Christen-evangelische minachting voor Joods leven in Israël moet worden aangepakt

Evangelische protestanten in de Verenigde Staten hebben een welverdiende reputatie voor hun steun aan Israël, maar er zijn tekenen dat jongere mensen in die gemeenschap hun steun aan de Joodse staat opgeven.

Een van de factoren die aan deze trend bijdragen, is de publicatie van boeken van evangelische geleerden die Israël afschilderen als een belediging voor alles wat goed is in de wereld, in het bijzonder het christelijk geloof.

Deze schrijvers combineren een oneerlijke weergave van de Israëlische en Joodse geschiedenis met een vijandige theologische interpretatie van de christelijke geschriften. Ze verbeelden christelijke steun voor Joodse inspanningen om te overleven en soevereiniteit in de moderne wereld te bereiken als een verraad aan het christelijk geloof. 

In dit verhaal is de Joodse zoektocht naar overleving en welzijn meer verachting waard dan pogingen om Joden in hun thuisland te doden en te terroriseren. Ze promoten minachting voor het Joodse leven in Israël.

Een flagrant voorbeeld van dit fenomeen zijn de geschriften van Gary Burge, die momenteel dienst doet als decaan van de faculteit aan het Calvin Theological Seminary in Grand Rapids, Michigan. 

In de eerste editie van zijn notoir vijandige tekst, “Whose Land? Whose Promise? What Christians Are Not Being Told about Israel and the Palestinians”, belasterde Burge Israëli’s met leugen na leugen, en verklaarde bijvoorbeeld dat Israëlische Arabieren het lidmaatschap van Israëls arbeidersbeweging wordt ontzegd, terwijl ze in feite toegang hebben gehad tot volledig lidmaatschap van Israëls grootste vakbond – Histadrut – sinds 1959.

Hij meldde dat alle Israëlische Arabieren werden uitgesloten van dienst in het Israëlische leger en dat het hun werd verboden om lid te worden van de belangrijkste politieke partijen van Israël – nog een leugen.

In dezelfde tekst maakte Burge zijn bezwaar tegen de Joodse soevereiniteit in het land Israël expliciet toen hij betoogde dat in het licht van het evangelie van Johannes, Joden die niet in Jezus geloven en proberen te leven in het land van Israël, “uitgestoten en verbrand zullen worden”. Zoals te verwachten was, maakte hij geen dergelijk argument over de verblijfplaats van moslims in het Heilige Land – alleen joden.

Donald Wagner, een gewijde presbyteriaanse predikant die les gaf aan de North Park University in Chicago, een evangelisch bolwerk, is een andere evangelische promotor van christelijke vijandigheid jegens Israël.

In zijn boek “Dying in the Land of Promise: Palestine and Palestinian Christianity from Pentecost to 2000“, vergeleek Wagner, die eerder als uitvoerend directeur van de anti-zionistische Vrienden van Sabeel Noord-Amerika diende, Israëli’s die op de Westelijke Jordaanoever woonden met een “killer vine” die een rozenstruik wurgt in zijn achtertuin.

Lelijke dingen.

Bruce Fisk, een geleerde verbonden aan Westmont College, is een ander lid van dit kader van evangelische anti-zionisten. In een blogpost schreef Fisk ooit: “Voorlopig kan ik alleen maar vragen: hoe kunnen joden die zo ijverig religieus zijn, zo hatelijk en kwaadaardig zijn?

In zijn tekst “A Hitchhiker’s Guide to Jesus: Reading the Gospels on the Ground” vergelijkt Fisk Palestijnse informanten die Israël de informatie verstrekken die het nodig heeft om terreuraanslagen tegen burgers te voorkomen, met Judas Iskariot – die Jezus Christus verraadde aan de Romeinen.

“Judas Iscariot is de uithangbord voor medewerkers”, schrijft Fisk, waarin hij zegt medelijden te hebben met medewerkers omdat ze niet meer terug kunnen als ze eenmaal de grens zijn gepasseerd. “De hogepriesters van spionage nemen de sjekels nooit terug.” Hier portretteert Fisk de Palestijnse zaak in dezelfde geest als het werk van Jezus Christus, en de Israëlische zelfverdediging tegen terreuraanslagen met de moord op Christus.

Meer recentelijk schreef Fisk een stralende onderschrijving van “Like Birds in a Cage: Christian Zionism’s Collusion in Israel’s Oppression of the Palestinian People“, door David M. Crump. In dit boek uit 2021 betoogt Crump expliciet dat het politieke zionisme het moderne equivalent is van het nazisme. “Amerikaans evangelisatie”, schrijft Crump, “helpt de flagrante imitatie van nazi-Duitsland door het politieke zionisme te financieren.”

Crump heeft het niet specifiek over de Holocaust, maar over Israëlische “landdiefstal” in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, alsof een territoriaal geschil met de Palestijnen dat de Israëli’s hebben geprobeerd te beëindigen met talloze vredesaanbiedingen, het equivalent is van de nazi-invasie van en massale moorden in Tsjecho-Slowakije, Polen, de Sovjet-Unie, Frankrijk, de Balkan en België tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is een schandalige vergelijking, die nog erger wordt door onwaarheden en weglatingen die de vijandigheid die de Arabische en moslimlanden in het Midden-Oosten in de loop der jaren jegens de Joodse staat hebben gericht, bagatelliseren.

Crump roept bijvoorbeeld de controverse op over een verkeerde vertaling van een toespraak uit 2005 van Mahmoud Ahmadinejad om Israëlische leiders te berispen voor hun “herhaalde bewering dat Iraanse leiders publiekelijk de wens van Iran hebben verklaard om Israël van de kaart te vegen”.

Ahmadinejad zei niet dat Israël van de kaart moet worden geveegd, maar dat het “van de pagina’s van de tijd moet verdwijnen”. Niet veel verschil. En in feite zijn verklaringen dat Israël van de kaart moet worden geveegd een hoofdbestanddeel van anti-Israëlische propaganda in Iran. 

Ahmadinejad heeft gesproken over “een zwarte en smerige microbe die het zionistische regime wordt genoemd.” Niemand die echt geïnteresseerd is in het bevorderen van vrede, zou de Iraanse vijandigheid jegens Israël bagatelliseren. Alleen een onredelijke dweper zou dat doen.

Evangelische (en Joodse) leiders in de Verenigde Staten hebben een probleem. Er is een harde kern van anti-Israëlische dwepers die door de jaren heen Israël in de meest hatelijke en oneerlijke bewoordingen hebben geportretteerd. Het is tijd om ze krachtig tegen te spreken.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dexter van Zile “Evangelical Contempt for Jewish Life in Israel Must Be Confronted” van 20 december 2021 op de site van The Algemeiner
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Christen-evangelische minachting voor Joods leven in Israël moet worden aangepakt

 1. Met simpele feiten & waarheden krijgen al deze valse profeten geen poot aan de grond.

  Manipulaties & leugens zijn daarom hun belangrijkste wapens.

  Het belangrijkste antwoord blijft daarom hun leugens de grond in te boren door gewoon de waarheid te vertellen.

  Een waarheid die ook gechecked & bewezen kan worden……., iets wat zij met al hun leugens & narratieven écht niet kunnen……al schreeuwen ze nog zo hard!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.