Pro-Palestijnse artiesten boycotten cultureel festival van Sydney 2022 vanwege Israëlische sponsoring

Een coalitie van pro-Palestijnse artiesten en anderen hebben hun deelname aan het Sydney Festival 2022 teruggetrokken en roepen op tot een boycot van het evenement vanwege de banden met Israël.

Het Sydney Festival 2022, dat op 6 en 30 januari zal plaatsvinden, heeft een $ 20.000 “Star Partner”-sponsorovereenkomst getekend met de Israëlische ambassade in Canberra, die de geplande uitvoering van het festival door de Sydney Dance Company van een werk genaamd “Decadence” ondersteunt door Israëlische choreograaf Ohad Naharin.

Naharin zei in 2019 dat hij de inspanningen steunt van de boycot, desinvestering en sancties (BDS)-campagne, die tot doel heeft Israël internationaal te isoleren. Toch beweerde hij in 2016 dat dergelijke boycots “in wezen nutteloos” zijn en dat er betere manieren zijn om de Palestijnse zaak vooruit te helpen.

De Palestine Justice Movement Sydney verklaarde woensdag dat het Zuid-Aziatische dansgezelschap Bindi Bosses, de Arab Theatre Studio, het Arabische muziekensemble Dandana en journalist Amy McQuire zich hebben teruggetrokken uit het festival vanwege de samenwerking met de Israëlische ambassade. 

Schrijver Michael Mohammed Ahmad verwierp een kans om lid te worden van het festivalbestuur, beweerde de groep verder, terwijl kunstenaar Khaled Sabsabi, rapper Barkaa en komiek Nazeem Hussain zich ook hebben teruggetrokken uit het evenement.

De Palestine Justice Movement Sydney, die andere deelnemers en leden van het publiek aanspoorde het evenement te boycotten:

Door samen te werken met Israël, zal Sydney Festival medeplichtig zijn aan de strategie van Israël om zijn misdaden met kunst te wassen, en zal het bijdragen aan de normalisering van een apartheidsstaat.

In een open brief, mede geschreven door Ahmad en donderdag gepubliceerd, beschuldigden zeven kunstenaars en schrijvers het festival van …

… het creëren van een cultureel onveilige omgeving voor Arabische artiesten en publiek dat deel wil uitmaken van het festival, maar dat nu niet, met een goed geweten, deelnemen als ze getuigen van de slachting, bezetting en onderdrukking van Palestijnen.

In een verklaring die donderdag aan The Guardian is verstrekt , zei een festivalwoordvoerder dat het de overeenkomst met de Israëlische ambassade niet zal beëindigen. De verklaring luidde:

Het festival is onwrikbaar in zijn toewijding om een ​​cultureel veilige ruimte te garanderen voor alle artiesten, medewerkers en publiek. [Het festival] zal alle financieringsregelingen met ambassades en culturele organisaties herzien om ervoor te zorgen dat de voortzetting van deze partnerschappen verenigbaar is met het handhaven van een gastvrije en cultureel veilige omgeving in de toekomst.

De Israëlische ambassade in Canberra vertelde donderdag aan The Guardian :

Israël heeft altijd en zal doorgaan met het bevorderen van culturele uitwisseling en het aangaan van een culturele dialoog in tal van landen, waaronder Australië. Cultuur is een brug naar coëxistentie, samenwerking en toenadering en moet buiten de politieke arena worden gelaten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Pro-Palestinian Artists Withdraw From Sydney Festival Over Israeli Sponsorship Deal” van 24 december 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Kelly Burke “Arts organisations pull out of Sydney festival in protest at Israeli embassy sponsorship” van 23 december 2021 op de site van The Guardian
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.