Gouden ring met christelijk symbool ontdekt in oud scheepswrak voor de kust van de Middellandse Zee

Israëlische zeearcheologen ontdekken een gouden ring met een groene edelsteen erin gegraveerd met de afbeelding van de Goede Herder [beeldbron: Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority]

Israëlische mariene archeologen hebben oude artefacten ontdekt, sommige dateren uit de derde eeuw, in twee scheepswrakken voor de noordelijke kustplaats Caesarea.

De artefacten zijn teruggevonden in wrakken van twee schepen die tijdens de Romeinse en Mammelukken-periode (1250 tot 1517 na. C.) voor de kust van Caesarea zijn gezonken. De vondsten werden ontdekt tijdens een onderwateronderzoek door de Marine Archaeology Unit van de Israel Antiquities Authority (IAA).

Jacob Sharvit en Dror Planer van de Marine Archaeology Unit zeiden dat ze geloven dat de “schepen waarschijnlijk in de buurt voor anker lagen en door een storm zijn vergaan”.

“Ze zijn mogelijk voor anker gegaan nadat ze in moeilijkheden waren geraakt of bang waren voor stormachtig weer, omdat zeilers heel goed weten dat aanmeren in ondiep, open water buiten een haven gevaarlijk is en vatbaar voor rampen”, aldus Sharvit en Planer.

De lading van de schepen en de overblijfselen van hun vernielde rompen werden gevonden verspreid in ondiep water op een diepte van ongeveer 13 voet.

Onder de onderwatervondsten waren persoonlijke bezittingen van degenen die aan boord van de schepen waren. Ze omvatten een achthoekige gouden ring met een groene edelsteen gesneden met de figuur van een jonge herdersjongen gekleed in een tuniek en met een ram of een schaap op zijn schouders. De figuur van de ‘Goede Herder’ is een bekend symbool van Jezus in de vroegchristelijke kunst en geeft aan dat het misschien toebehoorde aan een oude christen, zei de IAA.

Een andere vondst was een rode edelsteen die waarschijnlijk in een ring zat. De edelsteen heeft een gebeeldhouwde afbeelding van een lier, in de Joodse traditie bekend als ‘David’s Harp’, wat symbool staat voor het instrument dat koning David voor Saul bespeelde. In de Griekse mythologie wordt de lier geassocieerd met “Apollo’s lier”.

Jacob Sharvit, directeur van de Marine Archaeology Unit van de Israel Antiquities Authority, toont vondsten van scheepswrakken voor de kust van Caesarea, gedateerd in de Romeinse en Mamluk-periode, ongeveer 1700 en 600 jaar geleden, te zien in Jeruzalem

Daarnaast behoorden ook honderden zilveren en bronzen Romeinse munten uit het midden van de derde eeuw en een grote schat aan zilveren munten uit de Mamluk-periode die teruggaat tot de veertiende eeuw tot de ontdekkingen. Andere vondsten waren een bronzen beeldje in de vorm van een adelaar, die de Romeinse heerschappij symboliseerde; een beeldje van een Romeinse danseres in een komisch masker; en talloze bronzen bellen die onder andere worden gebruikt om boze geesten af ​​te weren

“De kusten van Israël zijn rijk aan vindplaatsen en vondsten die enorm belangrijk zijn voor nationaal en internationaal cultureel erfgoed. Ze zijn extreem kwetsbaar en daarom voert de Israel Antiquities Authority onderwateronderzoeken uit om oudheden te lokaliseren, te monitoren en te bergen”, zegt Eli Eskozido, directeur van de IAA. “Er zijn veel soorten sportactiviteiten langs de kusten van Israël, waaronder duiken, snorkelen, zwemmen in open water en zeilen, waarbij af en toe oudheden worden ontdekt.”

Bronnen:

  • naar een artikelAncient Treasure Found at Sea: 2 shipwrecks discovered off Israel’s coast near Caesarea” van 22 december 2021 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Amy Spiro “1,700-year-old coins, Jesus ‘Good Shepherd’ ring, found in shipwrecks off Caesarea” van 22 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israeli Archeologists Discover Gold Ring With Christian Symbol in Ancient Shipwreck Off Mediterranean Coast” van 22 december 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.