Tutu, de aartsbisschop die in Jeruzalem vergiffenis eiste voor de nazi’s om het vermoorden van zes miljoen Joden

Desmond Tutu tijdens een bezoek aan de Tempelberg in Jeruzalem in december 1989. Op de achtergrond de Rotskoepel [beeldbron: Esaias Baitel/Gamma-Rapho via Getty Images]

Desmond Tutu, de aartsbisschop die zich nauw identificeerde met het historische lijden van het Joodse volk in zijn krachtige pleidooi tegen de apartheid in Zuid-Afrika, is zondag op 90-jarige leeftijd overleden.

Tutu, de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad, gebruikte zijn rol als kerkleider om religie te betrekken bij de strijd tegen apartheid, het repressieve systeem van rassenscheiding in Zuid-Afrika. Tutu pleitte voor geweldloosheid en, later, herstelrecht, verwierf bekendheid tot ver buiten Zuid-Afrika en verdiende in 1984 een Nobelprijs voor de vrede.

In de jaren voorafgaand aan en tijdens de onderhandelingen om de apartheid in Zuid-Afrika te beëindigen, prees Tutu regelmatig de vele Zuid-Afrikaanse joden die tegen het apartheidssysteem waren en samen met zwarte Zuid-Afrikanen werkten aan de overgang naar een rechtvaardig bestuurssysteem. 

Hij beriep zich vaak op de Holocaust en vergeleek de strijd van de joden onder het nazisme met de strijd van de zwarte Zuid-Afrikanen onder de apartheid.

In 1987 sprak hij voor een bijeenkomst van Britse joden over die gedeelde ervaring van uitsluiting en vervolging.

‘Jullie mensen weten waar ze het over hebben, omdat ze hebben geleden omdat je tot een bepaalde raciale groep behoorde. Je werd gedwongen om armbanden te dragen. We dragen geen armbanden … ze moeten gewoon naar ons kijken,” zei Tutu, volgens een bericht van een Joods Telegrafisch Agentschap van het evenement.

Maar Tutu’s identificatie met het Joodse volk spaarde hen niet van zijn kritiek. Terwijl hij consequent het bestaansrecht van Israël verdedigde en Arabische landen opriep om Israël te erkennen, ook in zijn toespraak tot het Palestijnse publiek, was Tutu een frequente criticus van de Israëlische “bezetting” van Judea & Samaria en vroeg hij zich af hoe mensen die de Holocaust hadden overleefd een bezetting van een ander konden plegen. mensen.

“De Arabieren zouden Israël moeten erkennen, maar er moet ook veel veranderen. Ik ben zelf bedroefd dat Israël, met het soort geschiedenis en tradities die haar volk heeft meegemaakt, van anderen vluchtelingen maakt. Het is totaal in strijd met wie ze zijn als volk”, zei hij in een toespraak in 1984 op het Jewish Theological Seminary in New York.

Tutu bekritiseerde Israël ook omdat het ondanks de apartheid met Zuid-Afrika bleef samenwerken in militaire aangelegenheden.

“De integriteit en het bestaan ​​van Israël moeten worden gegarandeerd. Maar ik kan niet begrijpen hoe een volk met uw geschiedenis een staat zou hebben die in militaire aangelegenheden zou samenwerken met Zuid-Afrika en een beleid zou voeren dat een spiegelbeeld is van enkele van de dingen waar uw volk onder heeft geleden”, zei hij in zijn toespraak in 1987. aan Britse joden.

Die vergelijkingen, samen met opmerkingen die sommige Joodse leiders antisemitisch noemden, leverden Tutu-kritiek op van sommige Joodse leiders. In zijn JTS-toespraak uit 1984 ging hij in op een deel van die kritiek terwijl hij de vlammen verder aanwakkerde met verwijzingen naar een ‘joodse lobby’.

“Ik werd er meteen van beschuldigd antisemitisch te zijn”, zei Tutu in zijn toespraak, verwijzend naar de reactie op een eerdere toespraak. “Ik ben verdrietig omdat ik denk dat het in dit geval een gevoeligheid is die voortkomt uit arrogantie – de arrogantie van de macht omdat Joden een machtige lobby zijn in dit land en allerlei soorten mensen hun steun najagen.”

Tijdens een bezoek aan Israël en de Westelijke Jordaanoever in 1989 deed Tutu tijdens een bezoek aan Yad Vashem, het Holocaust-monument van Israël, de controversiële suggestie dat de nazi’s vergeven zouden moeten worden voor hun misdaden tegen het Joodse volk. 

