Maakte Italiaanse regering een terroristische aanslag mogelijk op de synagoge van Rome in 1982 ?

De Palestijnse terroristische aanslag van 9 oktober 1982 op de Grote Synagoge van Rome, waarbij de tweejarige Stefano Gaj Tachè werd gedood

De Italiaanse regering lanceerde een onderzoek naar documenten die twee weken geleden werden gepubliceerd en waarin beweerd wordt dat de autoriteiten een oogje dichtknijpen voor Palestijnse terreuraanslagen tegen Joden, waaronder de dodelijke aanslag op de Grote Synagoge van Rome in 1982,  meldde het Italiaanse dagblad  La Repubblica vorige week. 

Uit de documenten bleek dat de Italiaanse regering al in de jaren zeventig een overeenkomst had gesloten met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie om aanvallen op Joodse doelen te negeren zolang niet-joodse gebieden in Italië en Italiaanse bezittingen in het buitenland ongedeerd bleven. 

Uit kranten bleek ook dat de Italiaanse inlichtingendienst over informatie beschikte over de geplande aanval van de PLO op de synagoge in Rome – waarbij een peuter werd gedood en 37 mensen gewond raakten – maar deze niet stopten. 

Aan de Grote Synagoge van Rome na de aanslag van 9 oktober 1982

Enrico Borghi, een lid van de Italiaanse parlementaire commissie voor de veiligheid van de republiek,  verklaarde op donderdag tegenover de Italiaanse krant La Repubblica:

“Negenendertig jaar later is de tijd voor ons gekomen om de waarheid te horen. Een staat moet volledig in het reine komen met zijn eigen geschiedenis.” 

Op 9 oktober 1982, op de Simchat Torah feestdag, gooiden verschillende gewapende aanvallers handgranaten naar de gelovigen die na de dienst de synagoge begonnen te verlaten en de menigte besproeiden met machinegeweervuur. 

Uit de documenten bleek dat de Italiaanse interne inlichtingendienst de regering verschillende keren waarschuwde dat Palestijnen van plan waren om Joodse doelen in Rome aan te vallen, met de synagoge bovenaan de lijst van mogelijke doelen. 

Een andere waarschuwing aan het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken citeerde een “meestal betrouwbare bron” die zei dat de Abu Nidal-groep van de PLO een aanval plande tijdens de feestdagen. 

Ondanks de waarschuwingen werd de beveiliging rond de Joodse sites echter niet verhoogd. Uit documenten bleek zelfs dat op de dag van de aanslag het politievoertuig dat tijdens vakanties gewoonlijk buiten de synagoge stond, afwezig was. 

De aanval vond plaats enkele maanden na het begin van de Libanonoorlog van 1982, en een paar weken nadat de toenmalige voorzitter van de PLO Yasser Arafat Italië bezocht: 

Voormalig Italiaanse premier Giulio Andreotti verwelkomde de gewapende Palestijnse leider van de PLO, Yasser Arafat, als gast van de Interparlementaire Unie, in Montecitorio in september 1982, slechts enkele weken voor de aanslag op de Grote Synagoge van Rome

Bronnen:

  • naar een artikel Erez Linn “Did Italian government’s inaction enable 1982 terrorist attack on Rome synagogue?” van 19 december 2021 op de site van Israel Hayom
  • een artikel op deze blogTweesnijdend antisemitisme: ‘Joodse levens zijn belangrijk’” van 16 december 2021
  • naar een artikel van Fiamma Nirenstein “Double-edged anti-Semitism” van 12 december 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelItaly opens probe on past secret ties with Palestinian assailants” van 19 december 2021 op de site van i24News
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.