Kantonisme: De afschuwelijke tijd toen Joodse kinderen werden gedwongen om 25 jaar te dienen in het Russische leger

In 1827 publiceerde tsaar Nicolaas I het rekruteringsbesluit waarin werd opgeroepen tot de dienstplicht van Joodse jongens tussen de 12 en 25 jaar. Deze jongens stonden bekend als kantonisten; afgeleid van de term ‘kanton’ die verwijst naar het woord ‘militaire kampen’ waarnaar ze werden gestuurd.

Dienstplichtigen onder de 18 jaar werden toegewezen om in voorbereidende instellingen te leven totdat ze oud genoeg waren om formeel in het leger te gaan. De 25 dienstjaren vereisten dat deze rekruten werden geteld vanaf de leeftijd van 18, zelfs als ze al vele jaren in militaire instellingen hadden doorgebracht voordat ze die leeftijd bereikten.

Toen op 26 augustus 1827 Nicholas I (regeerperiode 1825-1855) zijn Ustav rekrutskoi povinnosti (Statuut inzake dienstplicht ) uitvaardigde, werd de Joden in Rusland tot militaire dienst verplicht en verloren hun eerdere voorrecht om een afkoopsom te geven in ruil voor de dienstplicht.

Daarmee volgde hij een beleid in overeenstemming met Europese verlichte monarchieën, die probeerden “hun” Joden te transformeren van een middeleeuwse zakelijke entiteit tot gebruiksvoorwerpen die geïntegreerd waren in de samenleving waarmee Joden rechten en plichten deelden. 

Dat was het patroon dat in Oostenrijk werd bedacht onder het bewind van Jozef II (r. 1780–1790), die de joden onderwierp aan de staatsbureaucratie; hen een verplicht Duits onderwijs opgelegd; hun woon-, handels- en, en economische rechten; en wierp hen in het leger.

Nicholas I, geadviseerd door zijn minister van Financiën Egor Kankrin, geloofde nooit in het utilitaire effect van enige vorm van hervorming dan bureaucratisch en vertrouwde nooit enige vorm van onderwijs dan militair. Bovendien impliceerde modernisering in Rusland, te beginnen met Peter de Grote, routinematig militarisering. 

Omdat in de ogen van Nicholas het leger de enige echte onderwijsinstelling was, vond hij dat Joden soldaten moesten worden: in het leger zouden ze niet alleen Russisch leren, maar ook nuttige vaardigheden en  ambachten en zouden ze uiteindelijk loyale onderdanen worden. In tegenstelling tot Joseph, die de Joden moderniseerde door middel van burgerlijke integratie en acculturatie, probeerde Nicholas hen voornamelijk te moderniseren door middel van dienstplicht.

Joodse soldaten uit Ostrołęka, tijdens een sabbatsmaaltijd, Łomża (nu in Polen), 1905. De Hebreeuwse inscriptie luidt: „Soldaten eten koosjer voedsel.” Gemerkt met een x: J. Stolin, die later naar Amerika emigreerde. (YIVO)

Na de dood van Nicholas werd de ambiguïteit van deze modernisering à la Russe het middelpunt van het Russisch-joodse politieke en literaire debat. Sociale integratie via het leger bleek een gemengde zegen. Volgens de principes van utilitarisme, homogeniteit en standaardisatie ontwierp de Russische militaire bureaucratie een complex corpus van wetten die de Joodse dienstplicht en dienstregeling regelden. 

Volgens deze regels moesten Joden zoveel dienstplichtigen leveren als nodig waren van de soslovie (Russische belastingbetalende nalatenschap) waartoe ze behoorden – gewoonlijk vier dienstplichtigen van elke duizend onderdanen. Joden die gecertificeerde ambachtslieden, gildehandelaren en geestelijken waren, genoten dezelfde vrijstelling van dienstplicht die werd verleend aan leden van de overeenkomstige pravoslavnye (Russisch-orthodoxe) landgoederen.

Alle rekruten, inclusief joden, moesten 25 jaar in het leger dienen, en als ze trouwden, werden hun nakomelingen, als kinderen van Russische soldaten, het patrimonium van het leger en waren ze voorbestemd om naar scholen voor soldatenkinderen te gaan, getiteld kantonistskie uchebnye zavedenia (instellingen van de kantonisten). 

Joden hadden wettelijk recht op godsdienstvrijheid, inclusief het recht om de meeste belangrijke religieuze feestdagen te vieren, als hun vieringen hun trainingsschema’s niet in de weg stonden.