De suggestie weerspiegelde Tutu’s rol als voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie, die tot doel had het land een nieuw tijdperk in te leiden door degenen die aan de apartheid deelnamen toe te staan ​​boeten te doen voor hun zonden en de slachtoffers van het systeem hun grieven te laten uiten en, in sommige gevallen herstelbetalingen ontvangen.

“We bidden voor degenen die het mogelijk hebben gemaakt, vergeef hen en help ons hen te vergeven, en help ons zodat we op onze beurt anderen niet zullen laten lijden”, zei hij volgens een JTA-bericht uit die tijd.

Joodse leiders bekritiseerden Tutu voor zijn opmerkingen. “Voor iedereen in Jeruzalem, in Yad Vashem, zou het naar mijn mening een verontrustend gebrek aan gevoeligheid zijn voor de Joodse slachtoffers en hun overlevenden om over vergeving te spreken. Ik hoop dat dat niet de bedoeling was van bisschop Tutu”, zei Elie Wiesel destijds.

(Eerder dat jaar had Tutu gesuggereerd dat hij en Wiesel zouden kunnen samenwerken om vrede in het Midden-Oosten te bemiddelen.)

Ondanks zijn opmerkingen werd Tutu vaak geëerd door Joodse organisaties. In 1989 werd hij geëerd voor zijn werk in de strijd tegen rassendiscriminatie door de Stephen Wise Free Synagogue in New York. In 2003 gaf de Cardozo Law School van Yeshiva University hem een ​​prijs voor het bevorderen van wereldvrede.

In 2009, hetzelfde jaar dat toenmalig president Barack Obama hem de Presidential Medal of Freedom toekende, werd Tutu niet uitgenodigd om een ​​toespraak te houden op een universiteit in Minnesota over opmerkingen die hij had gemaakt over Joden en Israël.

Abraham Foxman, destijds landelijk directeur van de Anti-Defamation League, drong er bij de universiteit op aan de uitnodiging niet in te trekken.

“Tutu is zeker een uitgesproken, soms zeer harde criticus van Israël en het Israëlische beleid geweest, en heeft soms ook voorbeelden gebruikt die de grens overschrijden”, vertelde Foxman destijds aan JTA. Maar Tutu “is zeker geen antisemiet en zou niet zo gekarakteriseerd moeten worden en weigerde daarom een ​​platform.”

In 2015 sprak Tutu een evenement toe dat werd georganiseerd door de Israëlische organisaties Combatants for Peace en de Parents Circle op Israëls Memorial Day voor Israëlische en Palestijnse ouders die kinderen verloren aan het conflict in een korte videotoespraak.

“Als verandering onmogelijk lijkt, overweeg dan onze ervaring in Zuid-Afrika,” zei hij. “Je kunt het ook in Palestina en Israël laten gebeuren.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Shira Hanau “Desmond Tutu, anti-apartheid leader who identified with Jews and criticized Israel’s treatment of Palestinians, dies at 90” van 26 december 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • een artikel op deze blogDe persoonlijke kruistocht van Desmond Tutu jegens Israël en het Joodse volk” van 15 augustus 2011

2 gedachtes over “Tutu, de aartsbisschop die in Jeruzalem vergiffenis eiste voor de nazi’s om het vermoorden van zes miljoen Joden

 1. De kans dat zwarte vrouwen in de buurt van Tutu’s bisschoppelijke paleis of in de buurt van zijn grote villa vermoord of verkracht worden is vele malen groter dan dat ze ooit leren lezen of schrijven. Voor mij is het duidelijk: deze bisschoppelijke clown werd gedreven door ordinaire jodenhaat. Een vraagje: Het VRT radiojournaal zei – en ik citeer letterlijk VRT-nieuws: “De Noorse minister v BuZa eert hem [TUTU] als voorvechter van HOLEBI-rechten en ‘n leider van de RADICALE Palestijnse groepering Hamas zet zijn strijd voor MENSENRECHTEN en de VRIJHEID van de Palestijnen in de verf.” En nu de vraag: “kan u zoals ik besluiten dat de openbare omroep ondanks de wokewarme week voorstander is van de vrijheid homo’s v daken af te flikkeren?

  Like

 2. Tutu, de bischop die ‘vergeving’ preekte voor hen die niet te vergeven zijn.

  De lachende pias die de media zocht om vooral zichzelf te promoten.

  Nog een dagje herinneringen ophalen en dan zijn we van dit figuur verlost.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.