Ruim 10.000 bedreigde Joodse begraafplaatsen in Oost- en Centraal-Europa 

Bedreigde Joodse begraafplaats in Zambrow, Polen

Er zijn maar liefst 10.000 Joodse begraafplaatsen in Oost- en Centraal-Europa! 

Deze ongelooflijke statistiek kwam aan het licht in het deskundige en gedetailleerde onderzoek dat het European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF), een internationale organisatie die zich inzet voor het lokaliseren, in kaart brengen en behouden van Joodse begraafplaatsen, uitgevoerd voor de Europese Unie. 

Het immense aantal schokte zelfs de meest ervaren experts in het veld. Ze geloofden dat er niet meer dan een paar honderd begraafplaatsen waren die de Holocaust en het verstrijken van de tijd hadden overleefd. 

Vóór de Holocaust waren er ongeveer 20.000 Joodse begraafplaatsen in Oost- en Centraal-Europa; de helft daarvan is van de aardbodem verdwenen. Helaas is de fysieke toestand van degenen die overblijven betreurenswaardig, waarvan de meeste zijn blootgesteld aan de ongelukkige tand des tijds. 

Verwaarloosde begraafplaatsen werden beschadigd door barre weersomstandigheden in de afgelopen decennia, antisemitische aangewakkerde vernielzucht en zorgeloze hebzucht die de aankoop van het verlaten land zag voor de bouw van woon- en kantoorgebouwen, winkelcentra en sportvelden. 

Een kleine minderheid van de begraafplaatsen is verbazingwekkend goed bewaard gebleven, ondanks dat er in decennia geen Joden zijn geweest die ze hebben bezocht.

Een team van experts dat het onderzoek uitvoerde, ging van land tot land en onderzocht, onderzocht en meette in elke stad, elk dorp en elk dorp. Het team gebruikte alle beschikbare tools – oude kaarten, moderne en historische luchtfoto’s, geavanceerde technologische apparaten zoals drones en UAV’s, en getuigenissen van de lokale bevolking – om de exacte grenzen van de begraafplaatsen in kaart te brengen en te definiëren. ESJF heeft nu van bijna elk van de duizenden onderzochte begraafplaatsen in een digitaal bestand.

Honderden massagraven verspreid over Oost-Europa van degenen die door de nazi’s zijn vermoord, werden toegevoegd aan de lijst van duizenden begraafplaatsen. De toestand van zowel de begraafplaatsen als de massagraven is erbarmelijk en in de zevenenzeventig jaar die zijn verstreken sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn veel begraafplaatsen verwoest. De graven van vele tzaddikim – rechtvaardige religieuze leiders – die werden gezien als spirituele centra, die de massa naar zich toe trokken, werden met de grond gelijk gemaakt.

Deze begraafplaatsen waren een van de eerste doelen in de genocideplannen van de nazi’s, omdat ze precies wisten hoe belangrijk de begraafplaatsen waren voor het Joodse volk. Onze ouders en grootouders, onze wortels, ons verleden en onze geschiedenis – dit zijn de fundamenten waarop een Jood overleeft en komen tot uitdrukking op elke begraafplaats die de nazi’s probeerden te vernietigen.

Het onderzoek, uitgevoerd in een ongekende omvang, is slechts een van de projecten die zijn georganiseerd en uitgevoerd door ESJF, de organisatie die zich tot doel heeft gesteld de Joodse begraafplaatsen in Europa te redden. 

Gedurende haar zevenjarige bestaan ​​heeft ESJF ongekende resultaten behaald, met het behouden en beschermen van 225 begraafplaatsen in vijf landen (per oktober 2021). 225 begraafplaatsen! Een ongelooflijke prestatie en de eerste in zijn soort sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bronnen:

  • naar een artikel10,000 Jewish Cemeteries in Eastern and Central Europe are in Danger of Destruction and Urgently Need Preservation” van 16 december 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Linda Gradstein “Grave situation: The effort to save Eastern Europe’s Jewish cemeteries – European Jewish Cemeteries Initiative, ESJF, has restored more than 100 graveyards in central and eastern Europe since its creation in 2015” van 8 september 2018 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “EU gives $1.1 million toward preserving Jewish burial sites” van 10 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • ♦ een artikel op deze blog “Europese Unie financiert project om Joodse begraafplaatsen in Oost-Europa in kaart te brengen” van 11 januari 2019 en een artikel “Nazi luchtfoto’s van WOII helpen om Joodse begraafplaatsen op te sporen en beschermen” van 30 september 2018 en een artikel “Ernstige situatie: de inspanning om de Joodse begraafplaatsen van Oost-Europa te redden” van 18 september 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.