Kerkleiders in Jeruzalem: ‘radicale’ Israëlische groepen verdrijven christenen uit het Heilige Land’

Aan de vooravond van Kerstmis 2019: De Palestijnse aartsbisschop van Sebastia Theodosius van de Grieks-orthodoxe kerk in Jeruzalem, Atallah Hanna, werd het afgelopen weekend ziek. Zodus gaf hij Israël de schuld en zei dat het hem had vergiftigd.

Christelijke leiders in het Heilige Land hebben gewaarschuwd dat hun gemeenschappen door extremistische Israëlische radicale groeperingen uit de regio worden verdreven, en hebben opgeroepen tot een dialoog over het behoud van hun aanwezigheid.

Fr. Francesco Patton, de bewaarder van het Heilige Land van de katholieke kerk en bewaker van de christelijke heilige plaatsen in het Heilige Land, schreef in een opiniestuk dat zaterdag werd gepubliceerd door de Britse Daily Telegraph dat “onze aanwezigheid precair is en onze toekomst in gevaar is.”

Vorige week hebben de patriarchen en hoofden van kerken in Jeruzalem een ​​gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze ook waarschuwen voor het gevaar dat wordt gevormd door radicale groeperingen die volgens hen streven naar “het verminderen van de christelijke aanwezigheid”.

Patton schreef dat in de afgelopen jaren het leven van veel christenen “ondraaglijk is gemaakt door radicale lokale groepen met extremistische ideologieën. Het lijkt erop dat hun doel is om de oude stad van Jeruzalem te bevrijden van haar christelijke aanwezigheid, zelfs de christelijke wijk”, zei hij.

Heilige plaatsen, waaronder kerken, zijn geschonden en vernield, terwijl er overtredingen zijn begaan tegen priesters, monniken en aanbidders, beschuldigde Patton.

“Deze radicale groepen vertegenwoordigen niet de regering of het volk van Israël. Maar zoals bij elke extremistische factie, kan een radicale minderheid te gemakkelijk het leven van velen belasten, vooral als hun activiteiten ongecontroleerd blijven en hun misdaden ongestraft blijven.”

Patton schreef dat terwijl de christenen ooit 20 procent van de bevolking van Jeruzalem uitmaakten, ze nu minder dan 2% zijn. Hij deed een oproep aan de wereld om steun “zodat we de rijke diversiteit van dit Heilige Land kunnen blijven behouden.”

Meer waarschuwingen kwamen van de Britse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby in een gezamenlijk artikel geschreven met de anglicaanse aartsbisschop van Jeruzalem, Hosam Naoum, gepubliceerd in de Britse Sunday Times. 

Ze zeiden dat het artikel was ingegeven door de verklaring van vorige week van de kerken in Jeruzalem, die Welby in een tweet ‘een ongekende verklaring van de patriarchen en hoofden van kerken in Jeruzalem over de toekomst van christenen in het Heilige Land’ noemde.

In hun artikel schreven Welby en Naoum dat er een “gezamenlijke poging is om christenen te intimideren en te verdrijven”.

De aartsbisschoppen zeiden dat de toename van Israëlische kolonistengemeenschappen, in combinatie met de bewegingsbeperkingen die worden veroorzaakt door de veiligheidsbarrière die Israël heeft gebouwd om terreuraanslagen vanaf de Westelijke Jordaanoever te dwarsbomen, “het isolement van christelijke dorpen heeft verdiept”.

Als gevolg hiervan, zo schreven de twee, is er “een gestage stroom Palestijnse christenen die het Heilige Land verlaten om elders levens en middelen van bestaan ​​te zoeken.”

Het artikel van de aartsbisschop leidde tot protest van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden, die zich richtte op enkele van de beweringen die zij deden over de oorzaak van de afname van de christelijke aanwezigheid in Israël.

Bestuursvoorzitter Marie van der Zyl schreef een brief aan Welby waarin ze “grote spijt” uitte over zijn gepubliceerde opmerkingen en riep op tot een bijeenkomst om “zeer verontrustende” aspecten van zijn artikel te bespreken, meldde de Jewish Chronicle.

Hoewel hij opmerkte dat aanvallen op de christelijke gemeenschap onaanvaardbaar zijn, zette Van der Zyl vraagtekens bij de oorzaken van een achteruitgang in de christelijke gemeenschap, waarbij zij benadrukte dat er “complexere redenen zijn dan die in het artikel worden genoemd, die deze achteruitgang lijken toe te schrijven aan Joodse kolonisten en de barrière gebouwd om de golf van terreuraanslagen van de Tweede Intifada te stoppen.”