Toch waren er enkele verschillen tussen joden en niet-joden: het belangrijkste was dat joden tussen 12 en 25 jaar dienstplichtigen moesten leveren, terwijl voor anderen de dienstplichtigen tussen 18 en 35 waren. Dit systeem verraadde de utilitaire agenda van de wet; om de joden productief te maken, moesten de militairen degenen opstellen die nog vatbaar waren voor invloeden van buitenaf. 

Naast blijvende juridische complexiteit, ondervonden Joden een significante en alomtegenwoordige discrepantie tussen de letter van de wet en de uitvoering ervan, kenmerkend voor het Russische staatsbestuur.

In tegenstelling tot verlichte joden in het Poolse congreskoninkrijk die pleitten voor joodse persoonlijke legerdienst om hun patriottisme te bewijzen en hen uiteindelijk volledige emancipatie te brengen, hadden joodse gemeenteoudsten in het hele  Vestigingsgebied gegronde twijfels over de goede wil van de Russische autoriteiten. 

Vóór de publicatie van het statuut realiseerden de joden zich dat de dienstplicht de traditionele status van hun gemeenschap in gevaar bracht. Dienovereenkomstig stroomden Joden naar tsadikim als Avraham Yehoshu’a Heshel (d. 1825), op zoek naar voorbede bij de Almachtige. Gesteund door chassidische tsadikim en rijke joden zamelden ze geld in om staatsfunctionarissen om te kopen, vergeefs worstelden ze om te voorkomen dat de wet op de joodse dienstplicht werd uitgevoerd.

Ironisch genoeg werden gemeenteleiders na 1827 gemachtigd om de ontwerplijsten op te stellen (Rus., rekrutskie skazki ) en dienstplichtigen te selecteren (rekruty). Om de economische, sociale en morele integriteit van de Joodse samenleving te beschermen, bemiddelden gemeenteoudsten eerst bij de militaire autoriteiten en de tsaar om ervoor te zorgen dat het voorrecht voor Joodse soldaten om het Jodendom te beoefenen, werd afgedwongen, vooral voor minderjarigen. 

Ten tweede deden ze hun best om “niet-nuttige joden” op te nemen in de ontwerplijsten, zodat de hoofden van belastingbetalende middenklassefamilies overwegend vrijgesteld waren van dienstplicht, terwijl alleenstaande joden, evenals ketters (mensen met maskers) , bedelaars, verschoppelingen en weeskinderen werden opgeroepen. Ten derde gebruikten ze hun macht om protesten te onderdrukken en potentiële informanten te intimideren die probeerden de willekeur van de kahal aan de Russische regering bloot te leggen.

In sommige gevallen lieten gemeenteoudsten de meest bedreigende informanten vermoorden (de Ushitsa-zaak, 1836). Tegen het einde van de jaren 1840 en het begin van de jaren 1850, toen het quotum verdubbelde voor Russen en verviervoudigd voor Joden, en vooral tijdens de Krimoorlog van 1854-1855, hadden Joodse gemeenschapsleiders hun voorraad onbruikbare onderwerpen al lang uitgeput. 

Om het steeds groter wordende quotum te vullen, namen kahal- oudsten hun toevlucht tot de hulp van khapers ( Jid ., catchers) – Joden die hun broeders van elke leeftijd en van elke status grepen en hen overhandigden aan dienstplichtcentra. In de joodse herinnering viel de driejarige periode van khapers (1852-1855) samen met het hele dienstplichtsysteem van Nicholas I.

Bij het eerste ontwerp van 1827 waren ongeveer 1.800 Joodse dienstplichtigen betrokken, van wie de helft, op besluit van de kahal , waren kinderen (het ontwerp van kinderen werd wettelijk stopgezet in 1856, maar duurde in feite tot 1859). Met uitzondering van de Krimoorlog, bleef het aantal 2.000-3.000 Joodse dienstplichtigen per dienstplicht ongewijzigd voor het Russische leger van vóór de hervorming. 

Om de doeltreffendheid van het ontwerpsysteem te vergemakkelijken, stelden de militaire autoriteiten voor om Rusland te verdelen in noordelijke, zuidelijke, oostelijke en westelijke “dienstplichtzones” en de heffing werd jaarlijks voor slechts één van hen aangekondigd. 

