Iran, de atoombom en het verhaal van de kikker in de pot kokend water

In een paar recente artikelen, zoals het artikelAttack on nuclear facilities or full-blown war on Iran?” van 16 december 2021 en het artikelWhat the public doesn’t know about an attack on Iran” op 17 december 2021, probeert de ervaren Israëlische journalist Yoav Limor de dreiging van Iran te analyseren als het niet wordt gestopt in zijn zoektocht naar kernwapens (die Iraanse beloften zullen tegen Israël worden gebruikt). 

Hij is van mening dat de generaals en de politici te passief zijn geweest in hun denken dat Amerika zijn woord zal houden om Israël bij te staan ​​bij zijn toekomstige acties tegen Israël.

Hoewel ik niet gekwalificeerd ben om veiligheidsanalist te zijn, is het moeilijk om ruzie te maken met degenen die nu spijt hebben van het falen van Israël om krachtiger op te treden tegen Iran, Hezbollah en Hamas, vóór de komst van een problematische en misschien anti-Israëlische Amerikaanse regering, en een Israëlische regering die nu islamisten in een regeringscoalitie bevat.

Deze manier van denken erkent dat een Israëlische eerste aanval op de nucleaire installaties van Iran zou kunnen leiden tot een bredere oorlog met Hezbollah en Hamas, en mogelijk met andere Arabische landen en islamitische organisaties, waaronder de PA en misschien zelfs Israëlische Arabieren.

Dienovereenkomstig kunnen en mogen degenen onder ons die momenteel buiten Israël wonen, Israëli’s die zich in de vuurlinie bevinden niet adviseren. Alleen Israëli’s kunnen in een bepaalde situatie beslissen of ze nu handelen of uitstellen vanwege de menselijke kosten voor Israëlische burgers.

We hebben ons misschien afgevraagd waarom Israël niet optrad tegen Hezbollah in Zuid-Libanon, aangezien de raketten daar enkele jaren geleden werden opgesteld; waarom handelde het niet verder dan tegen Hamas in Gaza; waarom hadden de generaals en Bibi een terughoudendheid om Iran te raken terwijl het veel gemakkelijker was om dat te doen; waarom greep Bibi niet de kans om Iran aan te vallen tijdens de regering-Trump, terwijl Amerika waarschijnlijk op veel ruimere manieren zou helpen dan onder Biden?

In plaats van een veiligheids- of militaire analyse te proberen, kunnen we misschien naar het grote geheel kijken. Terwijl de zaken over de hele wereld tot een “kookpunt” oplopen, inclusief Rusland/Oekraïne en China/Taiwan, en in het bijzonder voor een Israël omringd door door Iran gesteunde terroristische volmachten met duizenden raketten, en een Iran dat vastbesloten is kernbommen te bouwen, en een Arabische sector van onbekende loyalisten, wil ik drie verhalen herhalen over “kokend water”.

De kokende kikker is een verontschuldiging of metafoor die beschrijft dat een kikker langzaam levend gekookt wordt. Het uitgangspunt is dat als een kikker plotseling in kokend water wordt gestopt, hij eruit zal springen, maar als de kikker in lauw water wordt gedaan dat vervolgens langzaam aan de kook wordt gebracht, zal hij het gevaar niet waarnemen, lusteloos worden en niet in staat zijn om te ontsnappen en zal worden doodgekookt. 

Dit verhaal wordt vaak gebruikt als een metafoor voor het onvermogen of de onwil van mensen om te reageren op of zich bewust te zijn van sinistere dreigingen die geleidelijk in plaats van plotseling ontstaan.

Sommige biologen en anderen hebben gesuggereerd dat de metafoor niet waar is, omdat de kikker in het voorbeeld er waarschijnlijk uit zal springen voordat het water kookt. Dus de vraag is of Israëli’s en andere Joden over de hele wereld als kikkers worden die niet in staat of niet bereid lijken om uit het zeer warme water te komen en dus niets doen totdat we te zwak zijn en gekookt worden?

