Ruim 200 Joodse organisaties vragen Joe Biden om op te treden tegen de Chinese vervolging van Oeigoeren

Oeigoeren hebben protesten georganiseerd in Londen en dringen er bij de regering op aan China te beschuldigen van genocide

Een brief aan president Joe Biden, ondertekend door meer dan 200 joodse groepen, synagogen en individuen, veroordeelt het Chinese beleid ten aanzien van etnische Oeigoeren, en roept de president op “voorrang te geven aan de mensenrechten in het Amerikaanse beleid ten aanzien van China”.

De Oeigoeren, een moslimminderheidsgroep uit de Chinese provincie Xinjiang, zijn onderworpen aan een jarenlange, door de staat gesponsorde campagne van massale opsluiting, gedwongen ontwrichting, scheiding van kinderen en ‘heropvoeding’, bedoeld om hun cultuur en religie te onderdrukken. In januari 2021 bestempelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de vervolging als genocide.

Uit de brief die verscheen op nieuwssite van Axios:

“Als een gemeenschap die zich de tijden herinnert waarin we werden vervolgd en niet in staat waren om onze tradities aan onze kinderen te leren, en als we pijnlijk herinneren aan de genocide die we hebben geleden onder het nazi-bewind, weten we dat we ons kunnen en moeten uitspreken tegen deze vervolging en in steun van de Oeigoerse gemeenschap.”

“De Amerikaanse regering heeft cruciale eerste stappen gezet door vast te stellen dat de vervolging van Oeigoeren een genocide is en sancties op te leggen aan sommige daders en begeleiders van dit misbruik. Maar zo’n serieuze aanwijzing vereist dat de VS meer doen, zowel eenzijdig als met onze bondgenoten.”

Ondertekenaars waren onder meer het American Jewish Committee en een aantal lokale Jewish Community Relations Councils, 21 gemeenten uit de hele VS en tientallen rabbijnen en gemeenschapsleiders.

“We dringen er daarom bij u en uw regering op aan om de concrete stappen te nemen die worden aanbevolen door een coalitie van vooraanstaande mensenrechtenorganisaties (zoals het tegengaan van propaganda van de Chinese regering en het versterken van sancties) en om het aantal Oeigoeren dat als vluchteling tot de VS wordt toegelaten, te verhogen.

Als Joden weten we wat er gebeurt als mensen zwijgen te midden van dergelijke wreedheden. En laten we duidelijk zijn: de Chinese regering richt zich ook op andere etnische en religieuze minderheden, waaronder joden, christenen, Tibetanen en Mongolen. Niets loopt parallel met de vervolging van Oeigoeren – tot nu toe. We moeten ons uitspreken, en we moeten nu handelen.”

De brief werd aangevoerd door de synagoge Adas Israel in Washington, DC, wiens rabbijn, Aaron Alexander, tegen Axios zei : “Wat we zoeken zijn zeer sterke sancties.”

“We willen dat de Verenigde Staten het voortouw nemen bij het creëren van het soort brute krachtveroordeling en uitsnijding van de wereldgemeenschap totdat het stopt”, voegde hij eraan toe.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Over 200 Jewish Organizations, Rabbis Ask Biden to ‘Act Now’ Against Chinese Persecution of Uyghurs” van 15 december 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Bethany Allen-Ebrahimian “Exclusive: Jewish groups urge Biden to take action on Uyghur genocide” van 14 december 2021 op de site van Axios

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.