De BBC heeft een serieus probleem met joden en Israël

Zowat 250 demonstranten van Campagne tegen Antisemitisme (CAA) hielden borden omhoog met de tekst ‘BBC News: Stop met Joden de schuld te geven!’ buiten Broadcasting House op maandagavond, 13 december 2021 terwijl zingend: ‘BBC News waar is het bewijs!’ en ‘BBC News vertel de waarheid!’

Vorige week documenteerde HonestReporting de verontwaardiging van de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië nadat de British Broadcasting Corporation (BBC) ten onrechte beweerde dat Joodse jongeren aan de ontvangende kant van een antisemitische tirade zelf “raciale beledigingen” hadden gemaakt tijdens het misbruik.

De zorgvuldige analyse van een audio-opname van het incident liet inderdaad geen twijfel bestaan: de bewering van de BBC is eenvoudig, objectief en aantoonbaar niet gebeurd.

Ondanks een golf van klachten op sociale media, met name op Twitter, waarbij velen beweerden dat de BBC zich schuldig had gemaakt aan de schuld van het slachtoffer en een ‘tweezijdig’ verhaal over een antisemitische aanval had gepusht zonder enig bewijs dat er niet-joodse uitlatingen waren gedaan, blijft de BBC weigeren om de aantijging volledig in te trekken.

De BBC heeft haar verhaal over de aanval wel aangepast, maar alleen om de bewoording van de ongegronde beschuldiging enigszins te wijzigen. De oorspronkelijke passage beweerde dat “enige racistische opmerkingen” over moslims te horen waren vanuit de bus waar de Joodse studenten onderdak zochten. Dit is nu herzien om – nog steeds ten onrechte – te beweren dat er één enkele “laster over moslims” is gemaakt.

Echter, 11 dagen nadat het artikel oorspronkelijk was geüpload naar de BBC-website, meldde de London’s Jewish Chronicle (JC) dat de Metropolitan Police de lokale organisatie Campaign Against Antisemitism (CAA) had geïnformeerd dat er geen bewijs is gevonden van een dergelijke haatdragende taal tegen moslims.

Met het nieuws dat de politie het deel van haar onderzoek dat betrekking had op beschuldigingen van anti-moslim uitlatingen heeft laten vallen, moet de BBC nu alle claims intrekken, haar excuses aanbieden en uitleggen hoe deze ernstige fout in de journalistieke ethiek heeft plaatsgevonden.

Daarom hebben we dubbele klachten ingediend bij de BBC en Ofcom, de door de overheid goedgekeurde onafhankelijke regelgevende instantie die verantwoordelijk is voor de Britse media.

In onze klacht aan de BBC merken we op dat, in tegenstelling tot de beweringen van de BBC, “de politie van Metropolitan het bewijsmateriaal heeft onderzocht en geen dergelijke laster heeft gehoord”, alvorens duidelijk te maken dat de “claim een ​​volslagen schijnvertoning is en diep beledigend voor de Joodse gemeenschap. Er zijn hier geen ‘twee kanten’ van het verhaal. Joden werden misbruikt.”

We merken ook op dat de BBC er niet in is geslaagd het probleem adequaat aan te pakken, ondanks wijdverbreide veroordeling door de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië. In ons bericht aan Ofcom merkten we op: “Het probleem is zo ernstig en zo schandalig, met de BBC die al meer dan 10 dagen weigert zich te verontschuldigen, dat de tussenkomst van Ofcom duidelijk noodzakelijk is.”

Deze aflevering is slechts de laatste in een reeks incidenten die de onpartijdigheid van de BBC ten aanzien van Israël en het Joodse volk in twijfel trekken. 

In mei hielp HonestReporting de antisemitische tweets van verslaggever Tala Halawa aan het licht te brengen, onder leiding van GnasherJew. Nadat een tweet van HonestReporting viraal ging, kreeg de kwestie brede media-aandacht en de  BBC ontsloeg Halawa uiteindelijk  enkele weken later.

En vorige maand  onthulde een  onderzoek van HonestReporting talloze antisemitische sociale berichten van een andere BBC-medewerker, Nasima Begum.

Niet verwonderlijk voor een organisatie die een zogenaamd vernietigend rapport heeft onderdrukt dat haar diepgewortelde anti-Israëlische vooringenomenheid zou hebben blootgelegd .

Het is nu overduidelijk dat de BBC een serieus probleem heeft dat dringend moet worden aangepakt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Miller “HonestReporting Lodges Complaints Following London Police’s Dismissal of Anti-Muslim Slur Claims Against Jews” van 14 december 2021 op de site van Honest Reporting
  • een artikel op deze blog “Chanoeka-tourbus aangevallen door meute die anti-Israëlische leuzen schreeuwen” van 2 december 2021
  • naar een artikel van Laurence Dollimore “Hundreds of protesters accuse the BBC of ‘blaming Jews’ after report on anti-Semitic bus attack suggested it could have been sparked by ‘anti-Muslim slurs’ from the victims” van 14 december 2021 op de site van The Daily Mail
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.