Tweesnijdend antisemitisme: ‘Joodse levens zijn belangrijk’

De Palestijnse terroristische aanslag van 9 oktober 1982 op de Grote Synagoge van Rome, waarbij de tweejarige Stefano Gaj Tachè werd gedood, en het bloed van 37 anderen die gewond waren stenen van het gebouw dat de veiligste schuilplaats voor joden in de Italiaanse hoofdstad had moeten zijn, een dubbele klap in het gezicht was – niet alleen door de moordenaars, maar ook door degenen die geen vinger uitstaken om hun slachtoffers te verdedigen.

Volgens een artikel op de voorpagina van vorige week in het linkse Italiaanse dagblad Il Riformista, waren de Italiaanse autoriteiten gewaarschuwd dat er een aanval op joden of Israëli’s gepland was. 

Hoewel uit documenten die in het verhaal worden aangehaald blijkt dat Francesco Cossiga – premier van de Italiaanse Republiek van 1979-1980 en president van 1985-1992 – het destijds had afgekeurd, blijkt uit talrijke documenten van meer dan vijftien jaar geleden dat niemand er ooit last van had om de zaak verder te onderzoeken. 

De implicatie is dat er een politiek akkoord was geweest tussen voormalig premier Giulio Andreotti en Palestijnse organisaties, die hadden gevraagd dat ze de vrije hand zouden krijgen tegen Joden en Israëli’s op Italiaanse bodem in ruil voor een gelofte om “onschuldige” Italianen niet aan te vallen ( dwz niet-joden).

Hoewel een dergelijke belofte niets betekende, hadden Palestijnse terroristen geen rekening gehouden met de identiteit van ‘onschuldige’ Italianen toen ze in 1973 de luchthaven Fiumicino van Rome aanvielen (34 doden); de kaping van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro in 1985; of de dubbele aanslagen van 1985 op de luchthavens van Rome en Wenen (waarbij 19 doden vielen).

Desalniettemin was het duidelijk dat Joods bloed nog steeds een onderhandelingsmiddel was, zelfs na de niet zo verre Holocaust en nadat het getto van Rome voor altijd was getekend door de deportaties van 1943. Inderdaad, de bovengenoemde terroristische aanslagen waren gewoon een onderdeel en pakket van de “volgende ronde”. En dezelfde werden opnieuw bevlekt met Joods bloed.

Voormalig Italiaanse premier Giulio Andreotti verwelkomde de gewapende Palestijnse leider Yasser Arafat, als gast van de Interparlementaire Unie, in Montecitorio in september 1982

Tijdens het jaar van de aanslag op de Grote Synagoge sprak PLO-chef Yasser Arafat de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden toe, gewapend met een pistool. Andreotti, de peetvader van de pro-Arabische politiek van het parlement, had hem dat toegestaan; en alleen Giovanni Spadolini van de Italiaanse Republikeinse Partij verzette zich tegen het evenement.

En dat had hij ook moeten doen, aangezien de terroristische woede van de Palestijnen al een vaststaand feit was, benadrukt door de slachting van atleten (het bloedbad op de Olympische Spelen van München in 1972, waarbij 11 werden gedood), kinderen (de massamoord in 1974 bij de Ma’alot in Israël, waarbij 31 doden vielen) en talloze andere afleveringen van vliegtuigkapingen, busbombardementen, willekeurige explosies en schietpartijen.

In die jaren maakte een absolutistisch en zalvend beleid de Palestijnse wereld – met al zijn antisemitische wreedheid, oneerlijkheid en mensenrechtenschendingen – echter niet alleen in de ogen van Italië, maar in heel West-Europa tot een onaantastbare heilige koe. 

Angst, samen met de behoefte aan Arabische olie, waren de fundamentele redenen voor deze “dhimmitude” die de in Egypte geboren Britse geleerde Bat Ye’or in zoveel van haar werken aan de kaak heeft gesteld, en die vandaag, dankzij de ondertekening van de historische Abraham Akkoorden, lijkt te zijn opgehouden.

Maar gisteren, net als vandaag, is het toestaan, toegeven aan en onderhandelen over de agressie tegen en het doden van Joden een klassiek aspect van antisemitisme. Net als in het geval van de ondergrondse overeenkomst die door Il Riformista werd onthuld , is er nog steeds het geheime geloof dat Joodse levens niet zoveel waard zijn als die van anderen.

Toen ik verslag deed van de talloze zelfmoordaanslagen in Israël tijdens de tweede Palestijnse intifada, waarbij duizenden doden vielen, ontdekte ik hoeveel onverschilligheid en stilzwijgen de vernietiging van Joden kon omgeven. Het spreekt nu vanzelf, maar ik voelde destijds diep dat dit antisemitisme was.

Wanneer Israël het recht op zelfverdediging wordt ontzegd – een recht dat aan elk ander land wordt verleend – is dat niets anders dan antisemitisme. 

Toen een peuter als Stefano Tachè werd neergeschoten op de trappen van de Grote Synagoge van Rome, is het tweeledig antisemitisme: dat van degene die hem heeft neergeschoten en dat van degenen die hebben onderhandeld om hem naakt, zonder bescherming, in de steek te laten in zijn zeer teder bestaan ​​als joods kind.

Joodse levens zijn belangrijk.

Bronnen:

  • naar een artikel van Fiamma Nirenstein “Double-edged anti-Semitism” van 12 december 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.