Waarom berichten de media niet over het harde optreden van de Palestijnse Autoriteit tegen critici?

Schending van de mensenrechten voor Palestijnen in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en Gaza zijn niet nieuwswaardig in het Westen zolang er geen Jood in betrokken is

Ghanem Zreikat . Ala al-Rabi . Amer Hamdan . Jihad Abdo . Voor het lezerspubliek van prominente publicaties zoals The New York Times, The Washington Post, CNN en anderen, zeggen de namen van deze gearresteerde Palestijnse activisten en journalisten waarschijnlijk weinig. 

Geen van de toonaangevende wereldwijde nieuwszenders en nieuwszenders heeft bericht over de benarde situatie van collega-journalisten. 

Het feit dat Zreikat, al-Rabi, Abu Lafh, Hamdan en Abdo werden vastgehouden door de Palestijnse Autoriteit – de door het Westen gesteunde interim-regering in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever, die algemeen wordt gezien als de officiële vertegenwoordiger van het Palestijnse volk – wordt schijnbaar als een banaliteit behandeld .

Naast de arrestaties hoorde een PA-rechtbank in de stad Ramallah op 19 december  zaken  tegen 35 Palestijnen die waren beschuldigd van protest tegen  de dood van anticorruptieactivist Nizar Banat , die tijdens een inval in zijn huis zwaar werd mishandeld door soldaten die loyaal waren aan de PA President Mahmoud Abbas

Deze Palestijnen worden ook beschuldigd van het beledigen van de PA-leiding, een misdaad die volgens de strafwet van het gebied kan worden bestraft met maximaal drie jaar gevangenisstraf .

De aanklachten waren het hoogtepunt van een maandenlange campagne van intimidatie en geweld door de troepen van Abbas, waarvan velen aanvankelijk training en wapens hadden gekregen van de Verenigde Staten als onderdeel van een veiligheidshulpprogramma (zie hier en hier). Toch slagen de media er categorisch niet in om Ramallah verantwoordelijk te houden voor het lijden dat het Palestijnse volk wordt aangedaan.

Het hardhandig optreden van de PA tegen vreedzame demonstranten kwam in een stroomversnelling na de dood van Banat door toedoen van PA-troepen in juni, door sommige Palestijnen beschreven als een “moord”.

Neem bijvoorbeeld het geval van Ghanem Zreikat. De tandarts uit Hebron, een vriend van Nizar Banat, werd op 13 december gearresteerd na een inval die sommigen  ‘wreed’ noemden. In juli had Zreikat  videobeelden gedeeld  waarop naar verluidt te zien was dat aan de Palestijnse Autoriteit gelieerde schutters het vuur openden op zijn kliniek. De aanval kwam volgens Zreikat na een “lastercampagne en ophitsing” over zijn steun aan de anticorruptiebeweging.

Ondanks brede steun voor de zaak van Zreikat, onder meer van het Palestijnse Tandartsensyndicaat, hebben  de inlichtingendiensten van de PA hem op 12 december aangehouden op basis van onbekende aanklachten. Na zijn arrestatie zou Zreikat in  hongerstaking zijn gegaan. Zijn huidige lot blijft onduidelijk.

Jihad Abdo, de mede-oprichter van de  Coalition of Civilized Demand for Fair Palestijnse Telecom Sector, werd   deze zomer gearresteerd tijdens een bijeenkomst ter ondersteuning van Ghassan al-Saadi, door Amnesty International gekarakteriseerd   als een “vocale criticus van de Palestijnse autoriteiten”. 

Tijdens zijn vorige opsluiting in 2020 verslechterde Abdo’s gezondheid tot het punt dat zijn hart  katheterisatie nodig had in het ziekenhuis . Deze week, vijf maanden na zijn arrestatie, stond de activist samen met 34 anderen opnieuw voor een rechtbank in Ramallah.

Ondertussen meldde de correspondent van de Jerusalem Post, Khaled Abu Toameh, op 16 december dat de Palestijnse journalist Alaa al-Rabi was gearresteerd door “tientallen soldaten die behoren tot de [Palestijnse] veiligheidsdiensten.”

Ongeveer zes maanden geleden drongen 50 Palestijnse journalisten er bij de Verenigde Naties op aan hen te beschermen tegen de Palestijnse Autoriteit, een noodoproep die voor het grootste deel werd  genegeerd door internationale nieuwsorganisaties.

Evenzo negeerden de media deze week de waarschijnlijke willekeurige detentie van Zreikat, Abdo en al-Rabi door PA-troepen. Dit gebrek aan berichtgeving is vooral schrijnend gezien de media-aandacht die fotograaf Mahmoud Illean van Associated Press (AP) vorige week kreeg nadat hij lichtgewond was geraakt door de Israëlische politie terwijl hij verslag deed van de laatste protesten in de wijk Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik in Oost-Jeruzalem.

Zoals HonestReporting eerder heeft uiteengezet (zie  hier en hier), lijkt stilte eerder de vuistregel dan de uitzondering wanneer Israël niet de schuld kan krijgen van de hachelijke situatie van de Palestijnen. 

Zo weigerden de media maandenlang te erkennen dat ongeveer 15 procent van alle raketten die tijdens het mei-conflict door Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad zijn gelanceerd, in Gaza voortijdig neerstorten, waarbij ongetwijfeld veel Palestijnen in de enclave werden gedood en gewond. Pas deze week gaf The New York Times toe dat “raketten van Hamas en zijn bondgenoten […] per ongeluk minstens 15 Palestijnen in Gaza hebben gedood.”

Terwijl het Palestijnse volk vecht voor verandering tegen een steeds repressievere PA-regering in Ramallah, hebben journalisten de plicht om verslag uit te brengen over deze zich snel ontwikkelende gebeurtenissen. Niet anders dan de manier waarop nieuwsmedia berichtten over recente protesten in ServiëSoedanBurkina Faso en de Salomonseilanden.

Of is het lot van deze Palestijnen gewoon niet nieuwswaardig?

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Why Aren’t Media Covering the Palestinian Authority’s Crackdown on Critics?” van 20 december 2021 op de site van Honest Reporting
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.