Aartsbisschop van Canterbury geeft Israël de schuld voor achteruitgang van christelijke Palestijnen

Aartsbisschop van de Kerk van Engeland, Justin Welby (plaatje hierboven), haalt nog maar eens uit naar de Joden van Israël.

Het is tenslotte Kerstmis en dan dienen christen leiders zich te profileren als de enige ware verkondigers van ‘het zuivere geloof’… en … zoals al eeuwen het geval is: ten koste van de Joden.

Nadat gisteren de Evangelische protestanten in de Verenigde Staten uithaalden naar de Joodse staat tegelijk met de kerkleiders in Jeruzalem die beweerden dat ‘radicale’ Israëlische groepen de christenen verdrijven uit het Heilige Land’ was het thans de beurt aan de Kerk van Engeland.

Of zoals de ambtgenoot van aartsbisschop Justin Welby, met name Cyril Salim Bustros, de in Libanon geboren Griekse aartsbisschop, eerder verklaarde: “zijn de Joden niet [meer] het uitverkoren volk maar is die rol weggelegd voor de christenen”.

Het hoofd van de Kerk van Engeland, Justin Welby, heeft een ernstige waarschuwing afgegeven over de toekomst van christenen die in het Heilige Land wonen, in een artikel dat op 19 december in de Sunday Times is gepubliceerd.

Het stuk, dat samen met de Palestijnse anglicaanse bisschop Hosam Naoum is geschreven, is geschreven als reactie op een verklaring eerder deze maand van kerkleiders in Jeruzalem, die waarschuwden dat de acties van radicale groeperingen “de christelijke aanwezigheid in het gebied verminderen”. Dergelijke daden, zo beweren ze, omvatten de ontheiliging van kerken, evenals fysieke en verbale aanvallen op priesters, monniken en aanbidders.

Welby en Naoum geven enkele grimmige statistieken om hun punt te illustreren:

Deze crisis speelt zich af tegen een eeuwenlange achteruitgang van de christelijke bevolking in het Heilige Land. In 1922, aan het einde van het Ottomaanse tijdperk, werd het aantal christenen in het Heilige Land geschat op 73.000; ongeveer 10 procent van de bevolking. In 2019 vormden christenen minder dan 2 procent van de bevolking van het Heilige Land: een enorme daling in minder dan 100 jaar.

In de volgende paragraaf geven ze echter toe dat de christelijke bevolking in Israël eigenlijk is gegroeid. Wie zijn dan deze vage ‘radicale groepen’ en waar worden christenen precies uit verdreven?

In tegenstelling tot aartsbisschop Welby en bisschop Naoum, nam de wereldwijde christelijke liefdadigheidsinstelling Open Doors geen blad voor de mond toen ze de sterke achteruitgang van christenen toeschreef aan “islamitische onderdrukking”, en verklaarde “islamitische extremistische militanten” in de door de Palestijnse Autoriteit (PA) bestuurde Westelijke Jordaanoever veroorzaakten christenen om gewelddadige aanvallen te vrezen.

Een rapport uit 2019 van Edy Cohen van het Begin-Sadat Center for Strategic Studies ging nog dieper in op de details.

Onder verwijzing naar drie incidenten die de vervolging van Palestijnse christenen samenvatten, merkte Cohen op dat de zaken bijzonder weinig aandacht hadden gekregen omdat ze “niet verbonden zijn met Israël”.

Een van die afleveringen op 25 april 2019 betrof christelijke inwoners van Jifna, in de buurt van Ramallah, die de PA om bescherming smeekten nadat islamitische schutters hun dorp hadden bestormd als reactie op een vrouw die daar woonde, die bij de politie had geklaagd dat de zoon van een aan Fatah gelieerde leider haar familie had aangevallen.

In plaats van een onschuldige burger te beschermen, kneep de politie een oogje dicht, terwijl gewapende relschoppers die banden hadden met Fatah – de politieke partij die de Palestijnse Autoriteit controleert – benzinebommen op huizen gooiden en met scherp in de lucht vuurden. 

Getuigen meldden later dat de mannen hadden geëist dat de dorpsbewoners een “jizya” zouden betalen – een belasting die historisch werd geheven van niet-moslimminderheden die onder islamitische heerschappij leven.

Bij de andere twee incidenten braken vandalen in op kerken in Bethlehem en Ramallah en ontheiligden de religieuze plaatsen.

