Voorzitter Israëli-Arabische partij Mansour Abbas: ‘Israël is geboren als Joodse staat en dat zal zo blijven’

Mansour Abbas, partij van de Verenigde Arabische Lijst (Ra’am), tijdens een persconferentie in het Israëlische parlement, Jeruzalem, 25 oktober 2021 [beeldbron: Yonatan Sindel/Flash90]

Parlementslid Mansour Abbas, voorzitter van de Arabische partij Ra’am, die deel uitmaakt van de regering Bennett-Lapid, erkende dinsdag dat Israël een Joodse staat is en dat ook zo zal blijven.

Tijdens de Globes Israel Business Conference zei Abbas tegen journalist Mohammad Majadele:

“De staat Israël is geboren als een Joodse staat en de vraag is hoe de Arabische samenleving erin kan worden geïntegreerd. Er bestaat geen twijfel over dat we ons bevinden op de drempel van een nieuw tijdperk en ik zeg dit voorzichtig en hoop dat het proces zal slagen en dat het partnerschap op coalitieniveau [van Ra’am] een trend zal zijn naar meer partnerschappen in de economie, in de industrie en meer.

“We staan ​​aan het begin van het partnerschap, maar ik geloof erin – het is onmogelijk om op verandering te wachten zonder een nieuwe realiteit te creëren. We hadden altijd gevraagd om de verandering door te voeren zonder vooruit te gaan. In plaats van te wachten op de verandering en dan zal er een partnerschap zijn, kwam Ra’am en zei: ‘laten we een partnerschap aangaan dat de verandering teweeg zal brengen’.”

Abbas werd gevraagd of hij tevreden was met de huidige politieke situatie en antwoordde:

Ik ben tevreden met het proces zelf dat we zijn begonnen. We zijn binnen en nu moeten we het spel spelen en oplossingen vinden voor de problemen die we tegenkomen en aanpakken in op een of andere manier.

Op de vraag of hij de staat Israël als een Joodse staat kon accepteren, antwoordde Abbas:

De staat Israël is geboren als een Joodse staat. Het is de beslissing van het volk en de vraag gaat niet over de identiteit van de staat die zo is geboren en dat zal zo blijven.”

“Ik was bij een demonstratie tegen de Nationaliteitswet en ik wil niemand bedriegen. De vraag is wat de status is van de Arabische burger in de Joodse staat Israël. Dat is de vraag. Daarom is de uitdaging nu niet alleen met Mansour Abbas, maar met het Joodse publiek en de burgers. We moeten beslissen of we strijd willen voeren die kans van slagen heeft en dan kunnen we ons als samenleving ontwikkelen en bloeien en invloed hebben, of dat we in een separatistische positie en blijven over deze dingen praten voor nog eens 100 jaar.”

De voorzitter van Ra’am zei dat hij de bevordering van vrede en diplomatieke kwesties niet verwaarloosde: 

“Als ik in hun plaats was, zou ik dingen doen. Als ik de premier was, zou ik de staat Palestina erkennen. Als ik de voorzitter van de PA was, zou ik verklaren dat ik een einde zou eisen aan alle activiteiten waarbij geweld en verenigt de Westelijke Jordaanoever en Gaza en roept op om aan de onderhandelingstafel te zitten. Deze twee stappen zullen ons zeker leiden tot meer vertrouwen en tot een proces waarin een staat Palestina zal worden gevestigd naast de staat Israël, in overeenstemming met met de visie waarin ik geloof. Samenleven in partnerschap en gelijkheid en tolerantie.”

Abbas vertelde wat hij in het begin aan Bennett had beloofd:

“Er was geen eerdere kennismaking tussen mij en Bennett, dus het was vanaf het begin belangrijk om de juiste en solide basis te leggen. Het is niet gemakkelijk en iedereen moet elkaar vertrouwen. Hij en ik nemen risico’s, ook op persoonlijk vlak. Zelfs politici hebben me gevraagd om te onthullen wat er met Netanyahu is gebeurd. Ik zal dat niet doen omdat we vertrouwen nodig hebben.”

Abbas weigerde te zeggen wat er gebeurde tijdens een ontmoeting die hij had met rabbijn Haim Druckman, een van Israëls belangrijkste religieuze zionistische rabbijnen, waaraan Benjamin Netanyahu en drie andere Likud-leden deelnamen:

“Ik zal niet uitweiden. Er was zo’n gesprek, maar ik wil een systeem van vertrouwen opbouwen, zodat ik geen dingen zal onthullen, zelfs als ze mijn belang dienen. Ook wij hebben de zionistische partijen ontheven van de verantwoordelijkheid om met ons te delen. We kunnen niet terug.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Ra’am chairman makes surprising remarks at conference: The State of Israel was born as a Jewish state. It is the decision of the people” van 22 december 2021 op de site van Israel National News
  • naar een artikel van Aron Boxerman “Arabs should move past contesting Israel’s Jewish identity, Ra’am chief Abbas says” van 21 december 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.