Gaza, de terroristische enclave

Gaza, 8 december 2012. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de oprichting van Hamas werd tijdens de viering op het podium een reusachtige kartonnen qassamraket Type M75 opgesteld als symbool van de rakettenterreur jegens de Joden van Israël

In november 2021 nam het Verenigd Koninkrijk de langverwachte stap om de geheel Palestijns-Arabische groep HAMAS te erkennen als een terroristische organisatie. 

Bij het nemen van de beslissing om de ‘politieke vleugel’ te markeren als niet anders dan zijn ‘militaire vleugel’, zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel: “Hamas is fundamenteel en hondsdol antisemitisch ” en dat de groep ” aanzienlijke terroristische capaciteiten heeft, inclusief toegang tot uitgebreide en geavanceerde wapens en trainingsfaciliteiten voor terroristen. 

Dit is lang duidelijk geweest voor iedereen die het fundamentele handvest van de groep leest , dat schadelijke verklaringen bevat als “Onze strijd tegen de Joden is zeer groot en zeer ernstig” en “In het licht van de usurpatie van Palestina door de  Joden, is het verplicht dat de banier van de Jihad zal worden gehesen“, en “Israël, het jodendom en de joden dagen de islam en het moslimvolk uit“, en “Israël zal bestaan ​​en blijven bestaan ​​totdat de islam het zal vernietigen.”

De onmiddellijke gevolgen van de Britse actie is om het illegaal te maken om lid te zijn van Hamas of om steun te betuigen aan de groep, onder meer door de vlag te voeren of een T-shirt te dragen voor dat doel. De maximale straf zou 14 jaar gevangenisstraf zijn.

Maar de impact zou veel grotere gevolgen moeten hebben.

Het tunnelnetwerk van Hamas

Terroristische enclave

Door te erkennen dat het geheel van Hamas een hondsdolle antisemitische terroristische groepering is, markeert het de Gazastrook, die wordt bestuurd door Hamas, als een terroristische enclave

Het is een nieuwe term die goed moet worden geïnstitutionaliseerd als een uitbreiding van gevestigde gouvernementele termen zoals buitenlandse terroristische organisaties, staatssponsors van terrorisme en veilige havens voor terrorisme.

De Verenigde Staten hadden Hamas lang geleden aangemerkt als een buitenlandse terroristische organisatie (FTO), samen met andere Palestijnse groeperingen die vanuit Gaza opereren, waaronder het Palestine Liberation Front (PLF), de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina ( PFLP) en het PFLP-Algemeen Commando (PFLP-GC). 

De lijst van Palestijns-Arabische groepen die vastbesloten zijn om Joden te vermoorden, is lang en de aanwijzing stelde de regering in staat de financiering van dergelijke terroristen te blokkeren en hun activa te blokkeren met EO 13224 van 2001.

Latere wijzigingen van dat uitvoerend bevel beperkten de reizen van leden van deze terroristen groepen en stelde toezichthoudende instanties in staat hun activiteiten te volgen met de steun van tal van westerse landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië en Zwitserland.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt op dezelfde manier een lijst bij van landen die staatssponsors van terrorisme zijn , waaronder Cuba, Noord-Korea, Iran en Syrië. Deze landen zijn onderworpen aan verschillende sancties.

De staat erkende ook de dreiging van veilige havens voor terroristen in zijn rapporten, waarin deze werden gedefinieerd als “onbestuurde, onder-geregeerde of slecht bestuurde gebieden van een land en niet-fysieke gebieden waar terroristen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheidsbelangen van de VS in staat zijn om organiseren, plannen, fondsen werven, communiceren, rekruteren, trainen en opereren in relatieve veiligheid vanwege onvoldoende bestuurscapaciteit, politieke wil of beide.” 

Deze locaties stellen terroristen in staat vrij te opereren en bedreigen de beschaafde samenleving op elk gewenst moment. Samenvattend identificeert de Amerikaanse regering terroristen, landen die terroristen steunen en gebieden waar terroristen kunnen floreren. 

Maar Gaza, geregeerd door Hamas (een FTO) en ondersteund door een staatssponsor van terrorisme (Iran), betekent niet precies de criteria van een “veilige haven voor terroristen”, omdat het de politieke wil en de richtlijn HEEFT om terrorisme te plegen. 

Als zodanig zet het een nieuwe laagwater markt in verdorvenheid en vereist het een nieuwe categorieaanduiding: een terroristische enclave.

Hamas is een terroristische organisatie die de Gazastrook bestuurt van waaruit het herhaaldelijk oorlogen en terroristische aanslagen heeft gepleegd

Acties tegen terroristische locaties

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelde “Langetermijnprogramma’s en -initiatieven die zijn ontworpen om veilige havens en rekrutering van terroristen tegen te gaan.” 

De gestelde doelen zijn onder meer: ​​“de Verenigde Staten, onze belangen en onze bondgenoten beschermen door het vermogen van terroristen om terroristische daden te radicaliseren, te rekruteren, te mobiliseren en te inspireren, te verminderen. Maar de afdeling is schijnbaar laks geweest in het nemen van krachtige maatregelen.

Als reactie hierop stelde het Government Accountability Office (GAO) in 2011 een plan op, omdat het opmerkte dat het ministerie van Buitenlandse Zaken “meerdere rapportagevereisten” had, maar geen “lijst verstrekte van zijn inspanningen om veilige havens voor terroristen aan te pakken. 

Daarom nam de GAO de belangrijke stap om “veilige havens te identificeren als een prioritaire actie waartegen alle elementen van de nationale macht – inclusief militaire, diplomatieke, financiële, inlichtingen- en wetshandhaving – moeten worden toegepast. 

De Verenigde Staten begrijpen al lang dat Hamas een terroristische groepering is die wordt gesteund door staatssteungevers van terrorisme. Het is daarom verleden tijd om het Hamas-leengoed van Gaza te bestempelen als een terroristische enclave en om een ​​uitgebreide reeks acties te ontwikkelen tegen dit schadelijke broeinest van extremisten.

Gaza, 8 december 2012. De aanbidding van het Gouden Kalf de Qassamraket in Hammastan [beeldbron: Mahmud Hamas/AFP/Getty Images]

Bronnen:

  • naar een artikelGaza, The Terrorist Enclave” van 17 december 2021 op de site van First One Through

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.