Hamas en Islamitische Jihad bezweren samen meer terreuraanslagen tegen Israël uit te voeren

Gemaskerde militanten van de Izzedine al-Qassam Brigades, een militaire vleugel van Hamas, houden hun nationale vlag vast terwijl ze marcheren door de straten van het vluchtelingenkamp Nusseirat, centraal in de Gazastrook, 28 mei 2021 [beeldbron: i24News]

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad hebben een akkoord bereikt om de terroristische aanvallen op Israël op te voeren, vooral in Jeruzalem en in Judea & Samaria, meldt The Jerusalem Post .

De door Iran gesteunde groepen zijn ook overeengekomen om de coördinatie tussen hun militaire vleugels, de Izz ad-Din al-Qassam-brigades (Hamas) en de Al-Quds-brigades (PIJ) te verbeteren. De deal werd de afgelopen dagen bereikt tijdens bijeenkomsten van leiders van Hamas en de Islamitische Jihad in Libanon en de Gazastrook.

De deal wordt door Palestijnse politieke analisten gezien als een nieuwe uitdaging voor de Palestijnse Autoriteit, wiens veiligheidstroepen massaal hard optreden tegen Hamas en leden van de Palestijnse Jihad in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Islamitische Jihad (links) en Hamas (rechts) slaan de handen in elkaar

“Hamas en de Islamitische Jihad hopen twee vliegen in één klap te slaan”, zei een analist in Ramallah. “Ze weten dat de aanvallen [PA-voorzitter Mahmoud] Abbas doen lijken de controle over de situatie te verliezen.”

Een functionaris uit Ramallah zei dat de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit “krachtige instructies” hebben gekregen van de Palestijnse leiders om wetteloosheid op in Judea & Samaria te voorkomen.

Acht aanvallen op Israëli’s werden deze maand uitgevoerd in Judea & Samaria en in de Arabische wijken van Jeruzalem, wat de vrees voor een nieuwe golf van terreur deed toenemen.

Op donderdagavond schoten Palestijnse terroristen op een voertuig in de buurt van de Homesh-nederzetting, waarbij een Israëliër werd gedood en twee anderen gewond raakten.

Bronnen:

  • naar een artikelHamas, Palestinian Islamic Jihad agree to step up attacks on Israel” van 19 december 2021 op de site van i24News
  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas, Islamic Jihad announce pact to increase terror attacks against Israel” van 19 december 2021 en een artikelIDF clash with settlers, Palestinians in Homesh area” van 20 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.