Zo vader, zo zoon: de Ottomaanse gouverneur die de Joden van Jeruzalem martelde in het begin van de 17de eeuw

Jeruzalem, 1 januari 2010. Turkse (Ottomaanse) soldaten rusten uit aan de Jaffa Poort van de Oude Stad

In de 17de eeuw woonden er onder de Ottomaanse heerschappij zo’n 3.000 Joden in Jeruzalem. In die eeuw leden ze met name onder de laars van Mohammed Ibn Farouk, intermitterende heerser van Jeruzalem van 1621-1626.

Het grootste deel van de geschiedenis hebben joden buiten het land Israël gewoond, of het nu in welvarende plaatsen of in arme landen is. Eén plaats heeft altijd een vrij kleine Joodse bevolking gehad: het land Israël.

In de 17e eeuw woonden er onder de Ottomaanse heerschappij zo’n 3.000 Joden in Jeruzalem. In die eeuw leden ze vooral een paar verschrikkelijke jaren van vervolgingen, arrestaties en hongersnood, die jaren en decennia daarna in het collectieve joodse geheugen bleven.

De man die verantwoordelijk was voor al die ontberingen was Mohammed Ibn Farouk, intermitterende heerser van Jeruzalem van 1621-1626. Vroeger benoemde het Ottomaanse Rijk heersers over grote gebieden (provincies) en kleinere gebieden (Sanjaks):

De verdeling van het Heilig Land in sanjak (provincies) tijdens de Ottomaanse bezetting

Deze heersers hebben hun titel niet geërfd, omdat de sultans geen lokale dynastieën wilden creëren. In plaats daarvan moesten ze de positie kopen, reguliere belastingen betalen aan de Ottomaanse sultans en hen helpen met troepen en voorraden in tijden van oorlog.

Ibn Farouks vader slaagde erin dit systeem binnen te dringen en heerser te worden over het Jeruzalem Sanjak. Hij was berucht als een afperser en een oplichter, die zou stelen van wie hij maar kon. Toen de vader in 1621 stierf, probeerde zijn zoon hem te vervangen door de heerser van Damascus en enkele functionarissen in het Ottomaanse rijk af te kopen en door de huishoudmanager van zijn vader te vermoorden, die blijkbaar voor de baan voorbestemd was.

Al snel werd Ibn Farouk uit zijn positie verwijderd, maar hij bleef aan de zijde van de Ottomanen vechten in verschillende veldslagen en verwierf genoeg geloofwaardigheid en fortuin om de positie eind 1624 opnieuw te kopen en zijn zegevierende terugkeer naar Jeruzalem te maken. De joden in de stad eerden hem met geschenken, maar ontdekten al snel dat hij nog erger was dan zijn vader. Ibn Farouk eiste hogere vergoedingen van de Joden en dreigde de rijke en sterke figuren van de gemeenschap te arresteren als ze niet zouden voldoen.

Ibn Farouk was niet zomaar een Jodenhater. Hij liep extra mijlen om te mishandelen en te martelen, niet alleen de joden, maar ook de christenen in Jeruzalem, die enorm leden toen hij probeerde het plaatselijke Franciscaner klooster te chanteren en de christelijke leiders dwong Jeruzalem te ontvluchten. Zelfs de moslims hadden hun deel van de ellende voor zijn rekening, en hij perste zelfs Turkse kooplieden af ​​die gewoon door de stad liepen. De enige mannen die hij respecteerde waren de lokale elites, die hij vleide om zijn macht te behouden. Een unieke coalitie van christenen, joden en moslims werd naar de heerser van Damascus gestuurd om te klagen over de brute acties van Ibn Farouk.

Turkse officieren buiten de Jaffa-poort, Jeruzalem aan het einde van de 19e eeuw [beeldbron: Beit Hatfustot: Museum van het Joodse Volk]

Naarmate de tijd verstreek, namen de zaken een wending. Ibn Farouk verliet af en toe de stad om vergaderingen in Damascus of Istanbul bij te wonen. Hij liet zijn twee zwagers, Atman en Ibrahim, de baas, die de inwoners van Jeruzalem op brute wijze bleven mishandelen.

In 1625 bereikte de wreedheid jegens de joden een hoogtepunt. Net toen het even rustig leek en Ibn Farouk weg was, durfden een paar Joden hun schuilplaats te verlaten om in de synagoge de “Selichot”-gebeden op te zeggen. Al snel werden alle Joodse hoogwaardigheidsbekleders gearresteerd, waaronder een vooraanstaande oudere rabbijn uit Polen, Isaiah ben Abraham Horowitz, bekend als Shelah Hakadosh.

