Nieuwe president van Chili, Gabriel Boric, is geen vriend van Chileense joden als het over Israël gaat

Links in Chili en in de rest van Latijns-Amerika heeft van oudsher de PLO gesteund in een ‘Vrij Palestina van de Rivier tot aan de Zee’ en tegen het bestaansrecht van Israël

Gabriel Boric, een 35-jarige links parlementslid die scherpe kritiek heeft geuit op Israël en de Chileense Joden die het steunen, werd dit weekend in een verpletterende overwinning tot president van Chili gekozen.

Gabriel Boric

Boric, die bekend werd als studentenleider, won met 56% van de stemmen, 12 punten meer dan zijn conservatieve rivaal, José Antonio Kast, een rechtse pro-Israëlische politicus.

Bij de verkiezingen voelden veel Chileense joden zich ongemakkelijk omdat ze moesten kiezen tussen Boric, die Chileense joden heeft aangemoedigd om te lobbyen voor Israëlische territoriale concessies, en Kast, een rechtse pro-Israëlische politicus wiens vader waarschijnlijk een nazi was en die de erfenis droeg van Augusto Pinochet, het hoofd van de militaire dictatuur van Chili die in de jaren zeventigduizend dissidenten liet vermoorden.

De meeste Joden leken de kant van Kast te kiezen en vertelden vorige maand aan het Joods Telegrafisch Agentschap dat hun gemeenschap “een gevoel van beleg” ervoer. Van de 111 Chilenen die in Israël wonen en vanuit het buitenland hebben gestemd, brachten 73 hun stem uit op Kast, vergeleken met slechts 33 voor Boric, volgens de nationale verkiezingsdatabase van Chili.

  • Chili is de thuisbasis van een van de grootste joodse gemeenschappen in Zuid-Amerika, na Argentinië en Brazilië. Met ongeveer 18.000 Joden komt het neer op ongeveer 0,1% van de Chileense bevolking. Chili is ook de thuisbasis van de grootste Palestijnse gemeenschap buiten het Midden-Oosten. Ze worden geschat op ongeveer 300.000 die hun eigen instellingen en politieke vertegenwoordiging hebben.
  • De Joodse gemeenschap van Chili is sinds 1535 in het land aanwezig. Tegenwoordig vormen meer dan 50 instellingen de Joodse gemeenschap van Chili. De grootste concentratie bevindt zich in Santiago, met kleine gemeenschappen in andere provincies met verschillende gradaties van organisatie.

In zijn overwinningstoespraak beloofde Boric “stevig te vechten tegen de privileges van enkelen” terwijl hij zijn visie op de toekomst van Chili wil bevorderen.

“Ik garandeer dat ik een president zal zijn die om democratie geeft en het niet riskeert, meer luistert dan spreekt, eenheid zoekt en dagelijks in de behoeften van de mensen voorziet”, zei hij.

De Joodse Gemeenschap van Chili, een non-profitorganisatie die gemeenschappelijke belangen vertegenwoordigt, feliciteerde Boric in een korte verklaring , wenste hem en zijn regering “veel succes” en prees de transparantie van de verkiezingen in het land. De conclusie luidde: “We zullen blijven werken aan een democratisch, divers Chili waar minderheden worden gerespecteerd.“

De officiële groep die de ongeveer 18.000 Joden in Chili vertegenwoordigt, heeft een gecompliceerde relatie met Boric. In 2019 stuurde het hem een Rosj Hasjana-geschenk samen met een briefje waarin hij de wens uitdrukte voor een “meer inclusieve, respectvolle samenleving met meer solidariteit”.

“Ik waardeer het gebaar, maar ze zouden kunnen beginnen met Israël te vragen het illegaal bezette Palestijnse gebied terug te geven”, schreef Boric nadat hij een foto van het geschenk op Twitter had geplaatst.

Boric’s kritiek op Israël is al lang aanwezig. Als parlementslid steunde hij een wetsvoorstel waarin wordt voorgesteld om Israëlische goederen uit de Golan, de Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria en de gebieden van Jeruzalem die in 1967 onder Israëlische controle kwamen, te boycotten.

En tijdens de campagne uitten veel leden van de gemeenschap hun bezorgdheid over die opmerking en wat zij zeiden was een patroon van eisen dat lokale Joden het Israëlische beleid veroordelen.

“Wij geloven niet dat het eerlijk of correct is van u om de Joden […] verantwoordelijk te houden voor het beleid van een regering die aan de macht is in Israël”, las een open brief in juli aan Boric door 500 Chileense Joodse vrouwen. “De geschiedenis zit vol met voorbeelden van onterechte beschuldigingen of massale schuld aan onze mensen.”

Daniel Jadue

Sommige Chileense joden vrezen dat Boric van plan is zijn aanhanger Daniel Jadue te promoten, een marxist en kleinzoon van een Palestijnse immigrant die heeft geweigerd uit te leggen waarom hij in zijn middelbare schooljaarboek wordt vermeld als een “antisemiet” en die beloofde “de stad van joden te zuiveren”. 

“Hij heeft de Joodse Gemeenschap van Chili de “Zionistische Gemeenschap van Chili” genoemd en Chileense Joden hebben hem een ​​antisemiet genoemd. Jadue heeft de aanklacht ontkend en beweerde dat hij zelf een ‘semiet is omdat hij een Arabier is”.

Boric, die door de Joodse Gemeenschap van Chili werd benaderd voor een opmerking over Jadue, antwoordde dat hij zou antwoorden als gemeenschapsleiders “zich verzetten tegen het Israëlische beleid in het Israëlisch-Palestijnse conflict”, aldus de brief, ondertekend door enkele van de meest prominente Joodse vrouwen van Chili.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Chile’s next president is Gabriel Boric, a left-wing politician who has spurned ties with Chilean Jews over Israel” van 20 december 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Nieuwe president van Chili, Gabriel Boric, is geen vriend van Chileense joden als het over Israël gaat

  1. De winst van deze linkse fanaat met zijn palestijnse vriendje Jadude zal een winst blijken voor Israel als Joodse Chilenen hun koffers gaan pakken en dit Z-Amerikaanse land aan de Jodenhaters & hun palestijnse nieuwe burgers overlaten.

    Like

  2. Chili was sowieso altijd een land vol antisemieten….linksom of rechtsom en dus zal die éne antisemitische Israelbasher uit Chili het verschil niet maken en/of de palestijnen hun staat geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.