De verklaring van vorige week, uitgegeven door het bisdom Jeruzalem namens de patriarchen en hoofden van kerken in Jeruzalem, waarschuwde voor de “huidige bedreiging voor de christelijke aanwezigheid in het Heilige Land”.

Terwijl de verklaring “met dankbaarheid de verklaarde toezegging van de Israëlische regering erkent om een ​​veilig en zeker thuis voor christenen in het Heilige Land te handhaven”, ging de verklaring verder met het betreuren dat “radicale groepen” eigendommen verwerven in de christelijke wijk “met als doel het verminderen van de christelijke aanwezigheid.”

Dergelijke groepen, aldus de verklaring, “gebruiken vaak achterbakse transacties en intimidatietactieken om bewoners uit hun huis te verdrijven”, waardoor de christelijke aanwezigheid wordt verminderd en pelgrimsroutes tussen Bethlehem en Jeruzalem worden verstoord.

De verklaring wees op de voordelen die christelijke pelgrims naar Israël brengen, daarbij verwijzend naar een rapport van de Universiteit van Birmingham dat het $ 3 miljard aan de economie oplevert.

Kerkleiders verzochten om een ​​’dringende dialoog’ met de autoriteiten van ‘Israël, Palestina en Jordanië’, die allemaal, zo zeiden ze, hebben verklaard zich in te zetten voor de bescherming van de godsdienstvrijheid.

Ze zeiden dat de gesprekken zich moeten concentreren op de “uitdagingen van radicale groeperingen” in Jeruzalem en op de oprichting van een “speciale christelijke culturele en erfgoedzone om de integriteit van de christelijke wijk in de oude stad van Jeruzalem te beschermen”.

Welby tweette de “ongekende verklaring” en drong er bij zijn volgelingen op aan “hun hartenkreet te lezen”.

De Vatican News meldde woensdag dat christelijke organisaties over de hele wereld met steunbetuigingen op de verklaring hebben gereageerd.

De Wereldraad van Kerken, die 349 kerken vertegenwoordigt, steunde, waarbij waarnemend algemeen secretaris, ds. Ioan Sauca, in een verklaring zei dat christenen in het Heilige Land “gerespecteerd en gewaardeerd moeten worden als onderdeel van zowel het erfgoed als de toekomst van de regio. ”

Churches for Middle East Peace, een in de VS gevestigde belangenorganisatie, heeft ook een verklaring uitgegeven waarin het belang van christelijke gemeenschappen in het Heilige Land wordt benadrukt, meldde Vatican News.

Hoewel noch Patton, noch de verklaring van de kerkleiders het bij naam noemde, is Ateret Cohanim  een religieus-zionistische organisatie die werkt om de Oude Stad en andere wijken in Oost-Jeruzalem te bevolken met Joodse inwoners door eigendommen te kopen van niet-Joodse eigenaren.

Los daarvan hebben extremistische joodse activisten jarenlang vandalisme gepleegd tegen christelijke locaties in Jeruzalem en andere delen van Israël, waaronder haatgraffiti en brandstichting. De extremisten richten zich ook op Palestijnen.

Israël veroverde Oost-Jeruzalem op Jordanië in de Zesdaagse Oorlog van 1967 en breidde later de soevereiniteit erover uit, in een beweging die nooit door de internationale gemeenschap werd erkend. Het beschouwt nu heel Jeruzalem als zijn hoofdstad, daarbij verwijzend naar de Joodse historische en bijbelse connectie daar.

Bronnen:

  • naar een artikel van Stuart Winer “Jerusalem church leaders: ‘Radical’ Israeli groups driving Christians from Holy Land” van 19 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Justin Welby en Hosam Naoum “Let us pray for the Christians being driven from the Holy Land” van 19 december 2021 op de site van The Sunday Times
  • naar een artikel van Simon Rocker “Board of Deputies protests to Archbishop of Canterbury over ‘troubling’ comments about Christians in Israel” van 19 december 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Kerkleiders in Jeruzalem: ‘radicale’ Israëlische groepen verdrijven christenen uit het Heilige Land’

  1. LOL, en dit nadat het grootste gedeelte van de Christelijke gemeenschap al jaren geleden is verdreven door hun palestijnse vriendjes.

    Hoog tijd dat Israel inderdaad eens alle ‘zonden’ gaat uitvoeren waar zij van beschuldigd word. Dit zal alléén maar goed uitpakken voor het JOODSE land.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.