Jabotinsky-conferentie gaat van start in Jeruzalem terwijl sprekers de visie van de zionistische leider vieren

De Jabotinsky Zionism Conference, die de visie en erfenis van de zionistische leider en oprichter van de Betar-jeugdbeweging Ze’ev Jabotinsky (1880-1940) viert, ging zondag van start in het VERT Jerusalem Hotel. De conferentie werd georganiseerd door Israel Hayom en de jeugdbeweging Betar.

De hoofdredacteur van Israel Hayom, Boaz Bismuth, zei tijdens de plenaire opening dat “Jabotinsky de humane waarde van gerechtigheid wilde nastreven, waaruit hij de oproep ontleende om de Joden terug te geven wat ze rechtmatig bezitten.”

Volgens Bismuth werden de

Joden met geweld uit hun land verbannen, maar ze gaven nooit hun recht daarop op, en er is geen grotere historische gerechtigheid dan hun terugkeer naar hun thuisland.

Bismuth zei toen:

De jonge Jabotinsky was een van de felste critici van het idee dat Joden een alternatief thuisland zouden kunnen vinden, en was een van de meest uitgesproken tegenstanders van de Joden een toevluchtsoord te laten vestigen, zij het tijdelijk, dat zou dienen als een kunstmatig nationaal tehuis , of het nu in Oeganda is of op andere plaatsen in de wereld.

Bismuth zei verder dat de

problemen waarmee de Joden werden geconfronteerd een gevolg waren van hun aanwezigheid in ballingschap en hun gevoel van vreemdheid. Slechts enkele decennia later bewezen de tragische gebeurtenissen van de Holocaust hoe gelijk hij had. 

Bismuth concludeerde dat

het geen toeval is dat elke keer dat Israëlische regeringen territoriale concessies nastreefden en in wezen het idee verwierpen dat het land Israël aan het Joodse volk toebehoorde, de situatie van Israël verslechterde. In internationale fora hebben we duidelijk gemaakt wat de strategische diepte in deze gebieden hebben en hoe cruciaal ze zijn voor de verdediging van de natie, maar we zijn vergeten de belangrijkste en meest principiële waarde naar huis te brengen: het onbetwistbare recht van ons volk om terug te keren naar hun thuisland, dat verder gaat dan wat andere volkeren kunnen bewijzen.

Tot de sprekers van de conferentie behoorde president Isaac Herzog, die een videoboodschap stuurde waarin hij zei:

Jabotinsky wist dat we alleen door proactief en vastberaden te zijn ons nationale huis kunnen bouwen en het is verbazingwekkend om te zien hoe essentieel deze waarden vandaag de dag zijn in de Israëlische samenleving.

Oud-premier Benjamin Netanyahu zou zondagavond de conferentie toespreken.

Bronnen:

  • naar een artikelJabotinsky conference gets underway in Jerusalem as speakers celebrate Zionist leader’s vision” van 26 december 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Sharon Altshul “Jabotinsky Zionism Conference Held In Jerusalem” van 26 december 2021 op de site van Baltimore Jewish Life (BJLIfe)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.