Sta me toe twee verhalen te vertellen over Israëli’s en potten met kokend water.

Eerste versie:

Drie jagers zijn op safari: een Amerikaan, een Brit en een Israëliër. Ze worden gevangen genomen door kannibalen die beginnen met het klaarmaken van de kookpotten. Het kannibaalhoofd vertelt de jagers dat ze nog een laatste wens mogen hebben.

“Wat is je laatste verzoek?” vraagt ​​hij aan de Amerikaan.

“Ik wil graag een biefstuk”, antwoordt hij.

Dus de kannibalen doden een zebra en serveren de Amerikaan zijn steak.

“Wat wil je?” vraagt ​​de kannibaalleider aan de Brit.

“Ik zou graag mijn pijp willen roken”, wat ze hem lieten doen.

Dan vraagt ​​de chef aan de Israëliër: “Wat is je laatste wens?”

‘Ik wil dat je tegen mijn achterste schopt.’

“Wees serieus”, zegt de topkannibaal.

‘Kom op, je hebt het beloofd’, zegt de Israëliër.

“O, oké”, zegt de chef, die de gevraagde trap geeft. Waarop de Israëliër een pistool tevoorschijn haalt, de chef en een paar andere kannibalen neerschiet terwijl de rest wegrent.

De Amerikaan en Brit zijn woedend.

‘Waarom deed je dat niet in de eerste plaats, zodat we dit niet allemaal hoefden mee te maken?’ ze eisen.

Antwoordt de Israëliër: “Wat? Ben je gek? De VN zouden me hebben veroordeeld als de agressor.

Tweede versie:

Drie jagers zijn op safari: een Amerikaan, een Brit en een Israëliër. Ze worden gevangen genomen door kannibalen die beginnen met het klaarmaken van de kookpotten. Het kannibaalhoofd vertelt de jagers dat ze nog een laatste wens mogen hebben.

“Wat is je laatste verzoek?” vraagt ​​hij aan de Amerikaan.

“Ik wil graag een biefstuk”, antwoordt hij.

Dus de kannibalen doden een zebra en serveren de Amerikaan zijn steak.

“Wat wil je?” vraagt ​​de kannibaalleider aan de Brit.

“Ik zou graag mijn pijp willen roken”, wat ze hem lieten doen.

Hoewel ze hun laatste wensen hebben gekregen, zweten de Amerikaan en de Brit echt omdat ze weten dat de dood op hen wacht.

Dan vraagt ​​de kannibaalleider de Israëliër om zijn laatste wens.

De Israëliër reikt in zijn zak, haalt een pistool tevoorschijn en schiet alle kannibalen neer.

De Amerikaan en de Brit zijn boos en vragen de Israëliër waarom hij dat niet eerder heeft gedaan en besparen hen de angst om geconfronteerd te worden met wat een zekere dood leek te zijn.

“Ik wilde je gewoon laten zien dat de dingen er anders uitzien als je voor een pan kokend water staat”, zegt hij.

Het water wordt erg heet en het lijkt erop dat het snel zal overkoken. Of de Israëli’s zich nu wel of niet gedragen als de kikker in het kokende water, ze zullen bekritiseerd worden voor welk militair beleid dan ook. 

Jonge Joden uit de diaspora, vooral degenen die zijn opgeleid aan de streng anti-Israëlische universiteiten of die anti-Israëlische media lezen of bekijken, missen misschien de traditionele morele steun voor wat Israël ook moet doen, aangezien het op de rand van de pot met kokend water zit.

Zijn we sterke en trotse joden of zijn we een stelletje kikkers die gewoon genieten van de warmte van onze bubbelbaden?

Bronnen:

  • naar een artikel van Howard Rotberg “The frog in the boiling water” van 20 december 2021 op de site van Israel National News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.