Senior Ra’am-functionaris: Mansour Abbas erkende geen Joods Israël

Abdulmalik Dehamshe leidde de Arabische Ra’am partij in Israël van 1996 tot 2006

Nadat een dag eerder parlementslid Mansour Abbas, voorzitter van de Arabische partij Ra’am, het feit erkende dat Israël een Joodse staat is, haastte een ander kopstuk van de partij, Abdulmalik Dehamshe zich om de opmerkingen van Abbas “te verduidelijken”.

Dehamshe, die de Arabische Ra’am partij in Israël leidde van 1996 tot 2006, “verduidelijkte” dat dit geen verandering inluidt in de positie van de Islamitische Beweging [*] noch van de Ra’am-partij ten aanzien van de Joodse natiestaat Israël.

[*] De Noordelijke Tak van de Islamitische Beweging in Israël werd in november 2015 door de Israëlische regering verboden vanwege nauwe banden met Hamas en de Moslimbroederschap.

In een interview met de Arabische taal Hala TV zei Dehamshe:

Het hoofd van Ra’am beschreef de situatie die al 70 jaar bestaat en dit drukt niet de wens uit van Dr. Mansour (Abbas) en de positie van de islamitische beweging … hij beschreef eerder de realiteit waarmee we te maken hebben.

Dehamshe voegde er op een spottende toon aan toe:

Er wordt gezegd dat Dr. Mansour (Abbas) de joodsheid van de staat erkende… Welnu, de staat Israël werd niet gelegitimeerd of erkend, noch door de wereld, noch door de Palestijnen, noch door de Arabische en islamitische natie totdat het werd erkend door Dr. Mansour (Abbas). Wat zei Mansour Abbas? Dat zij (de Joden) deze staat voor hen hebben opgericht en dat ze willen dat deze blijft.

Abbas trok enkele wenkbrauwen op in zijn opmerkingen op dinsdag op de Globes Israel Business Conference. Op de vraag of hij de staat Israël als een Joodse staat kon accepteren, antwoordde Mansour Abbas:

De staat Israël is geboren als een Joodse staat. Het is de beslissing van het volk en de vraag gaat niet over de identiteit van de staat. is zo geboren en zal zo blijven.

Ik was bij een demonstratie tegen de Nationaliteitswet en ik wil niemand bedriegen. De vraag is wat de status is van de Arabische burger in de Joodse staat Israël. Dat is de vraag. Daarom is de uitdaging nu niet alleen met Mansour Abbas, maar met het Joodse publiek en de burgers.

We moeten beslissen of we strijd willen voeren die kans van slagen heeft en dan kunnen we ons als samenleving ontwikkelen en bloeien en invloed hebben, of dat we in een separatistische positie en blijven over deze dingen praten voor nog eens 100 jaar.

Bronnen:

  • naar een artikelSenior Ra’am official: Abbas did not recognize a Jewish Israel” van 23 december 2021 op de site van Israel National News (INN)
  • een artikel op deze blogVoorzitter Israëli-Arabische partij Mansour Abbas: ‘Israël is geboren als Joodse staat en dat zal zo blijven’” van 22 december 2021
  • naar een artikel van Luuk Smit “Leider Arabische partij: ‘Arabieren moeten niet tornen aan identiteit Israel’” van 22 december 2021 op de site van CIDI.nl
  • naar een artikel van Elad Benari “Ra’am chairman makes surprising remarks at conference: The State of Israel was born as a Jewish state. It is the decision of the people” van 22 december 2021 op de site van Israel National News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.