Resten synagoge ontdekt in de Krim die de vergeten genocide onthult van de Krymchak Joden

De renovatie van een ziekenhuis in een gebied dat Rusland in 2014 op Oekraïne veroverde, leverde de ontdekking op van delen van een 19e-eeuwse synagoge waarvan werd gedacht dat deze volledig was verwoest.

De synagoge in Bilohirsk (tot 1945 Karasubazar), een stad in het centrum van de Krim, werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd door en voor Krymchaks, een joodse minderheid die verwant was aan de Karaiten, een andere slinkende joodse groep, en waarvan wordt aangenomen dat ze afstamt van Georgische joden.

In 2007 schatte het Euro-Aziatische Joodse Congres dat er slechts 300 Krymchaks in Oekraïne waren, toen de Krim nog door dat land werd gecontroleerd. Rusland viel het gebied binnen en annexeerde het in 2014.

De synagoge van Belogorsk (Bilohirsk) een stad in het centrum van de Krim in 1910-1914. De synagoge werd gebouwd omstreeks 1850 en verwoest door de nazi’s tijdens WOII

In het begin van de 20e eeuw sloten communistische functionarissen de synagoge en veranderden ze in een magazijn. Later werd een ziekenhuis gebouwd op de locatie tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en vervolgens herbouwd. Alle sporen van de vorige functie van het gebouw zouden zijn vernietigd.

Dus bouwvakkers waren verbaasd toen ze een cirkelvormig metalen frame ontdekten met een davidster erin opgesloten tijdens renovaties in het ziekenhuis vorige maand. Met een diameter van 9 voet zat het frame gevangen in een plaat van beton en was het ooit een van de verschillende glas-in-loodramen van de synagoge. 

Een dure en uitgebreide functie, het weerspiegelde de relatieve rijkdom van de Krymchak-gemeenschap tijdens wat veel historici als zijn hoogtijdagen beschouwen.

Bij het plaatje hierboven: De boog van het raam overleefde ook, wat leidde tot een herbeoordeling van het bouwplan, zodat ingenieurs de overblijfselen van de voormalige synagoge kunnen behouden, meldde de omroeporganisatie Crimea24.

Krymchak Joden

Een joodse (Krymchaks) gemeenschap bestond al in Karasubazar (wat in de Tartaarse taal “bazar aan de Karasu-rivier” betekent)) in de 14e eeuw. 

De moderne Joodse gemeenschap werd gesticht aan het einde van de 18e eeuw onder het Russische rijk en telde in 1897 3.144 Ashkenazi- en Krymchak-joden (van de totale stadsbevolking van 13.000). De overgrote meerderheid van de Joden waren Krymchaks sinds Karasubazar het centrum van de Krymchaks op de Krim was. 

Er woonden ook 47 Karaïeten in de stad. De joden van Karasubazar hielden zich bezig met ambachten, tuinieren en kleine handel. In 1853 waren er twee synagogen in de stad – een Ashkenazische en een Krymchak.

Tijdens de Oktoberrevolutie van 1917 in Rusland nam de gemeenschap af als gevolg van hongersnood en ziekte. Onder het Sovjetregime daalde de Ashkenazi-joodse bevolking tot 429 en die van de Krymchak-joden tot enkele honderden. 

In de vroege jaren 1920 begonnen de Krymchaks te migreren naar de grotere steden van de Krim, voornamelijk naar Simferopol en Kerch. In 1926 bedroeg de Krymchak-bevolking van Karasubazar 1042, bestaande uit 16,3 van de totale Krymchak-bevolking van de Krim. 

In 1932 hadden drie joodse boerennederzettingen in de provincie een bevolking van 149 joodse gezinnen. 

Een foto van Rabbi Chaim Chizkiyahu Medini (zittend, vooraan), die werd beschouwd als de ‘Chacham’ van de Krymchaki-joden, kort voordat hij in 1899 terugkeerde naar het Ottomaanse ‘Palestina’, sinds 1948 Israël

Nazi bezetting

Aan de vooravond van de Holocaust leefden er in 1939 ca. 429 Joden in Karasubazar; de 471 Joden in het hele graafschap vormden 1,42 procent van de totale bevolking.

Ongeveer 250 Joden slaagden erin de stad te verlaten en nog eens 20 om het graafschap te verlaten vóór de Duitse bezetting, die op 1 november 1941 begon. 62 Asjkenazische Joden en 468 Krymchaks werden door de Duitsers geregistreerd. 

De laatste benoemde een ouderling voor de Ashkenazische gemeenschap. De Asjkenazische joden werden bevolen om op de stadsadministratiekantoren te verschijnen, zogenaamd om aan het werk te worden gestuurd. 

Kaartje van de route van de Einsatzgruppen die Karasubazar (Bilohirsk) bezetten tussen 1941 en 1944

Op 10 december 1941 werden 76 Joden naar een antitankgeul bij een broederij in de stad gebracht en doodgeschoten vermoord door Einsatzgruppe D van de Sicherheitspolizei en de SD en deelnemende eenheden van de Wehrmacht.

Op 17-18 januari 1942 werden door Einsatzgruppe D 468 Krymchak-joden uit Karasubazar (Bilohirsk) en de omliggende nederzettingen verstikt in gaswagens en buiten de stad begraven. De weinige overgebleven Joden (ambachtslieden werden blijkbaar tijdelijk in leven gehouden om in de Duitse arbeidsbehoeften te voorzien) en werden later doodgeschoten.

Karazubazar werd op 14 april 1944 door het Rode Leger bevrijd. In 1945 werd de stad omgedoopt tot Bilohirsk (Belogorsk).

De volkstelling van 1959 vond 2000 Krimchaks in de hele Sovjet-Unie; als gevolg van immigratie naar Israël waren er in 1989 1448, waarvan ongeveer 1000 op de Krim.

Volgens de volkstelling in Oekraïne in 2002 woonden er slechts 204 Krimchaks op de Krim, ongeveer 200 in de rest van Oekraïne, ongeveer 200 in Rusland, voornamelijk aan de Russische Zwarte Zeekust, vanuit Abchazië , waar er in 1926 waren nog steeds 152 Krimchaks meest geëmigreerd tijdens de oorlog in Abchazië, Georgië, 1992-1993.

Volgens onbevestigde schattingen wonen er ongeveer 600-700 in Israël , is er een Krim-synagoge in Tel Aviv en leven een paar honderd Krimchaks in de VS, voornamelijk in Brooklyn / New York, waar een Krim-synagoge is op Saratoga Avenue, naast een paar honderd Krimchaks in andere landen.

Monument in Simferopol, Krim, ter herinnering aan de vermoorde Krymchaks in 1941

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Construction unearths parts of Crimean synagogue long thought to be destroyed” van 17 december 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel “Karasubazar” op de site van Yad Vashem
  • naar een artikelThe Krymchaks” op de site van Center for Research on Jewish Communities of the Caucasus and Central Asia
  • naar een artikelKrimtschaken” op de site van Die freie Enzyklopadie
  • naar een artikel van Oleg Kuznetsov “A forgotten genocide: The sad history of the Krymchaks” van 21 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.