Waarom een dubbele standaard hanteren voor geweld in Judea & Samaria?

Palestijnen gooien stenen als reactie op de interventie van de Israëlische strijdkrachten tegen Palestijnse demonstranten in Nablus, in Judea & Samaria op 2 augustus 2021 [Nedal Eshtaya/Anadolu Agency]

Beweringen over een piek in geweld onder kolonisten haalden de krantenkoppen, terwijl ‘routinematige’ terreuraanslagen, waaronder moord door Palestijnse Arabieren op Joden, worden gebagatelliseerd of als gerechtvaardigd worden behandeld.

Voor de toevallige waarnemer van nieuws uit het Midden-Oosten, lijkt het erop dat het grootste verhaal dat de laatste tijd uit Israël komt, is wat sommige media beschrijven als een toename van kolonistengeweld tegen Palestijnen. 

Volgens B’Tselem, een anti-kolonistengroep die niettemin door westerse publicaties wordt behandeld alsof ze een onpartijdige en objectieve bron is, is het aantal aanvallen door joden die in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen op naburige Arabieren naar verluidt met bijna 50 procent gestegen in het vorige jaar. 

In dit veelzeggende verhaal maken radicale joden – gemotiveerd door door nationalisme geïnspireerde haat tegen Arabieren – zich schuldig aan talrijke gevallen van stenengooien en zelfs schieten, samen met zogenaamde ‘prijskaartje’-aanvallen waarbij Palestijns eigendom wordt vernield.

De vraag die we zouden moeten stellen over de hype van de dreiging van geweld door kolonisten, is niet of het waar is dat een klein percentage van de inwoners van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria confrontaties met Palestijnen is aangegaan of dat sommigen de wet hebben overtreden door geweld te plegen. 

Het gaat erom of de beslissing van activistische groeperingen en sommigen in de media om deze incidenten te behandelen als symbolisch voor waarom het verkeerd is voor Joden om in de gebieden te wonen, gerechtvaardigd is, en ook waarom de focus op geweld door kolonisten bijna altijd verstoken blijft van de bredere context van wat er op de Westelijke Jordaanoever veel vaker gebeurt: dagelijkse aanvallen op Joden door Arabieren, waaronder moord.

Hoewel Arabisch geweld nodeloze Joodse reacties of represailles niet rechtvaardigt, is er iets mis als een paar Joden die met stenen gooien veel belangrijker worden geacht dan het feit dat aanvallen op Joden in dezelfde gebieden min of meer de nationale sport van Palestijnen is.

De dubbele standaard is wat schandalig is. Alle honderdduizenden Israëli’s die leven in wat de internationale gemeenschap beschouwt als “bezet gebied” en, bij uitbreiding, de hele Joodse bevolking van het land, worden op de een of andere manier verantwoordelijk gehouden voor de misdaden van enkelen. 

Maar tegelijkertijd worden exponentieel grotere hoeveelheden Palestijns geweld als onopvallend of op de een of andere manier gerechtvaardigd beschouwd. Als dat zo is, dan is het duidelijk dat het onderwerp hier niet zozeer het gedrag van de kolonisten is, maar de delegitimering van joden.

Illegaal gedrag kan niet worden gerechtvaardigd, zelfs niet als het komt na zoveel aanvallen op Joden. Maar het publiekelijk op de borst kloppen van de kolonisten en de zogenaamde morele tol van de ‘bezetting’ is niet alleen onevenredig.

Het maakt ook deel uit van een verhaal dat bedoeld is om geweld tegen Joden te vergoelijken, te rationaliseren en zelfs te rechtvaardigen omdat ze de moed hebben om in delen van het Joodse thuisland te wonen waar Arabieren ze niet willen.

Degenen die dit beschouwen als een extra reden om de kolonisten of het zionisme te demoniseren, overdrijven niet alleen het probleem; ze blazen het op om een ​​zaak te steunen die niet tot doel heeft de grenzen van Israël aan te passen, maar om de Joodse staat te vernietigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jonathan S. Tobin “Why the double standard on West Bank violence?” van 17 december 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.