Er waren jaren dat de Pale of Joodse nederzetting buiten de dienstplicht bleef. Zo zonden de joden vóór de feitelijke afschaffing van de dienstplichtzones tijdens de Krimoorlog, die berucht was om de jaarlijkse dienstplichten die het gehele rijk omvatte, zo’n 1.500 dienstplichtigen per jaar naar het leger, een aantal dat tegen het einde van de negentiende eeuw vijf tot zes keer aangroeide.

In 1843, na de uitbreiding van het dienstplichtsysteem tot het Koninkrijk Polen , voegden zo’n 1500-2000 volwassen Poolse joden zich per dienstplicht bij andere joodse soldaten uit de Pale of Settlement. Joden van 18 jaar en ouder werden verdeeld over marine- en legerregimenten, terwijl kinderen naar zo’n 25 kantonistische bataljons (scholen) werden gestuurd, zowel binnen als buiten de Pale of Settlement (verplichte vestigingsgebied voor Jdden). Die joodse kantonisten die de leeftijd van 18 jaar bereikten, werden vervolgens overgeplaatst naar het leger.

Onder volwassen joden werden de meeste lagere rangen geschikt bevonden voor gevechtsdienst. Als onderdeel van het trainingscurriculum leerden zowel joden als Russische soldaten productieve vaardigheden, maar er waren meer joden onder hen die het vak beheersten dan niet-joden. Volgens militaire statistieken vertoonden joden aanzienlijk meer discipline en een lager misdaadcijfer. 

Voor routinematig ondervoede en onderuitgeruste soldaten – zowel joden als niet-joden – behoorden diefstal van voedsel en illegale handel in munitie tot de meest kenmerkende misdaden. Echter, in tegenstelling tot Russische lagere rangen, kwamen Joodse soldaten nooit in opstand tegen hun commandanten, en zelfs in de nasleep van de revolutie van 1905 kwamen ze niet in het middelpunt van de militaire muiterijen.

Joodse soldaten waren de eersten onder de Joden in Oost-Europa die een Russisch-joodse dubbele identiteit ontwikkelden. Gescheiden van hun families en gemeenschappen waren Joodse lagere rangen, vooral degenen die buiten de Pale (Vestigingsgebied) dienden, noch volledig oplettende Joden, noch volledig geassimileerd in het Russisch-orthodoxe, overwegend van boeren afkomstige milieu. 

De meeste Joodse soldaten bleven bij elkaar en hielpen elkaar om sporen van gemeenschappelijke identiteit te bewaren. Dit verklaart gedeeltelijk het lage aantal dopen onder hen (maximaal 2% in een bepaald jaar tussen 1827 en 1874).

Hoewel het leger zich niet hield aan zijn verplichting om aalmoezeniers (rabbijnen) naar regimenten met meer dan 300 Joodse soldaten te sturen, gaven de lokale regimentsautoriteiten de Joden routinematig ruimte voor gebedsgroepen, om diensten te houden op de sabbat en de festivals, en zelfs om geld in te zamelen voor de aankoop van eigen Tora- rollen. 

Joden die dienden in regimenten die in het Vestigingsgebied waren ingekwartierd, mochten individueel en collectief in contact blijven met nabijgelegen Joodse gemeenschappen. Degenen die buiten het Vestigingsgebied legerdienst hebben doorgebracht, mochten zich daar permanent vestigen na hun overplaatsing naar het reservaat en hun eigen Joodse gemeenschappen stichten.

Geïnteresseerd in discipline en controle, gaf het pragmatisch ingestelde oorlogsministerie toestemming voor de oprichting van gebedshuizen en synagogen voor Joodse soldaten. 

Dientengevolge ontstonden, lang voor de ontmanteling van het Vestigingsgebied in 1917, permanente en niet onbelangrijke Joodse gemeenschappen rond de congregaties van Joodse reserve-soldaten in Archangel’sk, Irkoetsk, Nikolaev, Nizhnii Novgorod, Omsk, Perm’, Petrozavodsk, Semipalatinsk, Simbirsk , Tiumen, Tobol’sk, Tomsk, Tula, Tver’, Ufa, Vladivostok en andere steden in zowel Europese als Aziatische delen van het Russische rijk tot ver buiten het Vestigingsgebied.

Het Vestigingsgebied 1791-1917

Het voor Joden verplichte Vestigingsgebied in Oost-Europa (1791-1917)

Het Vestigingsgebied (in het Russisch chertá osédlosti) werd in 1791 opgericht door Tsarina Catharina II, aka Catharina de Grote, na verschillende mislukte pogingen van haar voorgangers, met name Tsarina Elizabeth Petrovna, om de Joden helemaal uit Rusland te verwijderen, tenzij ze zich bekeerden tot de Russische christen orthodoxie, de staatsgodsdienst. 

