire autoriteiten om het te regelen, en er lijkt aan beide kanten voldoende goodwill te zijn om dit mogelijk te maken.” Dit gebeurde niet, en deze clausules van de wapenstilstandsovereenkomst werden nooit gehonoreerd.

De beloften gingen door en Glubb Pasha, de Britse commandant van het Arabische Legioen, beloofde dat “Jeruzalems Arabische en Joodse bevolkingsgroepen twee afzonderlijke steden zouden zijn ‘met vrijhandel en uitwisseling tussen elkaar’. De Arabieren zouden volkomen bereid zijn om de Joden toegang te geven tot hun heiligdommen, met name de Klaagmuur, die nu in de door de Arabieren bezette oude stad ligt.” Hoewel er talloze discussies over deze kwestie waren en Israëlische klachten, weigerden de Jordaniërs de overeenkomst na te komen, en de VN nam geen resoluties aan tegen deze behandeling van Joodse religieuze instellingen.

In 1954 vroeg een Britse delegatie aan generaal Vagn Bennike, stafchef van de VN, om een ​​verzoek over te brengen om een ​​kleine groep Joden (voornamelijk Amerikaanse en Britse burgers) toe te staan ​​“de oude stad binnen te gaan om gebeden op te zeggen aan de Westelijke Muur”. Soortgelijke verzoeken werden gericht aan Amerikaanse functionarissen. In antwoord op een dergelijk verzoek antwoordde de assistent-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Henry A. Byroade, dat vanwege de “ongelukkige spanning” tussen Israël en Jordanië een “praktische regeling niet kan worden uitgewerkt”.

In 1956 werd generaal-majoor ELM Burns, stafchef van de VN-organisatie voor toezicht op wapenstilstand, ook gevraagd om de kwestie van de schendingen van artikel VIII en de vrije toegang tot de Westelijke Muur in de oude stad van Jeruzalem aan de orde te stellen bij de Jordaniërs en hun Britse mentoren. 

De Verenigde Naties hielpen in deze kwestie niet en negeerden de discriminatie en schendingen van de wapenstilstandsovereenkomst. Hoewel de debatten over de inmiddels ter ziele gegane internationalisering van Jeruzalem voortduurden, werd er niet gesproken over de ontoegankelijkheid van joodse heilige plaatsen.

Het Vaticaan negeerde ook verzoeken om in te grijpen om Joden toe te staan ​​hun religieuze plaatsen te bezoeken. In de VN merkte ambassadeur Abba Eban op dat hoewel de christelijke en islamitische heilige plaatsen vrij toegankelijk waren voor moslim- en christelijke gelovigen, “de Westelijke Muur, het meest heilige heiligdom van het jodendom en het oudste heiligdom in de hele stad voor iedereen is geblokkeerd. door aanbidders ondanks plechtige overeenkomsten en toezeggingen.” 

In de Knesset keurden de Israëlische politieke leiders het feit af dat “deze gruwel de wereld niet had geschokt, die zo doordrenkt was van materialisme dat er spoedig geen ruimte meer zou zijn voor het concept van heiligheid.” Af en toe werden Joden gepakt en vastgehouden toen ze probeerden de staakt-het-vurenlijn te overschrijden die de stad verdeelde, om bij de Westelijke Muur te bidden.

Elk jaar, op Tisha b’Av, de Hoge Feestdagen, en tijdens de drie pelgrimsvakanties, herinnerden de Israëlische pers, evenals politieke en religieuze leiders, aan het feit dat artikel 8 van de Wapenstilstandsovereenkomst systematisch werd geschonden, en drong zij er bij de Israëlische regering “om meer activiteit in deze zaak te tonen”. 

Van tijd tot tijd hernieuwden publieke groepen de oproep aan de VN, de VS en de “grote mogendheden” om in te grijpen en Jordanië te dwingen de verplichtingen van artikel 8 na te komen, en een einde te maken aan zijn weigering om religieuze Joden toegang te geven tot de Westelijke Muur, “de meest heilige relikwie erkend door de joodse religie.”

Conclusie

Op 30 november 1948, na de stopzetting van de strijd tussen de twee legers in Jeruzalem, trokken twee officieren – luitenant-kolonel Moshe Dayan van het Israëlische leger en luitenant-kolonel Abdallah A-Tal van het Jordaanse leger – trokken met dikke groene viltstift onnauwkeurige staakt-het-vuren-lijn op een kaart van Jeruzalem.

Deze Groene Lijn, inclusief het Niemandsland tussen beide partijen, werd later opgenomen in de Israëlisch-Jordanische wapenstilstandsovereenkomst van 3 april 1949. De stadslijn verdeelde Jeruzalem tussen Israël (in het westelijke deel) en Jordanië (in het oostelijke deel, inclusief de Oude Stad en de Tempelberg) gedurende 19 jaar, tot de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 toen Israël de stad herenigde.

Gedurende deze 19 jaar plaatste het Jordaanse leger sluipschutters op de stadslijn en begon regelmatig met schietincidenten op burgers en andere doelen aan de Israëlische kant van de stad, waardoor het leven in de nabijgelegen Israëlische buurten bijna ondraaglijk werd. Bovendien hebben de Jordaniërs hun toezegging (in de Wapenstilstandsovereenkomst) geschonden om joden vrije toegang te verlenen tot de heilige plaatsen, voornamelijk tot de Westelijke Muur en tot de begraafplaats op de Olijfberg. Ze ontwijden ook Joodse heilige plaatsen.

Er zijn nu 53 jaar verstreken sinds de Israëlische strijdkrachten deze belegering beëindigden, Jeruzalem herenigden met zijn oude Joodse erfgoed en begonnen met de wederopbouw van de gebouwen die tijdens de Jordaans/Palestijnse bezetting waren verwoest en ontheiligd. Voor ons is Jeruzalemdag een herinnering aan de noodzaak om deze geschiedenis te leren en te onderwijzen, en niet toe te staan ​​dat de propagandacampagnes en verzonnen ‘verhalen’ zegevieren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gerald M. Steinberg Jerusalem: 1948, 1967, 2020” van 22 mei 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Jeruzalem: de verdeelde stad onder de Jordaanse bezetting van 1948 tot 1967

  1. De leugenmachine draaide & draait op volle toeren.

    “Die Juden sind unser Ungluck”…..het heeft alléén een ander jasje gekregen.

    De énige periode dat Jeruzalem verdeelt was was van 1948-1967 en toen had niemand daar problemen mee.

    Berlijn moest absoluut herenigd worden, maar Jerusalem moet absoluut verdeeld worden……..want een Joodse hoofdstad past niet in het narratief van de wereld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.