CEO van ngo CAIR Zahra Billoo stapt opzij na onthulling van antisemitische toespraak

Zahra Billoo, de uitvoerend directeur van San Francisco bij de Council on American Islamic Relations (CAIR), kondigde deze week aan dat ze een “sabbatical” zou nemen vanuit haar functie. 

De beslissing werd genomen naar aanleiding van de terugslag uitgelokt door haar commentaar aan het 14de Jaarlijkse Conventie voor Palestina in de Verenigde Staten

Op de conferentie, georganiseerd door Amerikaanse moslims voor Palestina (AMP), gaf Billoo ‘zionisten’ de schuld van islamofobie en politiegeweld in de VS. 

Tijdens haar toespraak, die werd ontdekt en gepubliceerd door de belangengroep Israellycool, definieerde Billoo duidelijk wie deze ‘zionisten’ zijn:

“We moeten aandacht besteden aan de Joodse Federatie, we moeten aandacht besteden aan de zionistische synagogen, we moeten aandacht besteden aan de Hillel-hoofdstukken op de campus. […] Vergis je niet: ze zouden je langs de lijn verkopen als ze konden. En dat doen ze vaak achter je rug om.”

Een paar jaar eerder, toen Billoo uit het bestuur van de Women’s March werd gestemd vanwege antisemitische tweets, reageerde ze eveneens door iedereen die tegen haar was, te bestempelen als ‘islamofoob’.

Het vermeende antisemitisme van CAIR is inderdaad een probleem dat HonestReporting al een tijdje volgt. Israellycool publiceerde zijn bevindingen op 2 december. Als reactie op Billoo’s “gevaarlijke ophitsing tegen de Amerikaanse Joodse gemeenschap”, produceerde Honest Reporting op 7 december een video:

In juli publiceerde HonestReporting een rapport over de Council on American Islamic Relations. In “Waarom citeren de media kritiekloos de in de VS gevestigde moslimlobbygroep CAIR? ”, hebben we herhaalde beschuldigingen van antisemitisme, promotie van anti-Israëlische samenzweringstheorieën en bewezen banden die CAIR heeft met een groep die is veroordeeld voor het doorsluizen van fondsen naar de terroristische organisatie Hamas gedetailleerd beschreven.

In augustus 2020 onthulde HonestReporting de werkelijke agenda van CAIR, in een stuk getiteld ” HR ondersteunt ADL tegen extreem-linkse annulatiecultuur:

CAIR, ogenschijnlijk een islamitische belangenbehartigingsgroep voor burgerlijke vrijheden, werd genoemd als een niet-aangeklaagde mede-samenzweerder in het proces van 2007 tegen de Holy Land Foundation in Texas. Ambtenaren van de Holy Land Foundation werden later schuldig bevonden aan het doorsluizen van geld naar Hamas. Als gevolg hiervan hebben enkele Amerikaanse wetgevers opgeroepen om CAIR te verbieden. In feite werd CAIR in 2014 door de VAE aangewezen als een terroristische groepering.

CAIR-medewerkers hebben “de moderne variant van de lang ontkrachte bloedsprookje gepromoot die beweert dat Israël Palestijnen doodt om hun organen te stelen”, en  deelden een artikel van de blanke nationalistische website Information Clearing House dat beweert dat Israël de Amerikaanse politiek controleert.”

Wat Zahra Billoo betreft, meldde Israellycool dat CAIR op 13 december haar uitvoerend directeur bleef steunen, terwijl ze de Anti-Defamation League en andere organisaties die haar hadden veroordeeld, aanviel. Haar vertrek uit de organisatie is dan ook een welkome ontwikkeling.

Er moeten echter prominente media worden opgeroepen om het Billoo-verhaal niet te verslaan. Vrijwel al het nieuws over het zich ontwikkelende schandaal werd gerapporteerd door Israëlische en Joodse nieuwssites. Dit is ironisch aangezien CAIR een favoriet is van de internationale media. 

Zoals een recente gegevensanalyse van HonestReporting aan het licht bracht, werd CAIR in 2021 meer dan 250 keer genoemd in publicaties zoals CNN, The Washington Post en The Guardian.

Hebben de reguliere media van vandaag een antisemitische blindside? Eerlijke berichtgeving over de afgelopen 12 maanden bracht professionele, reguliere journalisten aan het licht die duidelijke antisemieten waren: ze prezen Hitler, verwezen naar Joden of Israëli’s als ‘ nazi’s’, of betuigden directe steun aan terrorisme tegen Israëli’s.

Door herhaaldelijk en kritiekloos een problematische organisatie als CAIR als gezaghebbende bron te noemen, slagen de wereldwijde media er niet in om de meest elementaire normen van journalistieke due diligence te handhaven en misleiden ze hun volgelingen als resultaat.

Een levendige democratie is gebaseerd op een goed geïnformeerde burger. HonestReporting zal in 2022 doorgaan met het bestrijden van ideologische vooroordelen in de journalistiek en de media, aangezien deze gevolgen hebben voor Israël en de Joodse wereld. 

Terwijl we CAIR blijven volgen, evenals andere groepen en activisten die een uitgesproken anti-Israëlische, zelfs antisemitische, agenda hebben, kijken we ernaar uit u naar behoren op de hoogte te houden.

Bronnen:

  • naar een artikelCAIR Executive Director Zahra Billoo Steps Aside Following Revelation of Antisemitic Speech” van 23 december 2021 op de site van Honest Reporting
  • naar een artikel van Michael Carr “CAIR supports member that said ‘Zionist synagogues’ behind Islamophobia” van 12 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.