Het gebied lag ten westen van het Russische Rijk met verschillende grenzen dat bestond van 1791 tot 1917 (kaartje hieronder: geel ingekleurd), waarin de Joden verplicht moesten wonen. Daarbuiten was het wonen van Joden – permanent of tijdelijk – verboden of straffe des doods. 

Op zijn hoogtepunt telde het Vestigingsgebied, met inbegrip van de nieuwe Poolse en Litouwse gebieden, een Joodse bevolking van meer dan vijf miljoen inwoners en vertegenwoordigde op dat moment het grootste deel (40 procent) van de Joodse bevolking ter wereld. Na de Oktober Revolutie van 1917 werd het Vestigingsgebied opgeheven.

Kantonisten

Het lot van zo’n 40.000 joodse kindsoldaten die in het leger dienden was anders dan dat van oudere joodse soldaten, maar was vergelijkbaar met dat van katholieke kinderen van Poolse afkomst die naar kantonistische bataljons waren overgebracht. Slechts een vijfde van de bataljons bevond zich binnen of zeer dicht bij het Vestigingsgebied. 

Anderen waren zo ver weg als Kazan, Saratov of Tomsk. Net als vertegenwoordigers van alle geloofsovertuigingen werden joodse kinderen opgeroepen tussen de leeftijd van 8 en 13, maar joden mochten, net als katholieken – maar in tegenstelling tot de Russisch-orthodoxe, die een overweldigende meerderheid vormden in de bataljons – niet bij hun ouders blijven tijdens hun studie in de kantonistische scholen.

Voor alle kantonisten begon de dienstperiode van 25 jaar nadat de soldaten de leeftijd van 18 jaar hadden bereikt en in het leger waren verdeeld. De verspreidingspatronen van de 18-jarige kantonisten toonden aan dat joden niet werden gediscrimineerd: ze vertoonden vergelijkbare gemiddelde geletterdheid, fysieke vaardigheden en trainingsresultaten en werden in dezelfde leger- en marine-eenheden gestuurd als christelijke afstuderende kantonisten. Een vergelijking tussen gedoopte en niet-gedoopte joodse kantonisten wijst op relatief onbeduidende voordelen die eerstgenoemden genoten ten opzichte van laatstgenoemden.

Militaire autoriteiten verwierpen de smeekbeden van familieleden van kinderen en ontzegden joodse kantonisten het voorrecht van een aparte koosjere keuken en, in veel gevallen, van het beoefenen van het jodendom. Net als lutheranen, katholieken, moslims en heidenen werden joodse kantonisten niet zelden gedwongen tot de Russisch-orthodoxe geloofsbelijdenis, een proces dat vóór het begin van de jaren 1840 in de meeste gevallen een lokaal initiatief was geweest in plaats van een staatsbeleid. 

In 1842 nam Nicolaas I, die de mate van kerstening in het leger nauwlettend in de gaten had gehouden, echter een besluit om dit proces goed te keuren, het initiatief van militaire commandanten aan te moedigen, extra parochiepriesters naar de bataljons te sturen voor propaganda en maximale clementie te bekrachtigen met betrekking tot de voorwaarden en formaliteiten voor de doop, en het toekennen van geldelijke beloningen voor de pas gedoopten.

Na de Februarirevolutie van 1917 annuleerde de voorlopige regering alle anti-joodse voorschriften in het leger, waardoor de hogere mobiliteit voor de Joden mogelijk werd en de deuren van officiersscholen voor hen opengingen. 

Misschien betekende het onevenredige aantal joden in de hoogste posities in het commando van het Rode Leger dat joden de neiging hadden zichzelf te belonen voor de honderd jaar dienst in het Russische leger op het lagere rangniveau; dat ze het militaire vaartuig onder de knie hadden en het niet schuwden; en dat ze het leger zagen als een centraal instrument voor het verkrijgen van privileges die hen in een niet-liberale samenleving werden ontzegd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yohanan Petrovsky-Shtern “Military Service in Russia” uit 2010 op de site van Jews in Eastern Europe (YIVA)
  • naar een artikel van Larry Domnitch “A horrific era when Jewish boys were forced into 25 years of Russian military service” uit 2004 op de site van Aish.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.