Cohen wijst erop dat dergelijke gevallen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg zijn, omdat veel christenen vermijden om over vervolging te spreken uit angst dat ze het doelwit zullen zijn van vergelding, en dat “moslimagressie tegen hen alleen maar zal escaleren.”

De scherpe daling van de christelijke bevolking is in Gaza al even dramatisch geweest.

In 2005, toen Israël zich eenzijdig terugtrok uit het gebied, 21 Israëlische nederzettingen ontmantelde en daarbij alle Joodse inwoners evacueerde, woonden er ongeveer 5.000 christenen in de kustenclave.

Twee jaar later greep de door de VS aangewezen terroristische groepering Hamas met geweld de controle over de Strook en legde de islamitische wet (sharia) op, terwijl aan Hamas gelieerde groepen zoals Swords of Righteousness en het Army of Islam zich op christenen richtten met ontvoeringenmoordengedwongen bekeringen en aanvallen op kerken en christelijke bedrijven .

Vandaag de dag zijn er nog maar 1.000 christenen in Gaza.

Maar dit is hoe Welby en Naoum de redenen samenvatten waarom christenen massaal de Palestijnse gebieden ontvluchten:

Christenen in Israël genieten van democratische en religieuze vrijheden die een baken zijn in de regio. Maar de escalatie van fysiek en verbaal geweld van christelijke geestelijken, en het vandalisme van heilige plaatsen door marginale radicale groepen, zijn een gezamenlijke poging om ze te intimideren en weg te jagen. Ondertussen hebben de groei van kolonistengemeenschappen en reisbeperkingen als gevolg van de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever het isolement van christelijke dorpen verdiept en de economische en sociale mogelijkheden ingeperkt.

Het is opvallend dat in het hele artikel de Palestijnse Autoriteit en Hamas niet één keer worden genoemd, met aanvallen op christenen die in plaats daarvan worden toegeschreven aan deze mysterieuze “radicaal-randgroepen”.

Ondanks een schat aan bewijzen van het tegendeel, lijken Welby en Naoum ook te suggereren dat de reden voor de steile daling van het aantal christenen het resultaat is van groeiende “kolonistengemeenschappen” en Israëlische “reisbeperkingen”.

Dit wil niet zeggen dat er geen incidenten zijn geweest met geweld door kolonisten. HonestReporting heeft inderdaad dergelijke rapporten erkend, die alom zijn veroordeeld door Israëlische leiders uit het hele politieke spectrum.

De feiten zijn echter dat dergelijke daden van joodse extremisten ongelooflijk zeldzaam zijn en, zonder afbreuk te doen aan de afschuwelijke aard van dergelijke aanvallen, wordt de overgrote meerderheid van hen gepleegd tegen moslim-Arabieren, niet tegen christenen.

Welby en Naoum hebben ook niet opgemerkt dat de ondergang van christenen in door Palestijnen gecontroleerde gebieden deel uitmaakt van een algemeen patroon van christenen die uit moslimlanden over de hele wereld verdwijnen.

Een rapport uit 2019, gepubliceerd door de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, schetste een gevaarlijk beeld van christenen in het Midden-Oosten, met gegevens waaruit bleek dat hun aantal was gedaald van 20 procent van de bevolking een eeuw geleden tot 5 procent nu.

Welby en Naoum maken zich terecht zorgen over de grimmige toekomst van christenen in de geboorteplaats van hun religie, maar door standvastig te weigeren uit te roepen wie verantwoordelijk is voor deze onderdrukking, bewijzen ze een slechte dienst aan degenen die ze zouden moeten beschermen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “Archbishop of Canterbury Suggests Israel to Blame for Decline in Christian Palestinians” van 22 december 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Aartsbisschop van Canterbury geeft Israël de schuld voor achteruitgang van christelijke Palestijnen

  1. Wat heeft dit kerkelijk genie hierop te zeggen…..https://www.ynetnews.com/article/r1xjmcgot

    Het Christendom word/is in het Midden Oosten ( en binnenkort in Europa & GB) weggepoetst door de oprukkende Islam die geen andersdenkenden in haar midden tolereert….maar ‘Israel is de schuldige.

    En dit terwijl hij, samen met zijn geloofsgenoten, de geboorte van het Joodse kindeke Jehoshuah viert.

    Ziehier hét gezicht van absolute domheid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.