Israëlische man gedood, twee gewond bij terreuraanslag nabij Nablus in Samaria

Eerstehulpverleners op de plaats van een schietaanval in de buurt van Homesh in Samaria, op 16 december 2021. De 25-jarige Yehuda Dimentman, werden bij de aanval gedood [beeldbron: Hillel Maeir/Flash90]

Een Israëlische man is donderdagavond om het leven gekomen en twee raakten gewond bij een schietaanval buiten een buitenpost van een nederzetting op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, zeiden functionarissen.

Het slachtoffer werd genoemd als Yehudah Dimentman, 25, een vader van een uit de nederzetting Shavei Shomron nabij Nablus in Samaria, centraal Israël.

De terreuraanslag werd gepleegd in Shavei Shomron [*] nabij Homeh en Shechem (Nabloes) in het noorden van Samaria (voorbij de Groene Lijn), zeiden de Israëlische strijdkrachten.

Dimentman en de twee anderen die gewond raakten werden neergeschoten in hun auto toen ze Homesh verlieten, een Joodse gemeenschap nederzetting die verlaten had moeten worden als onderdeel van een ontruiming in 2005.

“De auto werd geraakt door een hinderlaag vanaf de kant van de weg”, zei Brig. Gen. Avi Bluth, commandant van de Judea en Samaria-divisie van de IDF. Volgens Bluth zijn er zeker 10 kogels in de auto geschoten. Dokters trachtten Dimentman nog te reanimeren, die een kritieke nekwond opliep, maar werden gedwongen hem ter plaatse dood te verklaren.

De andere twee slachtoffers liepen lichte verwondingen op door gebroken glas en werden volgens de ambulancedienst van Magen David Adom per ambulance naar het Meir Medical Center in Kfar Saba, Israël gebracht.

Israëlische troepen werden snel ter plaatse ingezet, zetten controleposten op en blokkeerden wegen in het hele gebied in een poging de daders te pakken te krijgen.

Shavei Shomron

[*] Shavei Shomron, een voormalige Jordaanse militaire basis, is een kleine Joodse gemeenschap in Samaria, nabij Homesh, die werd gesticht in 1977 en waar 977 mensen wonen (2019), verdeeld over ca. 175 gezinnen, voornamelijk religieuze Zionisten en moderne orthodoxe Joden.

Hun bestaan aldaar werd bedreigd in de zomer van 2005 toen duizenden Israëliërs door de IDF met veel geweld en machtsvertoon werden verdreven uit 17 Israëlische dorpen en gemeenten van Gush Katif in Gaza in het kader van het Disengagementplan van wijlen premier Ariel Sharon.

Minder bekend is dat tegelijk met Gaza ook op 23 augustus 2005 vier bijkomende Israëlische dorpen in het noorden van Samaria, Homesh, Sa-Nur, Ganim en Kadim, eveneens werden ontruimd. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Judah Ari Gross “Israeli man killed, two injured in northern West Bank terror shooting” van 16 december 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.