De Joodse gemeenschap werd gedwongen een enorm losgeld van 20.000 Gerush te betalen. Omdat ze maar de helft van dat bedrag konden ophalen, bleven enkele leiders in de gevangenis. Na de vakantie keerde Ibn Farouk terug. Hij bleef Joden vervolgen en arresteren, hoge losgeld eisen voor hun vrijlating en de gevangenen martelen. De Ottomaanse autoriteiten stuurden telkens een andere rechter om deze zaken te onderzoeken. Een van hen bleek een oplichter te zijn, die de joden vergoedingen afdwong voor bescherming die hij nooit gaf.

Bidden aan de Kotel (Klaagmuur) in 1913, vier jaar voor het einde van de Ottomaanse tijd

Naast willekeurige arrestaties, verdwijnende financiële middelen en constante terreur, leden de Joden honger. Jeruzalem werd gedeeltelijk belegerd toen Ibn Farouk het fort bezette dat eigendom was van de sultan, en de centrale regering begon hem te verdenken van het plannen van een opstand. De joden buiten Jeruzalem genoten van een beter leven, maar durfden de stad niet te verlaten uit angst voor de voortdurende vervolgingen van Ibn Farouk.

Historicus Eldad Zion suggereert een andere verklaring in zijn lezing van ‘The Swords of Jerusalem’, een Joods werk dat de ontberingen en ellende van die periode beschrijft. Het lijkt erop dat de Joden werden gegrepen door een sterke messiaanse passie. Ze zagen dat hun lijden en ellende overeenkwamen met kosmische gebeurtenissen en dachten dat de plagen die hen overkwamen zouden kunnen betekenen dat hun redding nabij was.

Dit kan ook verklaren waarom Shelah aanvankelijk weigerde Jeruzalem te verlaten en pas na zijn arrestatie en vrijlating haastte om te ontsnappen. Net als andere joden beschouwde hij het wonen in Jeruzalem als een heilige daad en geloofde hij dat het redding zou bespoedigen.

Hoge Turkse officieren bezoeken de Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem aan het begin van de 20ste eeuw [beeldbron: Beit Hatfustot: Museum van het Joodse Volk]

De verlossing kwam niet, maar de troepen van de sultan wel. De Ottomanen werden zich steeds meer bewust van de acties van de tiran in Jeruzalem en vermoedden dat hij probeerde hun centrale regering in Istanbul te ondermijnen. Hij realiseerde zich eind 1626 dat het Ottomaanse leger dat Jeruzalem naderde hem naderde en vluchtte in het holst van de nacht. De orde is eindelijk hersteld. De Joden bleven achter met enorme schulden en een slinkende gemeenschap die 70% minder telde dan die voorafgaand aan deze gebeurtenissen.

Tijdens de vier eeuwen van Ottomaanse heerschappij, zag Jeruzalem geen gebrek aan corrupte en problematische heersers, die hard waren voor de Joden en af ​​en toe exorbitante vergoedingen eisten, waardoor de Joden gedwongen werden leningen en toelagen van Joden in de diaspora te zoeken of hun goederen te verpanden.

Maar Ibn Farouks begeerte naar rijkdom en autoriteit was in alle opzichten extreem. Vele jaren later voegden de Joden beledigingen en vloeken toe wanneer ze zijn naam noemden en zijn regering ‘de grote schande’ noemden.

Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden. De Britten zullen zich pas in mei 1948 terugtrekken na de heroprichting van de Joodse staat  [beeldbron: Toren van David Museum] 

Bronnen:

  • naar een artikelLike Father, Like Son: The Ottoman Governor Who Tortured the Jews of Jerusalem” van 19 januari 2019 op de site van Haaretz
  • een artikel op deze blog Joden en antisemitisme tijdens het Ottomaanse rijk (1299-1922)” van 13 oktober 2021
  • naar een artikel “History of the Jews in Turkey” en een artikel “History of the Jews in the Ottoman Empire” en een artikel “Antisemitism in Turkey” en een artikel “History of the Jews under Muslim rule” op de site from Wikipedia, the free encyclopedia
  • ♦ naar een artikel van Uzay Bulut “Jews in Turkey: A History of Persecution” van 13 december 2016 op de site van Armenian Weekly
  • ♦ naar een artikel “Turkish Writer Exposes Persecution of Jews in Turkey” van 19 april 2017 op de site van Sassounian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.