Oekraïne’s gezant: we zouden Jeruzalem de komende maanden als hoofdstad kunnen erkennen

Kiev, 5 oktober 2021. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Israëlische tegenhanger Isaac Herzog schudden elkaar de hand [beeldbron: i24News]

De Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Korniychuk, zei donderdag dat zijn land Jeruzalem binnenkort kan erkennen als de “enige hoofdstad” van Israël, en hoopt in het komende jaar een filiaal van zijn ambassade in de stad te openen, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Korniychuk vertelde The Times of Israel dat hij gelooft dat erkenning een kwestie van maanden is, niet van jaren, maar dat Zelensky bepaalde voorwaarden heeft in de veiligheids- en defensierelatie tussen de landen voordat dat kan gebeuren.

De opmerkingen kwamen op een evenement dat 30 jaar Israël-Oekraïne banden markeert, bijgewoond door de minister van Jeruzalemse Zaken Ze’ev Elkin, die opgroeide in Oekraïne.

Tijdens zijn toespraak op het evenement sprak Elkin de hoop uit dat Zelensky het filiaal in Jeruzalem zou openen, iets dat in de maak is sinds de ambtstermijn van ex-premier Benjamin Netanyahu. Elkin overhandigde Korniychuk vervolgens een 2.700 jaar oud artefact met het woord ‘Jeruzalem’ in het Hebreeuws, en de Oekraïense gezant nam de microfoon en deed de schijnbaar ongecompliceerde aankondiging, volgens bronnen op het evenement.

De verklaring kwam toen de spanningen tussen Oekraïne en Rusland toenemen. Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen zeiden eerder deze maand dat Russische plannen gaande zijn voor een mogelijk militair offensief dat begin 2022 zou kunnen beginnen.

In de nasleep van de protesten in Oekraïne in 2014 waarbij president Viktor Janoekovitsj, een Russische bondgenoot, werd afgezet, annexeerde Moskou het Krim-schiereiland en blijft het de separatisten steunen in het aanhoudende conflict in de Oekraïense Donbas-regio.

Rusland en Israël hebben een doorlopend de-conflictiemechanisme gehandhaafd om spanningen in Syrië te voorkomen, en Jeruzalem is op zijn hoede geweest om de Russische president Vladimir Poetin tegen zich in het harnas te jagen door zijn defensiebetrekkingen met Oekraïne uit te breiden.

De Oekraïense minister van Defensie, Alexey Reznikov, bezocht Israël in november voor de 12e bijeenkomst van het Israëlisch-Oekraïne Gemengd Economisch Comité, waar de  kwestie van Jeruzalem aan de orde kwam, volgens bronnen met kennis van de bijeenkomsten van Reznikov.

Elkin en president Isaac Herzog spraken over de erkenning van Jeruzalem met Zelensky in oktober toen ze in Oekraïne waren voor een ceremonie ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van het bloedbad van Babi Yar, een van de grootste massamoorden op Joden in de Holocaust.

Hoewel de verklaring van de ambassadeur niet neerkomt op officiële erkenning, liet het wel zien in welke richting de banden gaan, vertelde Elkin aan The Times of Israel.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “Ukraine’s envoy: We could recognize Jerusalem as capital in coming months” van 16 december 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.