Regering keurt ontwikkelingsplan van 1 miljard dollars goed voor de Golanhoogten

Oude synagoge in Katzrin, Golan, uit de 6de eeuw na Chr. gebouwd boven een eerdere synagoge uit de 3de of 4de eeuw na Chr.

De ministers van de regering houden hun wekelijkse kabinetsvergadering op zondag in een kibboets op de Golanhoogten, waar ze een ontwikkelingsplan van NIS 1 miljard ($ 317 miljoen) zullen goedkeuren dat gericht is op het stimuleren van demografische groei in het strategische gebied in de komende jaren.

Het doel van het plan, opgesteld door een team onder leiding van de directeur-generaal van het kabinet van de premier, Yair Pines, is om de bevolking in de Golan Regional Council en de Katzrin Local Council tussen 2022-2025 te stimuleren.

Premier Naftali Bennett kondigde het plan in oktober aan en zei dat het uiteindelijke doel was om de komende jaren 100.000 inwoners te bereiken.

Momenteel wonen er zo’n 53.000 op de Golanhoogten: 27.000 Joden, 24.000 Druzen en zo’n 2.000 Alawieten (een etnisch-religieuze groep afkomstig uit de sjiitische islam en een minderheidsekte waartoe de heersende familie van Syrië, de Assads, behoort).

Bennett beschreef de Golan als een ‘strategisch doel’ en zei dat het doel was ‘om het aantal inwoners op de Golanhoogten te verdubbelen en vervolgens opnieuw te verdubbelen’.

De bijeenkomst van zondag wordt gehouden in Mevo Hama op de Golanhoogten. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie moeten alle aanwezige ministers een snelle COVID-19-antigeentest ondergaan voordat ze de kabinetsvergadering betreden.

Het Israëlische leger (IDF) heroverde de strategisch gelegen Golan Hoogtes op Syrië op 10 juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog. In 1981 annexeerde Israël het gebied omwille van de absolute onwil van de Syrische regering om een vredesakkoord met Israël te onderhandelen in tegenstelling tot Egypte dat wel vrede sloot en in ruil daarvoor de Sinaï terugkreeg. President Donald Trump erkende in maart 2019 Israël’s annexatie van de Golan.

Het regeringsplan heeft tot doel de infrastructuur te upgraden, nieuwe gemeenschappen en buurten te stichten en 2.000 nieuwe banen te creëren door van de regio “de hoofdstad van Israëls hernieuwbare energietechnologieën” te maken, meldde de openbare omroep Kan.

Ruïnes van het Nimrod Fort uit de 12de eeuw in de noordelijke Golanhoogten in Israël

Het voorstel omvat volgens het rapport een aantal landbouwtechnologieprojecten, waaronder agro-voltaïsche projecten waarbij PV-panelen (fotovoltaïsche) panelen, ook wel zonnepanelen genoemd, over akkers worden gemonteerd om de groei van gewassen te vergemakkelijken en tegelijkertijd elektriciteit op te wekken.

Ongeveer NIS 576 miljoen ($ 183 miljoen) zal worden toegewezen voor huisvestingsplanning: ongeveer 3.300 nieuwe woningen in Katzrin en nog eens 4.000 in de Golan Regional Council, binnen vijf jaar.

Volgens het rapport moeten er in het gebied twee nieuwe locaties worden gebouwd, Asif en Matar, elk met ongeveer 2.000 woningen.

Nog eens 160 miljoen NIS ($ 51 miljoen) moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en transport om de levenskwaliteit op de Golanhoogten te verbeteren.

Maar sommige inwoners van de Golanhoogten zullen naar verwachting tegen delen van het plan zijn. Er wordt ook tegenstand verwacht van milieuorganisaties over de mogelijke effecten die verdere ontwikkeling kan hebben op het milieu en de natuur in het gebied.

In 2019 erkende de voormalige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, de Israëlische soevereiniteit over het strategische plateau, dat Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 op Syrië veroverde en later annexeerde in een beweging die niet werd erkend door de bredere internationale gemeenschap. 

Een nieuwe stad, genaamd Trump Heights, werd later door premier Netanyahu ingehuldigd op de Golan ter ere van het erkennen van Israël’s soevreiniteit over de Golan door de Amerikaanse president Donald Trump.

Bronnen:

  • naar een artikelGovernment set to approve NIS 1 billion Golan Heights development plan on Sunday” van 25 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Lucy Gorman “Israel Says It Will Keep Golan Heights Despite No Recognition Of Ownership” van 18 oktober 2021 op de site van The Organization for World Peace (OWP)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.