Internationaal Olympisch Comité zegt dat landen die Israëlische atleten verbieden geen wedstrijden mogen organiseren

De Israëlische delegatie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen te München op 26 augustus 1972. Onder hen de 11 atleten, die op 5 en 6 september door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September werden gegijzeld en vervolgens vermoord

Landen die atleten uit andere landen uitsluiten, mogen geen internationale sportkampioenschappen organiseren, zei het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deze week in een brief.

De verklaring volgde op de annulering van het wereldkampioenschap squash voor mannen vorige maand, dat op 7 december in Maleisië zou worden gehouden, nadat het land weigerde Israëlische atleten toe te staan ​​aan de wedstrijd deel te nemen.

Israël en Maleisië onderhouden geen diplomatieke betrekkingen en Israëliërs mogen het Zuid-Aziatische land niet bezoeken. De voormalige premier van Maleisië, Mahathir Mohamad, zei ooit dat hij “blij was om als antisemitisch te worden bestempeld”.

“We dringen er bij alle [internationale federaties] op aan uiterst waakzaam te zijn bij het toewijzen en organiseren van internationale sportcompetities”, schreven leiders van het Internationaal Olympisch Comité in een brief, volgens de Jerusalem Post.

De leiders van het Internationaal Olympisch Comité zeiden dat internationale sportverenigingen schriftelijke bevestiging moeten krijgen van landen die kampioenschappen organiseren dat alle landen mogen deelnemen en gelijk worden behandeld. 

Die landen die geen gelijke deelname garanderen, zullen “zichzelf uitsluiten van het recht om internationale sportevenementen te organiseren totdat alle noodzakelijke garanties kunnen worden verkregen en gerespecteerd.”

Tokyo, 23 juli 2021. Hanna Minenko en Yaakov Toumarkin leidden met vlag en wimpel de Israëlische delegatie van atleten bij de opening van de Olympische Spelen in Tokio 2020, waarin het land vier medailles veroverde [beeldbron: Reuters]

Bronnen:

  • naar een artikel van Shira Hanau “International Olympic Committee says countries that ban Israeli athletes won’t be allowed to host competitions” van 23 december 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Lahav Harkov “IOC: Countries banning Israel can’t hold competitions” van 21 december 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Internationaal Olympisch Comité zegt dat landen die Israëlische atleten verbieden geen wedstrijden mogen organiseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.