ADL vraagt Christen Orthodoxe Kerk om antisemitische passages uit haar liturgie te verwijderen

De Grieks-orthodoxe patriarch Theophilos III van Jeruzalem leidt de kerstnachtmis voor de Grieks-orthodoxen in de Geboortekerk in de bijbelse stad Bethlehem in Judea op 7 januari 2018

De in New York gevestigde Anti-Defamation League drong er donderdag bij de orthodox-christelijke leiders van de wereld op aan om een ​​christelijk voorstel te steunen om oude antisemitische passages uit hun liturgie te schrappen. 

De stap komt minder dan twee maanden nadat een groep orthodoxe priesters een openbare verklaring had uitgegeven waarin de orthodoxe kerk werd opgeroepen haar aloude theologie ten aanzien van joden en de staat Israël te herzien en antisemitische passages uit haar liturgie te verwijderen. 

De priesterlijke verklaring van 10 pagina’s, die voor het eerst werd gerapporteerd in The Jerusalem Post, roept op tot het afzweren van vervangingstheologie en het verwijderen van antisemitische passages uit de kerkelijke liturgie – met name in de paasdiensten – en onderschrijft de eeuwige band tussen het Joodse volk en de staat Israël. 

De tientallen orthodoxe priesters die de verklaring ondertekenden – sommigen openlijk in strijd met de richtlijnen van hun kerkleiders – zijn representatief voor vijf verschillende orthodoxe kerken, waaronder de Russische, Griekse, Oekraïense, Georgische en oecumenisch-orthodoxe kerken. 

“We roepen orthodox-christelijke leiders op om nu te beginnen met het verwijderen van antisemitische passages uit de liturgie”, zei Abraham H. Foxman, nationaal directeur van de ADL, die de inspanning “lang had moeten doen”. 

“Door de eeuwen heen hebben onnoemelijk veel joden geleden, en tegenwoordig worden joden in sommige landen waar deze kerken prominent aanwezig zijn, geconfronteerd met groeiend antisemitisme, omdat ze er niet in zijn geslaagd dit aan te pakken”, voegde hij eraan toe.

“In tegenstelling tot de katholieke en protestantse kerken heeft de orthodoxe kerk nooit antisemitische passages uit haar liturgie verwijderd, waarin nog steeds naar joden wordt verwezen als Christusmoordenaars,” zei Dr. Dmitry Radyshevsky, directeur van de Top van Jeruzalem, een conservatieve Israëlische denktank.

Hij merkte op dat de antisemitische passages het meest opvielen tijdens de paasdiensten, en uitspraken bevatten als “de Joodse stam die u tot kruisiging heeft veroordeeld, vergeldt hen Oh Heer” – wat een half dozijn keer wordt herhaald tijdens de liturgie en ook “Christus is opgestaan ​​maar het Joodse zaad is vergaan” evenals verwijzingen naar Joden als “God-moordenaars.

Bisschop Paul Peter Jesep, directeur openbare aangelegenheden in de VS voor de diaspora van de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk, zei dat hij de campagne van de priesters steunt en deze van essentieel belang acht voor de toekomst van de orthodoxe kerk:

“De kerk heeft niet genoeg gedaan om antisemitisme aan te pakken. De liturgie moet worden aangepast zodat ze dichter bij de leer van Christus komt.”

Bronnen:

  • naar een artikelTDI condemns anti-Semitism of Georgian Orthodox Church” van 28 december 2020 op de site van TDI
  • naar een artikel van David Paulsen “Church faces renewed pressure to change Good Friday liturgy that risks fueling anti-Jewish hatred” van 29 maart 2021 op de site van Episcopal News Service (JNS)
  • naar een artikel van Stuart Winer “Orthodox patriarch: ‘Jewish settlers’ threat to Christian presence in Holy Land” van 7 januari 2018 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Etgar Lefkovits “ADL: Excise anti-Semitic liturgy from Orthodox Church” van 7 juni 2007 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.