Christen kerstelijke kruistocht gooit de Joden onder de bus

Twee Arabische christelijke leiders van de Palestijnse Autoriteit naast de Christmas Terrorist Tree aan de Al Quds University in Abu Dis, Jeruzalem.

Christelijke kerken, schijnbaar doof voor onheilspellende historische en theologische echo’s, hebben besloten om Kerstmis 2021 te markeren door de Joden tot zondebok te maken.

In de afgelopen week is er een belachelijke campagne opgezet door kerkleiders om Israëlische Joden de schuld te geven van het verdrijven van christenen uit Israël en de betwiste gebieden van Judea en Samaria.

Een artikel in de Sunday Times van afgelopen weekend, gezamenlijk geschreven door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, en de aartsbisschop van Jeruzalem, Hosam Naoum, waarschuwde voor een crisis van het christelijke overleven “in het Heilige Land”.

Dit, schreven ze, werd teweeggebracht door de ontheiliging van kerken en aanvallen, zowel fysiek als verbaal, op priesters, monniken en aanbidders.

De vorige dag deed de Franciscaanse monnik Francesco Patton, bewaker van de christelijke heilige plaatsen in de regio, een soortgelijke bewering in de  Telegraph  waar hij schreef dat de levens van veel christenen de afgelopen jaren ondraaglijk waren gemaakt “door radicale lokale groepen met extremistische ideologieën.”

Vorige week beweerde Naoum op de  Britse  nieuwszender GB dat het christendom in het Heilige Land op het punt stond uit te sterven als gevolg van druk van ‘extremisten en radicalen’, vooral in Jeruzalem. Iedereen met enige connectie met de realiteit zou door dit alles verbijsterd zijn geweest. 

Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek is de christelijke bevolking van het land vorig jaar zelfs met 1,4% toegenomen. Israël is inderdaad de enige plaats in het Midden-Oosten waar christenen floreren.

 • Christenen vormden eind 2019 ongeveer twee procent van de bevolking in de staat Israël (177.000 mensen). De meeste van deze (78%) zijn Arabische christenen, die meestal aanhangers zijn van de Melkitische Grieks-katholieke kerk (60% van de Arabische christenen).

En wie waren deze mensen die de christenen verdreven? Opmerkelijk genoeg kozen Welby en Naoum ervoor om het niet te zeggen. Patton kwam dichtbij toen hij opmerkte: “Deze radicale groepen vertegenwoordigen niet de regering of het volk van Israël.”

Aangezien Israël een Joodse staat is, suggereerde dit dat de verantwoordelijken Joden waren – de indruk die ook werd gewekt door Welby en Naoum. En dat is inderdaad wat ze bedoelden. Maar om de schadelijke aard van deze bewering te verbergen, kozen ze ervoor om dat niet te zeggen.

Deze media-uitvallen maakten deel uit van een gecoördineerde campagne georganiseerd door christelijke denominaties in Jeruzalem. Een verklaring van de patriarchen en hoofden van christelijke kerken in de stad beweert “een systematische poging om de christelijke gemeenschap uit Jeruzalem en andere delen van het Heilige Land te verdrijven”.

De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, zei dat “op geen enkel moment in de menselijke geschiedenis de toekomst van onze christelijke gemeenschappen wankeler is geweest”, eraan toevoegend dat “radicale groepen van plan zijn ons uit onze huizen, bedrijven en rituele plaatsen te verwijderen.”

Deze campagne is grotesk. De kerken beweren dat deze Joodse “radicalen” “strategisch eigendom in de christelijke wijk” verwerven. Maar dit verwijst naar gebouwen die de kerken daadwerkelijk aan Joodse organisaties hebben verkocht.

De kerken hebben gegronde reden tot klagen over aanvallen die recentelijk door joodse extremisten tegen hen zijn uitgevoerd. Deze zijn totaal verwerpelijk, en Israël zou zulke groepen moeten aanpakken.

Maar om te beweren dat deze beperkte gevallen van marginaal joods hooliganisme een systemische bedreiging vormen voor het christelijk bestaan ​​in Jeruzalem, is een grove verdraaiing die de realiteit verbergt.

Want hoewel Welby en Naoum naar Israël verwijzen als een baken van “democratische en religieuze vrijheden” voor christenen en erkennen dat hun aantal in Israël groeit, verhult hun terughoudende verwijzing naar “radicale groepen” de identiteit van degenen die christenen werkelijk uit de het “Heilige Land” – Arabische moslims.

Zoals  Honest Reporting  aangeeft, schreef de christelijke liefdadigheidsinstelling Open Doors de sterke achteruitgang van christenen in het gebied expliciet toe aan “islamitische onderdrukking“, en legde uit dat “islamitische extremistische militanten” in de door de Palestijnse Autoriteit beheerde “Westelijke Jordaanoever” christenen angst aanjaagden voor gewelddadige aanvallen.

Een rapport uit 2019 van het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies illustreerde dit punt. In april 2019 smeekten christelijke inwoners van Jifna, in de buurt van Ramallah, de PA om bescherming nadat islamitische schutters hun dorp hadden bestormd na een klacht dat de zoon van een aan Fatah gelieerde leider het gezin van een christelijke vrouw had aangevallen.

De PA-politie kneep een oogje dicht toen gewapende relschoppers banden hadden met Fatah, de politieke partij die de PA controleert, benzinebommen naar huizen gooiden en scherp in de lucht vuurden. Getuigen meldden later dat de mannen hadden geëist dat de dorpsbewoners een “jizya” zouden betalen – een belasting die historisch werd geheven op niet-moslimminderheden die onder islamitische heerschappij leven.

In 2005, toen Israël zich eenzijdig terugtrok uit Gaza, woonden daar ongeveer 5.000 christenen. Nadat Hamas de controle had overgenomen, begonnen zijn filialen zich op christenen te richten met ontvoeringen, moorden, gedwongen bekeringen en aanvallen op kerken en christelijke bedrijven. Nu zijn er minder dan 1.000 christenen in Gaza.

De kerken noemden daar niets van. In plaats daarvan schrijven Welby en Naoum dat “de groei van kolonistengemeenschappen en reisbeperkingen veroorzaakt door de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever het isolement van christelijke dorpen hebben verdiept en de economische en sociale mogelijkheden hebben ingeperkt.

Dus nogmaals, het is blijkbaar allemaal de schuld van Israël – dit keer vanwege de Joden die in hun eigen historische land wonen, en vanwege maatregelen om Israëlische burgers te beschermen tegen de regelmatige pogingen van Arabische moslims in die gebieden om hen af ​​te slachten.

Nog verontrustender, zoals opgemerkt door de voorzitter van de Raad van Afgevaardigden Marie van der Zyl in een protestbrief aan Welby, was de verwijzing van de aartsbisschoppen naar het originele kerstverhaal dat zich afspeelde tegen “de achtergrond van een genocide van zuigelingen” – een toespeling tot het bloedbad van kinderen door koning Herodes in het evangelie van Matteüs.

“Ik vond deze verwijzing verontrustend”, schreef ze, “vanwege het mogelijke verband dat zou kunnen worden gelegd tussen het christendom, de joden en het doden van kinderen in elke huidige context.”

Het is meer dan alleen verontrustend. Het versterkt niet alleen op slinkse wijze de bloedsprookjes tegen de Israel Defense Forces – die ongeëvenaard zijn door andere militairen om het burgerleven te beschermen – dat ze moedwillig Palestijnse kinderen afslachten.

Het blijft ook inspelen op de laster van de vervangingstheologie, die de laatste jaren in de kerk nieuw leven is ingeblazen.

Deze oude doctrine, die verantwoordelijk was voor de christelijke pogroms tegen de joden van middeleeuws Europa, stelde dat de christenen de joden in de ogen van God hadden vervangen en alle goddelijke beloften hadden geërfd die aan hen waren gedaan, terwijl de joden zelf de partij van de duivel zijn.

Tegenwoordig is deze doctrine toegeëigend door Palestijns-Arabische christenen – en onder de radar bekrachtigd door vele liberale westerse kerken – om te beweren dat de Palestijnen nu de goddelijke belofte van het land Israël hebben geërfd.

Dit heeft zulke absurditeiten en obsceniteiten gecreëerd als het vertegenwoordigen van Jezus, de Jood uit Judea, als een Palestijn; het schrijven van de Joden uit hun eigen nationale verhaal in Israël; en het herkauwen van de oude smaad dat de Joden Jezus vermoordden om de moderne smaad te onderbouwen dat de Israëli’s de Palestijnen afslachten.

De beschuldiging van de kerken tegen Israël is zelfs nog flagranter, aangezien het christendom echt onder existentiële bedreiging staat in andere delen van het Midden-Oosten en de derde wereld.

In de oude bakermat van Irak is het christendom vrijwel weggevaagd door islamitische aanvallen. Begin dit jaar somde Open Doors de tien landen op waar christenen het meest werden vervolgd, zoals Noord-Korea, Afghanistan, Somalië, Libië, Pakistan, Eritrea, Jemen, Iran, Nigeria en India. Van de meer dan 50 landen op de volledige lijst bevonden zich allemaal in de derde wereld. Geen van hen was Israël.

Maar Welby en de andere geestelijken negeerden dit alles (hoewel Welby vervolgens de groeiende verontwaardiging over zijn artikel probeerde af te wenden door een naschrift op de  Spectator-  website te schrijven waarin hij drie paragrafen wijdde aan de christenvervolging over de hele wereld). 

In plaats daarvan koos de campagne van de kerken ervoor om de joden tot zondebok te maken voor misdaden tegen het christendom die door anderen werden begaan – de fundamentele mythe die het christelijk antisemitisme aanwakkerde uit de tijd van de vroege kerkvaders.

Veel fatsoenlijke christenen zijn geschokt door het gif van de liberale kerken jegens Israël en de heropleving van de theologische christelijke jodenhaat, wat voor hen totaal indruist tegen de verheffende lessen die ze uit hun geloof leren.

Maar afgaande op deze verontrustende campagne, lijkt het erop dat er weinig wezenlijks is veranderd voor de kerk in haar fundamentele kwaadaardigheid jegens het Joodse volk.

Bronnen:

 • naar een artikel van Melanie Phillips “Christmas crusade scapegoats the Jews” van 24 december 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Christen kerstelijke kruistocht gooit de Joden onder de bus

 1. Ach, al die Christelijke Christenen toch.

  Ze kunnen blijven roepen over de schuld van de Joden maar mijn advies aan hen is om het éérst eens te worden over hoe de goede man, door de Christelijke Romeinen vastgenageld aan het kruis, eruit zag…..om zich dán bezig te houden met het discrimineren & dicimeren van de Christelijke gemeenschappen in de Arabische/Moslim landen.

  Daarna moeten ze éérst hun mond spoelen om dan vergiffenis te vragen aan het Joodse volk zonder wie zij hun Joodse leider helemaal niet hadden ontmoet.

  Genoeg met deze zalvende geestelijken met hun giftige tong.

  Ze hebben genoeg ellende in de wereld bezorgd…..en niet alleen bij Joden.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.